14/03/2018 | Yazar: Aslı Alpar
Gazetelerde LGBTİ gündeminde bugün Kayseri, Düzce ve Ankara’da yayınlanan üç gazeteye odaklanıyoruz.
Gazetelerde LGBTİ gündeminde bugün Kayseri, Düzce ve Ankara’da yayınlanan üç gazeteye odaklanıyoruz.
Gazetelerde LGBTİ gündeminde bugün üç köşe yazısı yer alıyor. Kayseri Gündem, Düzce Parantez ve Ankara’da yayınlanan 24 Saat Gazetesi’nden üç köşe yazarının metinlerine göz atalım.
Kayseri Gündem’de kadın ve lezbiyen düşmanlığı
Kayseri Gündem gazetesinde yer alan Harun Emre Karadağ’ın “Düelloya Davet Ediyorum” yazısından kadın ve lezbiyen düşmanlığı akıyor. Karadağ yazısında, “Kendinize gelin ahali! Yaw bırakın artık erkeği ezmeyi. Erkek erkek olsun, kadın kadınlığını yapsın. (…) KOCAMAN HARFLERLE YAZIYORUM AİLEYE YOK ETME OYUNU BUNLAR. Sonra KIZ TİPLİ ERKEKLER, ERKEK TİPLİ KIZLAR diye söyleniyoruz; hatta lezbiyenlik artıyor diye dövünüyoruz” diyor.
Karadağ, toplumsal cinsiyetin inşa ettiği rolleri kadın ve erkeklere giydirme konusunda ısrarcı olanlardan. Lezbiyenliğin arttığını da ileri süren Karadağ gazetecilik meslek etiğine aykırı davranarak LGBTİ’lere karşı ayrımcı bir dil kullanıyor.
Milletin başağrısı
Düzce Parantez gazetesinden M. Hamdi Güner, “devletin zinayı suç olmaktan çıkardığını, aile reisliğini kaldırarak aileyi başsız bıraktığını ve homoseksüel derneğin kurulmasına izin verdiği için millet olarak baş ağrımızın durmayacak ve hatta artacağını iddia ediyor.
Güner toplumsal huzursuzluğun ortadan kalkması için LGBTİ örgütlerinin kapatılması gerektiğini söylerken anayasal hak olan örgütlenme hakkını hiçe sayıyor ve ayrımcılık suçu işliyor.
Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği hatırlatması
Ankara’da yayınlanan 24 Saat Gazetesi köşe yazarı Birsen Gürdil bugün "Susma haykır, tecavüze hayır de!" yazısında İstanbul Sözleşmesi’ne değiniyor.
Gürdil, İstanbul Sözleşmesinin denetim organı olarak görev yapan "Kadınlara Karşı Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Uzman Eylem Grubu"nun hazırladıkları raporda alınması gereken 50 acil önlemden bazılarını sıralıyor. Onlardan biri de “Toplumsal cinsiyet, yaş, sağlık durumu, azınlık olma durumu, engellilik, göçmen ya da sığınmacı olma, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılık yapılmayacak şekilde ele alınmalıdır” maddesi.
Gürdil bu maddeleri hatırlatarak bir yandan okurlarını doğru bilgilendiriyor diğer yandan da ayrımcılığa karşı yasaları hatırlatıyor.
Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor
Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.
Etiketler: medya