23/10/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Ermenistan’da insan hakları örgütleri, eşcinselleri ‘Ermeni ulusunun düşmanı’ ilan eden gazeteye dava açtı.

Ermenistan’da eşcinselleri düşman ilan eden gazeteye dava Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ermenistan’da insan hakları örgütleri, eşcinselleri “Ermeni ulusunun düşmanı” ilan eden gazeteye dava açtı. Haberlerinde LGBTİ’lere yönelik asılsız suçlamalara yer veren Iravunk gazetesine ilişkin karar 30 Ekim’de belli olacak.
 
“Eşcinsellere selam bile vermeyin”
 
Hükümet yanlısı gazetenin eşcinsellere yönelik saldırıları bu yıl 17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Gün’de başladı. Iravunk başeditörü Hovhannes Galajyan imzası taşıyan bir makale “eşcinsel lobisi”ni “Ermeni ulusunun düşmanı” ilan ederek 60 kişilik bir liste yayınladı. Galajyan makalesinde “lobiciler”e selam bile verilmemesi, hiçbir konuda yardımda bulunulmaması ve iş verilmemesi çağrısında bulundu.
 
LGBTİ örgütlerinin eşcinsellere yönelik ayrımcılığı kışkırtan makaleye yönelik açıklama çağrısının ardından gazetenin hakaretleri devam etti. Iravunk, eşcinsellerin “kirli biyografilerinden” dem vurdu, İran vatandaşı bir eşcinselin cinsel yönelimini ifşa etti, hak savunucularını “Conchita’nın şahitleri” olarak damgaladı.
 
Milliyetçi gruplar homofobik makaleleri dolaşıma sokuyor
 
Gazetenin homofobik söylemlerine dava açan örgütler arasında Bölgesel Ağ üyesi Pink Armenia da var. Pink Armenia’dan Mamikon Hovsepyan, güvenlik endişelerine dair kaosGL.org’a şu ifadelerde bulundu:
 
“Milliyetçi gruplar sosyal medyada resimlerimizi ve çıkan haberleri paylaşıyorlar. Kendi blog ve gazetelerinde bizimle ilgili saldırgan makalelere yer veriyorlar. Bunun sonucunda ne olur bilemiyoruz. Güvenlik önlemlerimizi arttırdık.”
 
Medyadaki homofobi, 2011 yılında Uganda’da aktivist David Kato’nun hayatını kaybetmesine yol açmıştı. Rolling Stones gazetesinin ülkedeki LGBT aktivistlerinin fotoğraflarını “Asın Bunları!” başlığıyla paylaşması üzerine Kato evinde vahşice dövülerek öldürülmüştü.  

Etiketler: medya
İstihdam