10/03/2022 | Yazar: Anıl Üver

Amerika Birleşik Devletleri eyaleti Florida Valisi DeSantis'in cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğiyle ilgili talimatları kısıtlayan bu teklifi imzalaması bekleniyor.

“Eşcinsel deme” tasarısı: Florida senatosu LGBTQ+'ları marjinalleştiren yasa tasarısını onayladı    Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tasarıya karşı çıkan LGBTİ+ aktivistler Florida Eyaleti Meclis Binası yakınında, Wilfredo Lee/The Associated Press

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Florida yasama organı 8 Mart Salı günü, anaokullarında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği öğretimini yasaklayan ve Demokratların yoğun muhalefet gösterdiği LGBTQ+'ları marjinalleştiren bir yasa tasarısını onayladı.

Muhaliflerin “Eşcinsel Deme” tasarısı olarak adlandırdığı teklifin Cumhuriyetçi vali Ron DeSantis tarafindan imzalanacağı düşünülüyor.

Teklifin öne sürülmesinden beri pek çok Demokrat Parti üyesinin, LGBTİQ+ derneklerinin ve Beyaz Saray'ın tepkileri artıyor. DeSantis Cumhuriyetçi Parti içinde başkanlık adaylığı merdiveninde yükselen isimlerden biri.

Tasarının içeriği kısaca şöyle: “Okul personeli veya üçüncü şahıslar tarafından cinsel yönelim veya cinsiyet kimliğine ilişkin sınıf eğitimi veya öğrencilerin yaşına yahut gelişimsel konumlarına uygun olmayan ve devlet standartlarıyla uyuşmayan bilgi ve davranış eğitimi, anaokulunda üçüncü sınıfa kadar verilemez.”

Bununla beraber ebeveynler tasarı yasallaştıktan sonra, bulundukları ilçelerde yasaya uymayan okullara ve eğitmenlere karşı dava açabilecekler.

Tasarının savunucuları, ebeveynlerin bu konuları eğitimcilerden ziyade kendilerinin çocuklarıyla beraber ele almaları gerektiğini ifade ederken, tasarının okullarda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği tartışmalarını engelleyemeyeceğini fakat bunun yerine ilçelerin konuya dair içeriklerin okul müfredatına sokmasını engellemeyi amaçladığını ileri sürmekteler.

Demokratlar tasarının dilinin, özellikle “sınıf eğitimi” ve “yaşa uygun” ifadelerinin geniş çapta yorumlanabileceğini, herhangi bir sınıftaki bir tartışmanın ebeveynlerin dava açmasına yol açabileceğinin ve dolayısıyla öğretmenlerin bu konulardan kaçınacağı bir sınıf atmosferi yaratacağının altını çizdiler.

Tasarı eyalet çapında protestolar başlattı. Pek çok öğrenci dersleri bırakarak okul komitelerinin önünde 'biz eşcinsel diyeceğiz!' tezahüratlarıyla tasarıya karşı olduklarını belirttiler.

ABD Eğitim Bakanlığı, federal fon alan tüm okulların, öğrencileri cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılığa karşı korumalarını belirten 9uncu madde de dahil olmak üzere federal medeni haklar yasasına uyması gerektiğini açıkça belirtmekte.



Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam