12/01/2011 | Yazar: Serhat Çakmak

Pozitif ayrımcılığa rağmen biraraya gelme olanağı bulamay

Pozitif ayrımcılığa rağmen biraraya gelme olanağı bulamayan engelliler örgütlenmeden de geri kalıyorlar. Kaos GL Iğdır Muhabiri Serhat Çakmak, Iğdır Engelliler Spor Kulübü Derneği Başkanı Garip Samançi ve dernek üyeleri ile görüştü.
 
Kaos GL Iğdır Muhabiri Serhat Çakmak'ın haberi
 
Iğdır Engelliler Spor Kulübü Derneği Başkanı Garip Samançi ve dernek üyeleri, sosyal tesislerin olmamasından şikayet ederek anlatmaya başladılar. Yerel yönetimin, tüm engellilerin ortak bir mekanda toplanıp sosyal faaliyetler yürütmesine olanak sağlamamasının örgütlenebilme üzerine çok önemli bir sorun teşkil ettiğini söyledi. Dernek sorumlusu, Valiliğin yaptığı araştırmaya göre binden fazla engelli olduğunu belirtti ve erişim sorunu olmasaydı birçoğunun projelerinden yararlancaklarını ekledi.
 
“Valilik destek vermiyor” 
“Birçok engellimize ne yazık ki tekerlekli sandalye olanağı sağlanamıyor. Bununla beraber köyde yaşayan engellilerimize onlara ulaşamadığımız için maalesef hiçbir hizmet götüremiyoruz. Valiliğin bu konuda bizlere destek vermemesi de üzücü bir durum.”
Valilik binasının engelliler için uygun olmadığını belirten dernek sorumlusu, “engelli rampasının önünde bazen taşıtların olması ulaşılmazlığa ayrıca bir ulaşılmazlık katıyor” dedi.
 
Tüm kurum ve kuruluşların yapması gereken sosyal sorumluluk çalışmalarından çok derneklerinin hizmet sağladığını anlatan dernek üyeleri, başka bir ile yolculuk sırasında araç sağlanamamasının zorluklarını çok defa çektiklerini anı niteliğinde paylaştılar.
 
Yeni kültür merkezi binasına ait rampanın yapımı sırasında engelliler için kesinlikle uygun olmadığından baskı kurmaları sonucu rampa genişliğinin arttırıldığını belirtti. Özellikle amfiye girişte eğimin olmaması da çok rahatsız edici bir durumun olduğunu söylerken bir kaç defa yüz üstü düştüğünü gülümseyerek anlattı. Başkan, kültür merkezi binası asansörü şu an çalışmadığı halde yetkililerin bakım ve tamir etmediklerinden şikayetçi.
 
Kaldırımların da engel saçtığını, yüksekliğin 5 cm'den fazla olmaması gerektiği halde 15 cm yüksekliğinde kaldırımların olduğunu söyleyen dernek üyeleri, kaldırımda araçların park halinde olduğunda büyük mağduriyetle trafiğe şikayet ettiklerinde, “niye şikayet ediyorsun” diye tepki görerek “kötü adam” diye addedildiklerini üzülerek belirtti.
 
“Engelliler için Belediye binaları da engelli”
“Belediye binaları dahi engellilere yönelik sorunlar teşkil ediyor. Hayatlarımızın tüm noktalarında engeller varken belediyenin sonradan yapılan bir kapısı olan Gaziler girişi görevli olduğunda açılabiliyor, olmadığında memurun aşağıya inmesinin tek çözüm yolu olması engellilere yönelik engel oluyor.”  
 
“Belediyelerin yürütmeliğine göre özürlü koordinasyon merkezinin olması yerel yönetimin zorunluğunda olan bir konu. Hastaneye gidince bile birçok ayrımcılığa uğruyoruz. Dernek üyelerinden biri hastane muayene olmak için sıraya girdiğinde pozitif ayrımcılıktan yararlanması gerekirken, pozitif ayrımcılığa bırakılmasına örnek olarak doktor tarafında hoş olmayan uslup ile sıraya sokuluyor, hatta bir hastadan sonra alınması beklentesi olan dernek üyesi maalesef tüm hastalar alındıktan sonra memnun kalmadığı bir hizmeti görüyor. Konu ile ilgili şikayetimizin işleme alınması uzun süreçler alırken bazen ihmal edildiğini belirten dernek üyesi hastane personellerinin bile engellilere yönelik hareketlerde dikkat edilmesi gereken hususlara sahip olmayabiliyor. Hemşirelerin destek olabileceği durumlarda belim ağırıyor veya bel fıtığım var bahenelerinin ileri sürülmesi ile beraber muayene yatağına alınamama gibi sorunlar da mevcut.”
 
Kamu kurum ve kuruluşlardaki hizmetlilerden veya personellerden destek talep ettikleri noktada “bu benim görevim değil” olumsuz yanıtı aldıklarını çaresizlikle belirten dernek uyeleri, sorunlarına yönelik çözüm üretmek için tüm sivil toplum örgütlerinin desteklerini beklediklerini dile getirdiler.


Etiketler: insan hakları
nefret