06/07/2021 | Yazar: Kaos GL
LGBTİ+ ve insan hakları dernekleri yanınızda. Peki, onlara nasıl ulaşabilirsiniz?
Bazen ailede, bazen medyada, bazen okulda, bazense sokakta; LGBTİ+’ların varlığını reddeden, hasta olduklarını söyleyen kişi ve kurumlarla karşılaşıyoruz. Toplumsal önyargıyı artıran, ayrımcılığa zemin hazırlayan yok sayma pratiklerine karşı LGBTİ+’lar yalnız değil.
LGBTİ+ ve insan hakları dernekleri cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılıkla karşılaşmanız ya da bu konularda konuşmaya, iletişime geçmeye ihtiyaç duymanız durumunda yanınızda.
Peki, bu danışmanlığa nasıl ulaşabilirsiniz?
Psikolojik danışmanlık için
17 Mayıs Derneği
Hafta içi her gün 10:00 – 18:00 saatleri arasında hizmet verecek olan Psiko-Sosyal ve Hukuki Destek Programı’ndan yararlanmak isteyen LGBTİ+’lar, 17 Mayıs Derneği’nin websitesinde yer alan form aracılığıyla başvurabilecekler.
SPoD LGBTİ
Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) toplumun her alanında yaşanan ve özelde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli şiddet, baskı, sosyal dışlanma ve ayrımcılık durumları ile ilgili veri oluşturmayı ve bütün ayrımcılık biçimlerinin ortadan kalkmasına yönelik çalışmayı amaçlıyor.
Dernek bu doğrultuda öncelikli olarak ekonomik, sosyal haklar ve sosyal politika alanlarına yoğunlaşıyor ve LGBTİ+’lara hukuki-psikolojik danışmanlık sağlıyor. Danışmanlık için 0850 888 5428 numaralı telefonu arayabilirsiniz ya da burayı ziyaret edebilirsiniz.
Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği
Ankara’da 2006 yılında kurulan Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği, Türkiye’nin ilk trans hakları derneği.
Pembe Hayat Yaşam Hattı kendini trans şemsiyesi altında tanımlayan herkese ve LGBİ+ lara yönelik hafta içi her gün 12:00 - 18:00 saatleri arasında, +90 549 100 06 88 numaralı telefon üzerinden ücretsiz hizmet veren bir ruh sağlığı desteği hattıdır.
LGBTİ+ aileleri ve yakınlarının verdiği danışmanlıklar
Listag LGBTİ+ (LGBTİ Aileleri ve Yakınları Grubu)
Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks Bireylerin Aileleri ve Yakınları Grubu yani kısaca LİSTAG, LGBTİ+ bireylerin aile ve yakınlarına destek olmak için kuruldu. Dernek düzenli olarak toplantılar yapıyor, LGBTİ+’ların yakınlarını buluşturuyor, onların ve toplumun homofobi, transfobi ve bifobiye karşı mücadele etmesi yönünde faaliyetlerde bulunuyor. Dernek üç farklı toplantı düzenliyor:
1-CETAD Uzmanlarıyla Düzenlenen Aylık Toplantılar: İstanbul’da CETAD’dan (Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği) gönüllü psikiyatrların ve psikologların desteğiyle her ayın ilk haftası Perşembe akşamı 17.30’da İstanbul / Şişli’de CETAD merkezinde bilgilendirme ve paylaşım toplantıları düzenleniyor.
Toplantılar sadece ailesinde eşcinsel, biseksüel, trans veya interseks olduğunu öğrenen bireylere açıktır ve ücretsizdir. Ankara ve İzmir Aile Grupları da CETAD eğitimi almış uzmanlar eşliğinde toplantılar düzenlenmektedir.
2- Haftalık Planlama Toplantıları: Grup her cumartesi günü, haftalık çalışma programını oluşturmak için bir araya geliyor. Bu toplantılarda hem birbirleriyle deneyimlerini konuşuyor hem de yeni iletişime geçmiş ebeveynlerle tanışma gerçekleştiriyor.
3-Aile Yemekleri: Ayda bir kez de içlerinden birinin evinde çocukları ve yakınlarıyla beraber yemekli davetler düzenleniyor.
Derneğe bilgi@listag.org adresinden ulaşabilirsiniz ayrıca derneğin danışma hattı şöyle: 0546 484 82 85
İzmir LGBTİ+ Aile Grubu
İzmir'de 10 yıldır danışmanlık veren İzmir LGBTİ+ Aile Grubu'na buradan ulaşabilirsiniz. Grup, her ayın ilk Perşembe günü 17:00’da Türkiye Psikiyatri Derneği İzmir Şubesi’nde bir araya geliyor. Katılım için 0 538 683 46 72 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
Denizli LGBTİ+ Aileleri Grubu
Denizli ve Ege Bölgesi'nde yaşayan LGBTİ bireylerinin kendilerini kabul ve ailelerine açılım süreçlerinde sosyal destek olmak amacıyla kurulan oluşum Denizli LGBTİ+ Aile Grubuna buradan ulaşabilirsiniz. Danışma hattı için
Antalya LGBTİ+ Aileleri Grubu
Antalya'da danışmanlık faaliyetlerini sürdüren Antalya LGBTİ+ Aileleri Grubu'nun buluşmalarına katılabilmek için 0 542 443 52 69 numaralı Gökkuşağı Aile Grubu Danışma Hattı’nı arayabilirsiniz.
LADEG+ (LGBTİQ+ Aile ve Yakınları Destek Grubu)
LADEG+ ailelerinde lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks, kuir+ (LGBTIQ+) kişiler olduğunu öğrenen ebeveynler ve yakınları tarafından kurulan bir sivil toplum oluşumudur.
Dernek cumartesi günleri ve hafta içi, ebeveynlerle deneyim ve tecrübelerini paylaşmak için bir araya geliyor LADEG+’ya 0 531 467 77 53 numaralı telefondan ulaşılabilir.
LADEG+ ayrıca belirli aralıklarla, çocukları ve yakınları ile birlikte deneyimlerini paylaşmak ve dayanışmak için yemekli/çaylı buluşmalar da düzenleniyor. Buluşmaların tarihlerini buradan öğrenebilirsiniz. Derneğin e-posta adresi de şöyle: ladegaile@gmail.com
Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği
10 yıldır Ankara’da faaliyet gösteren Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği Kasım ayında dernekleşti.
Toplumda damgalanma ve ayrımcılığa maruz kalan cinsiyet, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve cinsel yönelimi veya kimliğinin bu yönleriyle ilgili kendini sorgulayan keşfetmeye çalışan LGBTİ+’ların aileleri ve yakınları arasında dayanışmayı geliştirmek amacıyla kurulan ve ailelerle belirli aralıklar bir araya gelerek danışmanlık hizmeti veren derneğe buradan ulaşılabilir.
Ayrıca Gökkuşağı Aileleri Derneği’ne 0 537 461 88 08 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
Mülteciler için danışmanlık
Kaos GL
Kaos GL 2007 yılından bu yana mülteci LGBTİ+’lar ile çalışıyor. 2017 yılında ise Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) ile birlikte “Türkiye’de Yaşayan Mülteci LGBT+’ ların İnsan Haklarını Geliştirmek” isimli projeyi yürütüyor.
Kaos GL’de mülteci LGBTİ+’larla çalışan sosyal hizmet uzmanı yıl boyunca belirli aralıklarla uydu kentlere ziyaretler gerçekleştirip, mülteci LGBTİ+’larla yüz yüze görüşmeler yapıyor. Bu görüşmelerde hukuki ve sosyal danışmanlık sağlanıyor. Uydu kentlerde düzenlenen eğitimlerin ve sosyal etkinliklerin organizasyonunda görev alır. Yapılan görüşmelerin, eğitimlerin ve sosyal etkinliklerin güvenli bir ortamda yapılmasına dikkat edilirken, sosyal hizmet uzmanı uydu kent ziyaretlerinin dışında telefon ve mail yoluyla hukuki ve sosyal danışmanlık da veriyor.
Sosyal hizmet uzmanı, LGBTİ+ mülteciye sığınma prosedürü, uydu kentler, hak ve yükümlülükler, yaptırımlar konularında danışanların bilgiye ulaşmasını sağlar. Hukuki desteğe ihtiyacı olan danışanları başta Kaos GL’nin avukatları olmak üzere avukatlara ve barolara yönlendirir.
Maddi destek talebinde bulunan danışanları sosyal hizmet uzmanı yerellerde maddi destek sağlayan kurumlara yönlendirir. Bu kurumlarda çalışan meslek profesyonelleri ile iletişim kurar.
Bedensel ve ruhsal sağlık konularında Kaos GL ile iletişime geçen danışanları ulaşılabilir, homofobik ve transfobik olmayan hastane ve doktorlara yönlendirmeye çalışır. Farklı şehirlerde sağlık hizmetleri yetersiz ise yeterli olan en yakın şehre yönlendirme yapar. Hastanelerden randevu alma süreçlerinde danışanlarla birlikte hareket eder.
Trans geçiş ve hormon kullanım süreçleri konularında danışanların bilgiye ulaşmasını sağlar. Türkiye’de bu süreçlere hâkim olan çok az sayıda hastane olduğu için yetkin hastanelere yönlendirme yapar. Hormonlara erişimlerinin olmadığı durumlarda gerekli kurumlarla iletişim kurar.
Eğitim hayatına devam etmek isteyen mülteci LGBTİ+’lara sosyal hizmet uzmanı prosedür hakkında bilgi verir. Dil öğrenmek isteyen danışanları yerellerde kurs veren kurumlara yönlendirir.
Kaos GL kendi şehrindeki LGBTİ+’lar ve LGBTİ+ oluşumları ile tanışmak isteyen danışanların ise o şehirlerdeki aktivistlerle ve LGBTİ toplulukları ile iletişime geçmesine yardımcı olur. Farklı şehirlerde düzenlenen ve danışanların entegre olabileceği etkinlikleri paylaşır.
Tercüme desteğine ihtiyaç olduğu durumlarda bu desteğin sağlanabilmesi için ilgili şehirlerdeki mültecilerle çalışan kurumlarla iletişim kurar.
Mail danışmanlıkları refugee@kaosgl.org adresi üzerinden Türkçe ve İngilizce olarak devam ediyor. Hukuksal alandaki danışmanlık ise hukuk@kaosgl.org.
İnsan Kaynakları Geliştirme Vakfı (İKGV)
İKGV, sığınmacı ve mültecilere 2001 yılından bu yana yasal danışmanlık ve 2002 yılından bu yana psikolojik danışmanlık vermeye başlayan ilk sivil toplum kuruluşu.
Bu pilot çalışmaların ardından 2003 yılından başlayan UNCHR ve İKGV işbirliği ile psikolojik destek hizmetleri İstanbul ve Ankara’da da sürdürülecek şekilde genişletildi ve yaygınlaştırıldı.
2007’den itibaren de sosyal danışmanlık hizmetleri mevcut programa dahil edildi ve danışmanlık faaliyeti İstanbul - Ankara mülteci ofislerinde görev yapan sosyal çalışmacılar, psikolog ve tercümanlar tarafından sürdürülüyor.
Adres: Remzi Oğuz Arık, Atatürk Blv No:219/4, 06550 Çankaya/Ankara
Tel: (0312) 428 30 11
Adres: Kazım Karabekir, 1001. Sk., 34225 Esenler/İstanbul
Tel: (0212) 293 1605
e-posta: ikgv@ikgv.org
Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD)
SGDD’nin devam eden projeleri arasında “Sığınmacı Kadın ve Kız Çocuklarının Sağlık Hizmetlerine Erişimlerinin Güçlendirilmesi”, “Birlikte Güçlüyüz”, “SADA-Kadın Güçlendirme ve Dayanışma Merkezi Projesi”, “Türkiye’de Suriye ve Irak Krizinden Etkilenen Mülteciler için Geliştirilmiş Destek Projesi”, “Göçmen Sağlığı Eğitim Merkezleri Projesi”, “Yaşam Becerilerini Geliştirme Merkezleri Projeleri”, “Kadınlar ve Kız Çocukları için Güvenli Alan Projesi”, “Çok Yönlü Destek Merkezleri Projesi”… Tüm bu çalışmaları ile SGDD, LGBTİ+ mültecilere danışmanlık sağlıyor.
Adres: SGDD-ASAM MERKEZ
Aşağı Dikmen Mah. Galip Erdem Cad. No: 42-44 Çankaya / ANKARA
Tel: 0 312 427 55 83 / 212 60 12
Adres: Battalgazi Mah. Orhan Kemal Cad. No: 136 Altındağ / Ankara
Tel: 0 312 376 53 237
e-posta: info@sgdd-asam.org
Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık Ve İnsan Hakları Derneği
Derneğin mülteci destek hizmetleri, “Kilit Mültecileri Destekleme Projesi” kapsamında oluşturuldu. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye, projeyi 3 uygulayıcı ortak ile birlikte yürütmektedir: Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), Pozitif Yaşam Derneği ve Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği.
Proje kapsamında 5 Mülteci Destek Merkezi ve bir adet Mülteci Destek Hattı kurulmuştur.
Tel: (0312) 419 29 91
e-posta: info@kirmizisemsiye.org
Hevi LGBTİ+ Derneği
Hevi LGBTİ+ Derneği LGBTİ+ mültecilere danışmanlık veriyor ayrıca LGBTİ+ mültecilere dair rapor da yayımlıyor.
Tel: (0212) 293 50 85
e-posta: info@hevilgbti.org
HIV danışmanlığı
Pozitif Yaşam Derneği
Hizmet Birimlerinde HIV ile yaşayan, LGBTİ+ ve seks işçisi mülteciler için toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı psiko-sosyal danışmanlık ve hukuki destek verilmektedir. Şiddete maruz kaldığınızda ya da kendinizi şiddet riskiyle karşı karşıya hissettiğinizde Hizmet Birimlerine doğrudan gelerek ya da Türkiye’nin her yerinden ücretsiz olarak 0850 888 0 539 numaralı Destek Hattını arayarak danışmanlık ve hukuki destek isteyebilir, vaka yönetiminden yararlanabilirsiniz.
Adres: Barbaros, Buğday Sk. No:2 D:No:5, 06680 Çankaya/Ankara
e-posta: info@pozitifyasam.org
Pozitif Yaşam Derneği
HIV ile yaşayanlar, yakınları, gönüllüler ve ilgili meslek uzmanlarının bir araya gelerek oluşturduğu Pozitif Yaşam Derneği; HIV tanısı konmuş olsun veya olmasın tüm HIV ile yaşan kişilere ulaşmayı hedefliyor.
Bu kişilerin ve yakınlarının; kaliteli ve ücretsiz önlem, erken tanı, tedavi, destek ve bakım hizmetlerinden hiçbir ayrımcılığa uğramadan yararlanmalarını, fiziksel ve ruhsal olarak güçlenmelerini sağlamak için çalışıyor.
İletişim: 0216 418 10 61
E-mail: infopozitifyasam.org
Kırmızı Şemsiye - Ankara
Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, Türkiye’deki savunmasız ve dezavantajlı toplumsal gruplar içerisinde yer alan seks çalışanlarının cinsel sağlık ve insan hakları noktasındaki sorunlarını gündeme taşımak, bu sorunlara karşı çözüm önerileri geliştirmek için çalışır.
Dernek, toplumsal cinsiyet eşitliği, adalete erişim, sosyal politikaların geliştirilmesi, kamu sağlığı, ayrımcılık ve nefret suçları ile mücadele ve benzeri diğer konularda savunuculuk çalışmaları yapıyor ve HIV danışmanlığı veriyor.
İletişim: 03124192991
E-mail: info@kirmizisemsiye.org
Kırmızı Kurdele İstanbul (Derneği)
Kırmızı Kurdele İstanbul başta anahtar hedef kitleler olmak üzere toplumun farklı kesimleri için HIV bilgisi üretmeye amaçlayan bir sivil toplum kuruluşu.
Kırmızı Kurdele İstanbul kolay anlaşılır ve doğruluğu bilimsel verilerle kanıtlanmış bilginin HIV yayılımına karşı etkili araç olduğunu inanıyor ve hedefleri arasında HIV bilgisini toplumun tüm kesimlerinin erişimine sunmak yer alıyor.
Bu amaçla, kuruluğu günden bu yana dijital erişim odaklı #hivbilgisi sağlayıcılığı ve yurtiçinde/yurtdışında #kanittemelliaktivizm çalışmalar yürüten dernek,2016 yılından bu yana sürdürdüğü Türkiye’nin ilk #onlinehivdanismanligi ve #facebookhivdanismanligi servisinde HIV’in hukuki boyutu da dahil olmak üzere geniş kapsamlı bir danışmanlık veriyor.
Servise ulaşmak için adres;
www.kirmizikurdele.org/online-hiv-danismanligi
www.kirmizikurdele.org/facebook-hiv-danismanligi
İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı
İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV),1988 yılında kuruldu. Vakıf amacını; insan kaynağına ilişkin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeyi olumsuz yönde etkileyen sağlık, eğitim ve istihdamla ilgili sorunların çözümüne katkıda bulunmak olarak açıklıyor.
Vakıf, seks işçilerine merkezde veya olanaklar elverdiğinde gezici ekiplerle cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda bilgilendirme sağlanmakta. Sorunları olan seks işçilerine merkezde danışmanlık sağlanmakta, yönlendirme yapılmakta ve gerekirse refakat edilmektedir.
Pozitif- iz Derneği
Pozitif-iz, HIV pozitif kişiler ve yakınlarını fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden güçlendirmeyi amaçlayan bir sivil toplum kuruluşu. Dernek bu amaca uygun olarak onların ihtiyaç duyabilecekleri destek ve danışmanlık hizmetlerini üretiyor.
Dernek bunlarla birlikte HIV ve AIDS’ e yönelik ön yargıların azaltılmasına, konuyla ilgili güncel ve doğru bilgilerin toplumda yayılmasına katkıda bulunuyor.
Hafta içi 12:00- 17:00 arasında telefonla, günün her saati mailden ulaşabilirsiniz.
Mail: info@pozitifiz.org
İletişim: 0535 519 54 95
Pozitif Dayanışma
HIV hakkında doğru bilgilerin yaygınlaştırılması için çalışan ve HIV ile yaşayan kişilere akran danışmanlığı veren Pozitif Dayanışma web sayfası üzerinden toplumu bilgilendiriyor.
HIV danışmanlığı için Pozitif Dayanışma’ya info@pozitifdayanisma.org adresinden ulaşabilirsiniz.
Genç LGBTİ+ Derneği
İzmir’de LGBTİ+ gençlerin sorunlarını araştırmak ve bu sorunları gündemleştirmek için kurulan Genç LGBTİ Derneği danışmanlık hizmetini danışma@genclgbti.org e-posta adresinden ve 0232 464 03 30 numaralı telefondan sağlıyor.
Dernek, hukuki (hukuk@genclgbti.org), akademik, online, sosyal medya ile telefon üzerinden, yüz yüze ve akran danışmanlığının yanı sıra uzman yönlendirmesi de yapıyor.
Kırmızı Şemsiye
Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, Türkiye’deki savunmasız ve dezavantajlı toplumsal gruplar içerisinde yer alan seks çalışanlarının cinsel sağlık ve insan hakları noktasındaki sorunlarını gündeme taşımak ve bu sorunlara karşı çözüm önerileri geliştirmek için faaliyet yürütüyor.
Dernek hak ihlallerine, ayrımcılığa ve şiddete maruz kalan trans bireylere ve seks işçilerine yönelik 0534 010 95 98 numaralı telefondan hukuki danışmanlık hizmeti veriyor.
Antalya BİZ
İnsan hak ve özgürlükleri temelinde, bağımsız, eşitlikçi bir politikayla her türlü ayrımcılığa ve her türlü şiddete karşı mücadele etmeyi hedefleyen ve 8 Mart’ta dernekleşen Antalya BİZ’e bizantalya@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Bursa Özgür Renkler
Bursa Özgür Renkler cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı, şiddet ve LGBTİ+lara yönelik nefrete karşı mücadele veriyor, bu alanda politika üretilmesi, farkındalık sağlanması üzerine çalışıyor.
Dernek, LGBTİ+’lara yönelik psikolojik destek, hukuki danışmanlık ve akran danışmanlığı verilmesi, LGBTİ+’ların bir araya gelerek bir dayanışma kültürü̈ ve örgütlenme bilinci oluşturma gibi LGBTİ+’ları güçlendirmeye yönelik çalışmaları da içeriyor.
Derneğe ozgurrenkler@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Muamma LGBTİ+
Kasım 2018’de kurulan Mersin Muamma LGBTİ+ Derneği de danışmanlık hizmeti sağlıyor. Dernek, Ekim 2019 itibari ile psikolojik ve hukuki alanda LGBTİ+’lara danışmanlık veriyor.
Derneğe, muammalgbti@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Mersin 7 Renk
Dernek Eylül 2013 den bu yana LGBTİ+ hak savunuculuğu yapıyor ve LGBTİ+ hakları konusunda farkındalığın geliştirilmesi için Mersin’de faaliyet yürütüyor.
Derneğin danışmanlık hizmetlerinden faydalanmak için 7renkmersinlgbt@gmail.com adresine yazabilirsiniz.
Etiketler: insan hakları, yaşam