31/01/2017 | Yazar:

Beyaz bayrak üzerinde vücut hatlarını ortaya çıkaran erkekler, sigara dumanı çiçeklere karışan modeller…

Erkek izleri üzerine Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Beyaz bayrak üzerinde vücut hatlarını ortaya çıkaran erkekler, sigara dumanı çiçeklere karışan modeller… Gece yaratıcılığından türlerine karmaşasına Rainer Torrado’nun fotoğrafları.

Rainer Torrado Paris’e taşınmış Madridli bir sanatçı. Erkekleri beyaz bayrak üzerinde ya da çiçeklere yansıtarak fotoğraflıyor.

Güzel sanatlar lisesi ardından mimarlık okuduktan sonra fotoğrafçılıkla uğraşan Torrado, insanların yüzlerini ve duygularını değil onların bedenlerinin yapısını ortaya çıkarıyor.

Mimarlık öğrencisiyken fotoğrafçılık dersleri aldıktan sonra tekniğini öğrenen ve küçük kameralarla kendini geliştiren Torrado, mezun olduktan sonra Paris’e gelip Jean-Paul Gaultier evi için fotoğraflar çekti:

“Moda fotoğrafçılığına başladığımda çoğunlukla kadınları çekiyordum. Yıllar geçtikçe kendi zevkimi göz önünde bulundurduğumda kendimi ilk projem için maskülen bir konuya verdim. Bu projem gerçekten çok ilham vericiydi aslında heyecanlıydı da…”

“Geceyle gelen yaratıcı bir dönem”

2013’te, Rainer Torrado Horizon serisini tamamladı. Beyaz yataklarla bölünmüş bir alanda erkekler uzanıp objektiflerini değiştirerek kaslarını ve vücut hatlarını ortaya çıkarırken fotoğraflayan Rainer yıllar geçtikçe işlerini daha çeşitli hale getirdi. Sigara içmeyi yücelterek bunu “mükemmel gibi” gösterdi ya da orkide yaprakları arasında “erkekleri güzelleştirdi”:

“Bu serilere tehlikeyle, karışıklıkla, geceyle gelen yaratıcı bir dönem olarak bakıyorum ve tabi ki bu serileri kendime bir referans gibi görüyorum.”

Türlerin karmaşası

Bu yeni yaklaşımını, Horizon serisine renkli ve çelişen bir cevap olarak görüyor. Kendi kompozisyonlarının anlamlarını tekrardan keşfederek onlara hassas ve çoğul bir cevap veriyor. Eserlerinde anlam birikerek ortaya çıkıyor. Çeşitli eleştirmenler, birçok okuma seviyeleri ve halkı hayatın ve hazzın geçiciliğini düşünmeye davet eden birçok yorumlama önerdiler:

“Portreleri yeni görüntüler yakalamak için orkidelerimin üzerine yansıttığımda, daha çok ‘türlerin karmaşası’ olarak düşünüyorum. Görüntülerin son hali bir portre mi yoksa bir natürmort mu?”

“Erkekleri seviyorum. Onların bedenlerine ve güzelliklerinin biricikliğine karşı hassasım ve böylece kendi bakış açımdan bu özelliklerini fotoğraflarımla paylaşıyorum.

“Modellerim genellikle yakın arkadaşlarım ya da zamanla yakınlaştığım insanlardır. Ayrıca arkadaşa dönüşen yabancıları, ‘sevgiliye dönüşen arkadaşları, sevgiliye dönüşen yabancıları’ da fotoğraflarım.”

Sanatçının eserlerini şuradan inceleyebilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam