08/12/2010 | Yazar: Murat Köylü

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi, insan hakları mücadelesinin kazanımlarını birlikte kutlamak, tanışmak, kaynaşmak üzere Bajar ve Bambir'le bi

Ermenistan’dan Bambir, Türkiye’den Bajar, İnsan Hakları İçin Aynı Sahnede Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi, insan hakları mücadelesinin kazanımlarını birlikte kutlamak, tanışmak, kaynaşmak üzere Bajar ve Bambir'le birlikte insan haklarına değer veren müzikseverlerle buluştu.
 
Uluslararası Af Örgütü, yüzyılların insan hakları deneyimiyle ancak kitlesel taleplerin hakları tam anlamıyla garanti altına alabileceğine inanıyor. 
 
İnsan hakları, “kapan”ı kıracak anahtardır
Dünyada her yıl 10 Aralık İnsan Hakları Günü, bu günü içine alan hafta da İnsan Hakları Haftası olarak kutlanıyor. 10 Aralık 1948'de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin yayınlanmasıyla birlikte hak ve özgürlükler küresel olarak yasal garanti altına alındı. Geçen 62 yıl içinde insan hakları hareketi işkence, kötü muamele ve ölüm cezasına karşı ciddi kazanımlar elde etti. Çeşitli sebeplerle ayrımcılığa uğrayan insanlara yalnız olmadıklarını ve değiştirme gücünü gösterdi. Ancak insan hakları ihlalleri dünyanın dört bir yanında yaşanmaya devam ediyor. İnsanların, etnik kimlikleri ya da siyasi tutumları, inançları, renkleri ve dilleri sebebiyle ayrımcı uygulama ve yasalarla karşı karşıya kaldığı bir dünyada yaşıyoruz.
 
Her yıl İnsan Hakları Günü’nde tüm dünyada insan hakları hareketini güçlendirmek için, hak ihlallerine karşı dünyanın dört bir yanından insanlar seslerini yükseltiyor. Bu sebeple Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi, insan hakları mücadelesinin kazanımlarını birlikte kutlamak, tanışmak, kaynaşmak üzere Bajar ve Bambir'le birlikte insan haklarına değer veren müzikseverlerle buluştu.
 
Her gece 963 milyon insan yatağına aç giriyor. Bir milyar insan varoşlarda yaşıyor. Her dakika bir kadın çocuk doğururken ölüyor. 2.5 milyar insanın gerekli sağlık hizmetlerine erişimi yok ve 20,000 çocuk her gün bu sebeple ölüyor. Yoksulluk içinde yaşayan insanlar dışlanıyor, söz sahibi olmaları yok sayılıyor ve şiddet ve güvensizlikle tehdit ediliyor. İnsan hakları bu kapanı kıracak anahtardır.
 
Dün gece Babylon sahnesinde bu kapanı kırmak için 240 kişi bir araya geldi ve tüm gece UAÖ filmleri eşleğinde iki başarılı müzik grubunu dinlediler.
Bajar’dan gettolaşmaya karşı melezleşme
Bajar (şar- şehr-şehir), kentli popüler formlar ile Ortadoğu müzik birikimini Kürtlerin müzikleri ile buluşturarak, 'nostalji'ye yol açabilen 'saf' üsluplar yerine, metropol hayatı içindeki aidiyet duygularına karşılık gelebilecek 'melez' üslupların peşinden gidiyor. Punk ve 'siyahî' müzikal geleneğe yaslanan protest üsluplara sahip çıkan çalışmaları, kültürel buluşmaların zayıflatıldığı günümüzde gettolaşma, kültürel hiyerarşinin neden olduğu ayrımcılık, yeni kültürel normların gündelik ilişkilerdeki izleri gibi birçok can alıcı meseleyi dinleyicileriyle paylaşıyor. Müzikal üslubun ekip çalışmasında yer alan insanların olanakları ile buluşturulduğu çalışmada, vokalde Vedat Yıldırım ve Burak Korucu, elektrik gitarda Cansun Küçüktürk, bas gitarda Ari Hergel, klavyede Ferhat Güneş, davulda Erdem Göymen yer alıyor.

Ermenistan’dan Rock Grubu Bambir
Eski çağlardaki güney Kafkasyalı müzisyenlerden adını alan Bambir, bugün Ermenistan’ın en ünlü ve profesyonel rock müzik gruplarındandır. İki yıl üst üste Ermenistan Ulusal Müzik Ödülü’nü kazanan grup, şaşırtıcı sahne performansları, etkileyici ve ilginç müzik repertuarlarıyla yetenekli üyeleri, kendine has müzik üsluplarını ortaya koyuyor. Bambir’in şarkılarına evrensellik, aşk ve insanlık yön veriyor. Müzikleriyle düşünce ve duygularını başkaları ile paylaşıyorlar. Etnik müzik karışmalarına yer veren grupta, vokal ve gitarda Narek Barseghyan, bas gitar Arman Kotcharyan, perküsyonda Arik Grigoryan, davulda Vardan Paremuzyan yer alıyor.


Etiketler: insan hakları
nefret