08/09/2009 | Yazar: Kaos GL

Eşcinsel olduğu için babası tarafından öldürüldüğü öne sürülen Ahmet Yıldız'ın sevgilisi, bugün başlayan davanın ardından bianet'e konuştu: "Eşcinseliz; öldürülmek ve öldürmek istemiyoruz, yaşamak

Eşcinsel olduğu için babası tarafından öldürüldüğü öne sürülen Ahmet Yıldız'ın sevgilisi, bugün başlayan davanın ardından bianet'e konuştu: "Eşcinseliz; öldürülmek ve öldürmek istemiyoruz, yaşamak istiyoruz. Doğruluğun karşılığı asla ölüm olmamalı."

Üniversite öğrencisi Ahmet Yıldız'ı -eşcinsel olduğu için- öldürmekle suçlanan babasının yargılandığı dava bugün gıyabında başlarken, Üsküdar Adliyesi önünde toplanan az sayıda insanın arasında bulunan sevgilisi İbrahim Can, Yıldız'ı koruyamayan görevlileri eleştirdi; "Cinsel kimliğimiz nedeniyle hukuksal olarak çifte standart görmek istemiyoruz" dedi.
 
bianet'e konuşan Can, Yıldız'ın ailesinden ölüm tehditleri aldığı için öldürülmeden sekiz ay önce Üsküdar Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu, ancak ciddiye alınmadığını söyledi.
 
"Cinsel yönelim ve cinsel kimliğin anayasal güvence altına alınmasını talep ediyoruz. Kanun önünde eşit olmak istiyoruz. Eşcinsel, lezbiyen ve transgenderlara uygulanan hak ihlallerinin, ayrımcılığın, cinsel şiddetin, tacizin ve işkencenin bitmesini, nefret cinayetlerinin son bulmasını ve en ağır şekilde ceza uygulanmasını talep ediyoruz."
 
Yıldız'ın katillerinin acilen yakalanıp adalet önüne çıkarılmaları gerektiğini belirten Can "Eşcinseliz; öldürülmek ve öldürmek istemiyoruz, yaşamak istiyoruz. Doğruluğun karşılığı asla ölüm olmamalı. Ben bir kadını da sevebilirdim, ama bir erkeği sevmiştim, hakkım var" dedi.
 
"Tek sanık babası olamaz"

Mahkeme başkanınca sadece üç kişinin salona alınması üzerine duruşmayı izlemesine izin verilmeyen Can, "Davada yalnızca Ahmet'in babası yargılanıyor. Oysaki onun bir ayağı protezli ve yaşlı bir adam olduğu düşünüldüğünde arabayı sürüp, oğlunu öldürüp sonra hızlıca kaçması mümkün olamaz. Aile aşiret, öldürme kararı çıkmış, infaz etmişler, yani babası tek başına öldürmüş olamaz. Ayrıca iddianamede yalnızca sarı taksiden bahsediliyor. Oysa siyah bir mercedes de var olay esnasında" dedi.
 
Can, olay sonrasında Ahmet Yıldız'ın cenazesini almak için polise başvurduğu, ancak yakını olmadığı için buna izin vermediklerini ekledi; ailesinin cenazeyi almayacaklarını söylemesinin de bir şey değiştirmediğini söyledi.
 
Olayın ardından cep telefonu dinlemeleri sonucunda sanık babanın Kuzey Irak'a kaçtığı belirlenmişti. Can, bu konuda da kamu görevlilerinin ihmali olabileceğini belirtti.
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam