28/09/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Avukatlar Demirtaş ve Doğanoğlu, Ankara’da trans kadınlara saldıran çeteden dört kişinin yargılandığı, on yıldır Yargıtay ve mahkemeler arasında mekik dokuyan Eryaman-Esat davasının on üçüncü duruşmasına dair beklentilerini anlattı.

Eryaman-Esat Davası mütalaasında nefret suçuna ilişkin unsurlar yer alır mı? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Avukat Evrim Demirtaş ve Senem Doğanoğlu

2006’da Ankara’da trans kadınlara saldıran çeteden dört kişinin yargılandığı davanın on üçüncü duruşması yarın, saat 14:00’da, Ankara Adliyesi 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Bu duruşmada yeni savcının mütalaayı açıklaması bekleniyor.

Duruşma öncesinde davanın avukatları Evrim Demirtaş ve Senem Doğanoğlu KaosGL.org’a on yıldan uzun süredir Yargıtay ve mahkemeler arasında mekik dokuyan davanın yarın gerçekleşecek duruşmasına dair beklentilerini anlattı.

“Mütalaanın içeriğinde nefret suçuna ilişkin unsurların yer almasını umuyorum”

Av. Evrim Demirtaş “Uyuşmazlığın nasıl çözülmesi gerektiği konusunda, Cumhuriyet Savcısı’nın son görüşünü açıklamasına esas hakkında mütalaa denilir. Mütalaada ortaya koyulan delillerle ilgili ayrıntılı delil tartışması yapılır. Cumhuriyet Savcısı’nın delillerler ilgili görüşü, mahkeme için bağlayıcı olmamakla birlikte önem arz eder” diyor ve mütalaanın içeriğine dair beklentisini şöyle aktarıyor: 

“Cumhuriyet Savcısı mütalaasında; yalnızca sevk maddesine ve suçun adına yer vermekle veya iddianameyi yinelemekle yetinemez, delillerin tartışılmasında Cumhuriyet Savcısı’nın ortaya koyulan ve o ana kadar değerlendirilen delillerle ilgili söz söylemesi ve dava ile ilgili sonuç görüşünü sunması gerekir. 

Esat-Eryaman dosyasına baktığımızda ortaya konulan delillerin tartışılması açısından, mütalaanın içeriği insanlığa karşı suça ya da nefret suçuna ilişkin unsurların yer almasını umuyorum.”

“Mütalaa, sanıkların, trans yaşamlarını ortadan kaldırmak amacıyla çete kurdukları tekrar teyit olduğundan cezalandırmaları yönünde olmalı”

Av. Senem Doğanoğlu da Av. Demirtaş gibi “insanlığa karşı suç”un mütalaada neden yer alması gerektiğini şu ifadelerle aktardı:

“Mütalaada insanlığa karşı suçun tartışılması ve sanıklar hakkında suç duyurusunda bulunulması gerekmekte. Her halukarda sanıkların çete kurduğu, trans kadınları yağmalamak darp etmek ve zaten kararda da yer almış olduğu gibi trans yaşamlarını ortadan kaldırmak amacıyla bir araya geldikleri tekrar teyit olduğundan cezalandırmaları yönünde mütalaa verilmeli.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam