26/02/2016 | Yazar: Kaos GL

92 gündür tutuklu bulunan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül, AYM kararıyla serbest bırakıldı.

Erdem Gül ve Can Dündar özgür! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

92 gündür tutuklu bulunan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül, AYM kararıyla serbest bırakıldı.

                                             Foto: Can Erok, Cumhuriyet

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 'hak ihlali' kararının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletilmesinin ardından 92 gündür tutuklu bulunan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül özgürlüklerine kavuştu.

Mahkemenin kararı, Dündar ve Gül’ün yargılamasının yapılacağı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne akşam saat 19.45’te ulaştı. Bu sırada mahkemede Tahşiye soruşturmasında kumpas iddialarına ilişkin dava görüldüğünden heyet, kararı ve tahliye talepli dilekçeyi duruşma sonrası inceleyeceğini belirtti.

Mahkemedeki Tahyişe davası gece saat 00.00’e kadar sürdü. Bu davanın bitiminin ardından saat 00.45 sıralarında AYM’nin kararını değerlendiren mahkeme, hak ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için Dündar ve Gül’ün tahliyesine karar verdi. Mahkeme heyeti Dündar ve Gül’e yurt dışına çıkış yasağı koydu.

Mahkemenin tahliye müzakeresi kısa süre sonra Silivri Açık Ceza ve İnfaz Kurumu Savcılığı’na gönderildi. Dündar ve Gül, saat 02.00 sıralarında özgürlüğüne kavuşarak, cezaevi önünde kendisini bekleyen aileleri, mesai arkadaşları ve savenleriyle kucaklaştı. Kararın ardından Silivri’ye giderek Dündar ve Gül ile görüşen Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, “‘Ankara’da yargıçlar varmış’ dediler, ülkemiz adına mutlu olduklarını söylediler. Bütün kolilerini, kitaplarını, çamaşırlarını hazır etmiş durumda bekliyorlar” ifadelerini kullandı.

AYM’nin kararının ardından Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar dün akşam saat 20.55 sıralarında Silivri Cezaevi önüne geldi. Gazetecilere konuşan Dilek Dündar, “Geçici bir göreve gitmişti gibi karşıladık. Ellerimizle teslim ettik. Ellerimizle almaya geldik. Ben hukuk sistemine güvenmemiz gerekir, özellikle Anayasa Mahkemesi’ne güvenmek gerekir diyordum. Çok güzel bir karar verdi. Şimdi de Can’ları almaya geldik” dedi. 3 aylık sürenin nasıl geçtiğinin sorulması üzerine ise Dilek Dündar, “Çok yoğun geçti. Yurtdışında ve yurtiçinde bir dizi görüşmeler yaptım. Washington’dan yeni inmiştim kararı öğrenince bavulu eve bırakıp direkt buraya geldim. Konuyu anlattım. Herkese duyurmaya çalıştım. Uluslararası düzeyde Türkiye’de gazeteciliğe olan zor durumu duyurma çabasına girdim. Şimdi de Can’ı almaya geldim” diye konuştu.

Dündar şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’deki herkes bizim için yatıyorlar gibi bir görüş sahibiydiler. Bu destek Can’lara moral oldu. Umut Nöbeti çok moral oldu. Bu kara bulutlar basının üstünden kalkacak. AYM’nin kararı da umut verecek, gazeteciler de özgürce haber yapmaya devam edecek.”

Erdem Gül’ün eşi Aslı Gül, oğulları Sarp Güney ile Deniz de Silivri’de heyecanlı bir bekleyiş yaşadılar. Aslı Gül yargı bağımsızlığına inandığını belirterek, “Eşlerden çok çocukların durumu önemli bu olayda. AYM, Türkiye’de bence kurumsallığın ne kadar önemli olduğunu bir kere daha hatırlatmış oldu. Son nokta ise Türkiye toplumuna düşüncenizi rahatça ifade edebilirsiniz dedi. Erdem’le son görüşmemizde AYM’den çok umutluydum. Hukuksallığına, yargı bağımsızlığına inanıyordum” dedi. (Cumhuriyet)


Etiketler: medya
İstihdam