15/01/2024 | Yazar: Kaos GL

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün 2024 Raporu’nda Türkiye’deki LGBTİ+ karşıtı nefret söyleminin genel siyasi atmosferin bir parçası haline geldiği belirtildi.

“Erdoğan, LGBTİ+’ları büyük risk altına sokarken toplumsal kutuplaşmayı körükledi” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün 2024 Dünya Raporu yayınlandı. Raporda, Türkiye’deki LGBTİ+ karşıtı nefret söylemlerinin genel siyasi atmosferin temel bir parçası haline geldiği belirtildi. İstanbul Onur Haftası etkinliklerinin yasaklanmasına da değinen şu ifadeler kullanıldı:

“Erdoğan hükümeti lezbiyen, gey, biseksüel ve trans karşıtı nefret söylemini seçim kampanyasının ve genel siyasi söyleminin temel bir parçası haline getirerek muhafazakâr seçmen kitlesine hitap etti ve LGBTİ+’ları büyük risk altına sokarken toplumsal kutuplaşmayı körükledi. Haziran ayında İstanbul Onur Haftası etkinliklerinin art arda dokuzuncu kez yasaklanmasına, toplanma girişiminde bulunanların polis tarafından gözaltına alınması eşlik etti. Yetkililer LGBTİ+ gruplarının diğer etkinliklerini de düzenli ve keyfi olarak yasaklamaktadır. Ülkenin dört bir yanındaki yerel yetkililer, LGBTİ+ haklarını açıkça destekleyen veya ilgili hükümet kısıtlamalarını eleştiren sanatçıların konserlerini giderek daha fazla iptal etmektedir. TV düzenleyicisi RTÜK, LGBTİ+’lara atıfta bulunan yaratıcı içerikleri yayınladıkları için dijital platformlara para cezası kesilmesini ‘toplumsal ve kültürel değerleri’, ‘Türk aile yapısını’ ve ‘ahlakı’ ihlal ettiğini söyleyerek gerekçelendirmiştir.”

Rapora ulaşmak için tıklayın


Etiketler: insan hakları, siyaset
İstihdam