27/04/2012 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

Ankara Kadın Dayanışma Vakfı ve Engelli Kadın Derneği ile ortaklaşa yapılan ‘engelli kadınlar ve toplumsal cinsiyet’ çalışmasının sonuçları açıklandı.

Engelli Kadınlar Ve Toplumsal Cinsiyet Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ankara Kadın Dayanışma Vakfı ve Engelli Kadın Derneği ile ortaklaşa yapılan “engelli kadınlar ve toplumsal cinsiyet” çalışmasının sonuçları açıklandı.
 
Nisan 2011 yılında başlatılan engelli kadınlar çalışması İç Anadolu bölgesindeki beş ilde; Çankırı, Nevşehir, Kırıkkale, Eskişehir ve Ankara’da yürütüldü.
 
Ankara Yüksel Caddesi’ndeki Alba Otel’de yapılan sonuç bildirim açıklamasına, yerelde çalışmaya destek veren Nevşehir, Kırıkkale, Eskişehir ve Çankırı’dan kadınlar da katıldı. Ankara’daki toplumsal cinsiyet ve kadına yönelik şiddet konusunda çalışma yapan kadın örgütlerinin de katıldığı toplantı saat 13’te başladı. Siyasi partilerin kadın kollarından, Pembe Hayat, Kaos GL, Sosyalist Kadın Meclisi, Demokratik Özgür Kadın Hareketi ve Ankara Kadın Platformu üyesi kadınlar da katılımcılar arsındaydı.
 
Proje sonuçları tanıtım sunumunu yapan Kadın Dayanışma Vakfı’ndan Aysel Ergün “Çalışma başlangıcını Ankara’da farklı engelleri olan kadınlarla yaptığımız toplantı ile Haziran 2011’de gerçekleştirdik. İşitme engelli kadınların sık görülen sorunlarından birisi hastane ve adliyelerde işaret dili olmadığı için yaşadıkları sıkıntılar. Görme engelli kadınların en çok yaşadıkları sıkıntı ise, yardım amacıyla yaklaşan kişiler tarafından yaşadıkları tacizlerdir. Tacizciyi tarif edememeleri nedeniyle adli takip de yapılamıyor.” dedi.
 
Engelli kadın çalışmasını, Yerellerde hak temeli çalışma yapan otuz kadın örgütü ile birlikte yaptıklarını belirten Ergün bu çalışma ile amaçlarının “Engellilik ve toplumsal cinsiyet konusundaki farkındalığın artırılması” olduğunu belirtti.
 
Engellilik ve toplumsal cinsiyet konusunda ise Nurşen Ayaz  “Şimdiye kadar yapılan engelli kadın alanındaki çalışmalar, Engelliler tarafından yapılan çalışmalar oldu. Engellilere ilişkin söylemler birinci ve ikinci dünya savaşından sonra engelli sayısındaki artış nedeniyle oldu. Engelli kadınlarla bir araya geldiğimizde gördüğümüz, biz ezber üzerinden konuşuyoruz, engelliler adına konuşuyoruz, umuyoruz ki engellilerinde içinde olduğu kadın örgütleri bu konulardaki açıklarını en kısa zamanda kapatırlar” diye konuştu.
 
Atölye katılımcısı kadınlar tarafından atölye ve deneyim aktarma ile devam eden çalışma tartışmalarla sona erdi. 

Etiketler: kadın
nefret