02/11/2012 | Yazar: Kaos GL

Rampa, 13 Kasım–22 Aralık 2012 tarihleri arasında Erinç Seymen’in ‘Tohum ve Mermi’ isimli sergisinde ev sahipliği yapıyor.

Erinç Seymen’in Yeni Sergisi ‘Tohum ve Mermi’ Rampa’da Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Rampa, 13 Kasım–22 Aralık 2012 tarihleri arasında Erinç Seymen’in “Tohum ve Mermi” isimli sergisinde ev sahipliği yapıyor.
 
Seymen’in yaklaşık üç yıllık çalışmasının ürünü olan desen ağırlıklı sergide sanatçının uzun süredir üzerinde çalıştığı çok katmanlı projesi Sangoi (2011–12) de ilk kez seyirciyle buluşacak.

Sosyal (dez)avantajların doğallaştırılma biçimlerini, toplumsal uzlaşının nasıl muhafaza edildiği ve/ya nasıl toplumsal ayrışmaya-çatışmaya dönüştüğünü tartışmaya açan “Tohum ve Mermi”, Seymen’in sanatında baskın bir özelliğe dönüşen sabırlı ve yoğun üretim tavrının belki de en saf haliyle ortaya çıktığı sergi olma niteliğini taşıyor. Sosyal avantajların ve dezavantajların doğallaştırılma biçimlerini, toplumsal uzlaşının nasıl muhafaza edildiği ve/ya nasıl toplumsal ayrışmaya-çatışmaya dönüştüğünü titiz bir el, göz ve beyin işçiliği ile tartışmaya açan “Tohum ve Mermi”, Seymen’in sanatında baskın bir karakteristiğe dönüşen sabırlı ve emek yoğun üretim tavrının belki de en saf haliyle ortaya çıktığı sergi olma niteliğini taşıyor. Seymen’in yeni yapıtları, birbiriyle bağlantılı ve tutarlı bir dizi sembolik imge dizisi üzerinden, günümüz ilişki ve algı koşullarını yeniden düzenlememize yönelik alternatif bir iletişim aracı olma önerisinde bulunuyor. 

Serginin birinci kısmında sekiz bağımsız yapıt yer alıyor.
 
Sanatçının, ütopya edebiyatının çeşitli örneklerinden esinlenerek ürettiği Sürpriz Tanık 1 (2011) ve Sürpriz Tanık 2 (2012), sınıfsız bir toplumda iş bölümünün nasıl düzenleneceği, kirli işleri kimin yapacağı, üretim ilişkilerinin nasıl kurulacağına dair derinlikli bir sorgulama talep ediyor ve bu soruları tedirgin edici, masalsı karşılaşma anlarıyla kurguluyor.
 
Serva ex Machina (Makineden çıkan esir) (2010), teslimiyet/sömürgecilik motifini çapraşık bir kompozisyon içinde, görsel şiddetin sınırlarını izleyicinin algı seviyesi üzerinden test eden ve Seymen’in kanıksama ile yabancılaşma arasında salınan yapıtlarının bir devamı niteliğinde.
 
İsimsiz (2011) foto kolajları ile niyet farklılıklarından doğan ihtilafı ve asimetriyi müstehzi bir yaklaşımla işleyen Seymen, Vatansever (2009) ve Sadakat (2011) ile adanmışlığın, ortak değerlere bağlılığın sabitleyici etkilerinin, aidiyet kültürünün izini sürüyor.
 
Denetleyici/otoriter kurumların hiç kapanmayan gözleri Babişko (2011) ve payet nakış pano olan İsimsiz (2009) gibi yapıtlar vesilesiyle seyirciyi adeta sergi mekânında takip ediyor. 

Serginin ikinci kısmında yer alan ve desen, video, yerleştirme gibi farklı disiplinleri bünyesinde barındıran Sangoi ise günümüzün rekabet toplumunda acımasızca paylaştırılan kazanan/kaybeden rollerini ve kozların eşitsiz dağılımını sorunsallaştırıyor.
 
Proje ismini, İsviçreli çocuk psikanalisti Hans Zulliger’e tedavi edilmek üzere getirilen üç kardeşin yetişkinlerin dünyasından kaçıp muhtelif fantezilerini gerçekleştirdiği hayali ülkeden alıyor. Bireylerin iktidar mekanizmalarıyla pazarlık gücünü ve sosyal statülerini belirleyen dört önemli unsur olarak sınıfsal kimlik, kültürel kimlik, arzu ve siyasi iktidar gereçlerinden hareketle üretilmiş 4 seriden oluşan 52 ikonografikik desen galibiyet veya yenilgiyle sonuçlanmayan bir oyuna evriliyor.
İzleyici, Seymen tarafından oyun kartlarına dönüştürülen, kartlardan videoya sıçrayan bu geniş sembol kümesi aracılığıyla politik bir hafıza bulutunun içine girmeye ve oyun kuralı ile toplum yasası arasındaki bağıntıyı sıra dışı bir mercekle incelemeye davet ediliyor. 

Erinç Seymen
Erinç Seymen 1980 yılında İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. 2006 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde Bob Flanagan üzerine yazdığı tez ile yüksek lisansını tamamladı. Militarizm, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim kodları, toplumsal cinsiyet, milliyetçilik gibi konular üzerine çeşitli konferanslara katıldı ve Siyahi, Kaos GL gibi dergilerde yazıları yayınlandı. İstanbul, Helsinki ve Eindhoven’da kişisel sergiler açtı. Katıldığı grup sergileri arasında “Along the Gates of Urban” K&S Galerie Berlin (2004); “An Atlas of Events”, Foundation Calouste Gulbenkian Lizbon (2007); “I Myself am War!”, Open Space Viyana (2008); “İstanbul, traversée”, Palais des Beaux Arts de Lille, Lille (2009); “Ruh Halleri: Çığrından Çıkmış Bir Nesil”, Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts Paris (2010) yer alıyor. Erinç Seymen İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor

RAMPA
Şair Nedim Caddesi No: 21a
34357 Beşiktaş
İstanbul 
T +90 212 327 0800
F +90 212 327 0801
info@rampaistanbul.com
www.rampaistanbul.com

Saatler
Salı – Cumartesi 11:00 – 19:00

2012, Sürpriz Tanık 2 / Surprise Witness 2
Kağıt üzerine mürekkepli kalem / Ink pen on paper
70 x 100 cm

Etiketler: kültür sanat
İstihdam