03/11/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Ermenistan’da mahkeme, eşcinselleri ‘Ermeni ulusunun düşmanı’ ilan eden gazeteye karşı insan hakları aktivistlerinin açtığı davayı reddetti.

Ermeni mahkemesinden homofobik nefrete cezasızlık! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ermenistan’da mahkeme, eşcinselleri “Ermeni ulusunun düşmanı” ilan eden gazeteye karşı insan hakları aktivistlerinin açtığı davayı reddetti. Iravunk gazetesinin homofobik nefret söylemine karşı açılan dava cezasızlıkla sonuçlandı.
 
Hükümet yanlısı Iravunk gazetesi, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü’nde “eşcinsel lobisi”ni “Ermeni ulusunun düşmanı” ilan ederek 60 kişilik bir liste yayınlamıştı. Gazetenin başeditörü Hovhannes Galajyan’ın kaleme aldığı makalenin ardından 16 insan hakları aktivisti özür talebinde bulunarak tazminat davası açmıştı.
 
“Lobiciler”e selam bile verilmemesi, hiçbir konuda yardımda bulunulmaması ve iş verilmemesi çağrısında bulunan Galajyan’a karşı açılan dava 30 Ekim’de reddedildi. Mahkeme ayrıca Iravunk gazetesinin 150,000 Ermeni dramı (yaklaşık 800 TL) tutan avukat masraflarının davacılar tarafından karşılanmasına ve gazete editörüne aynı miktarda tazminat ödenmesine hükmetti.
 
“Cezasızlık nefret suçları ve faşizme zemin oluşturuyor”
 
“Iravunk Medya” şirketi yöneticisi, iktidardaki muhafazakâr Cumhuriyet Partisi vekili Hayk Babukhanyan da gazeteye destek amacıyla davada yer aldı. Davacılar arasında yer alan Pink Armenia örgütünden Mamikon Hovsapyan, Babukhanyan’ın davaya katılmasının mahkemenin kararına yansıdığını belirterek şu ifadelerde bulundu:
 
“Nefret söylemi ve homofobi, Ermenistan’daki devlet yetkilileri tarafından güçlü bir biçimde destekleniyor; bu da bir cezasızlık atmosferi yaratarak ülkedeki nefret suçları ve faşizme zemin oluşturuyor.” 

Etiketler: medya
İstihdam