24/11/2021 | Yazar: Defne Güzel

Kaçıranlar için: Cinsiyet Uyum Süreci ve Psikiyatrik Değerlendirmesi

 “Esas işimiz hiçbir zaman bir kişinin cinsiyetini onaylayan noterlik değil.” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin Eşit Haklar İçin Savunuculuğu Güçlendirme Projesi kapsamında ruh sağlığı alanında gerçekleştirdiği çevrimiçi etkinlik serisinin son konuğu Seven Kaptan oldu. 18 Kasım’da gerçekleşen etkinlikte Kaptan, “Cinsiyet Uyum Süreci ve Psikiyatrik Değerlendirmesi” başlığında konuştu.

“Cinsiyet uyum süreci basit bir kıyafet değişikliği değil “

Sunumuna ruh sağlığı uzmanının cinsiyet uyum sürecindeki temel görevini anlatarak başlayan Kaptan şunları kaydetti:

“Ruh sağlığı uzmanının görevi hep karıştırılıyor. Başvuran kişiler açısından da, bazen ruh sağlığı profesyoneli de kendi görevini tam tanımlayamayabiliyor. Esas işimiz hiçbir zaman bir kişinin cinsiyetini onaylayan noterlik değil.”

“Beyan doğrultusunda, cinsiyet uyum süreci dediğimiz basit bir kıyafet değişikliği değil yaşamsal bir değişimi de içeriyor. Kıyafetinden günlük yaşantısına kadar, özelde ve kamuda her yerde bu kimlik. Biz bir yanıyla orkestra şefiyiz. Ruh sağlığı kısmını biz yürütüyoruz. Uyum süreci içerisindeki fasılları belirliyoruz. Böyle bir şeflik görevimiz var ama ben rehberlik gibi düşünüyorum.”

“Buradaki tümsekleri, olası handikapları biliyoruz. Zorlukları biliyoruz. Yol alırken özneye eşlik etmek ve iyi bir plan doğrultusunda hareket etmek. Tanı koyma, patoloji değil. Tanı konacak bir şey yok. Bu süreç bir hazırlık gerektiriyor. Özneye bilgi veren bir görevimiz var.”

Transpozitif Psikoterapi hakkında

Ruh sağlığı uzmanının temel görevinden bahsetmesinin ardından Kaptan, transpozitif psikoterapiye ilişkin maddeleri şöyle sıraladı:

·       Psikolojik-tıbbi bilgilendirme

·       Kendisini tanıma

·       İçselleştirilmiş transfobiyi yenme

·       Açılma yollarını ve sorunlarını değerlendirme desteği

·       Kişinin yaşamıyla ilgili gerçekçi değerlendirme

·       Çevre ilişkileri

·       Bedenle kurulan ilişki

Süreçle ilgili olarak; “Bu bir kimlik. Çekirdek bir kimlik var. Bu kimliği ailenin onayı veya reddi, sosyal çevre ve arkadaşlık ayrı bir kabuk örtüyor. Gelecek kaygısı, toplumsal görünürlük, kabul, sağ kalım… Bunlar ekleniyor. O kimlik görünmez oluyor. Bu kaygıların altında ‘ben neyim?’ sorusu ortaya çıkıyor. Bunları kenara çektiğimizde, açtığımızda o kimlik görünür hale geliyor” diye değerlendirdi ve uygun kontrollerde, kişinin talebiyle hormon kullanımının disforide ruhsal iyileşme yarattığının altını çizdi.

Kaptan’ın sunumunun ardından soru cevap bölümüne geçildi ve oturum sonlandı.

* Bu etkinlik, Avrupa Birliği'nin mali desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla KAOS GL’ye aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

lgbti-esitligi-icin-kat-edilecek-cok-mesafe-var-yayini-turkcede-1

 


Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam