10/04/2015 | Yazar: Ömer Akpınar

İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü’nden bir gün önce Zorlu Center’da sahne alacak Boston Eşcinsel Erkek Korosu, koronun ortaya çıkışını ve yarattığı etkiyi kaosGL.org’a anlattı.

Boston Eşcinsel Erkek Korosu, İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü’nden bir gün önce, 27 Haziran’da Zorlu Center’da sahne alacak. Koro müdürü Craig Coogan, eşcinsel erkek korosunun ortaya çıkışını ve yarattığı etkiyi kaosGL.org’a anlattı.
 
Boston Eşcinsel Erkek Korosu, Türkiye’de eşcinsel hareketinin henüz oluşmadığı 1982 yılında kuruluyor. 80’lerin Amerika’sında koronun ortaya çıkışını anlatır mısınız?
 
Koronun ortaya çıktığı 1982 yılı hem zor, hem de heyecan verici bir zamandı. ABD’nin her yerinde topluluk oluşturmak ve insanları olduğu gibi kabul eden güvenli bir alan yaratmak için eşcinsel koroları oluşuyordu. AIDS krizi, ilk yıllarında topluluk ve koro üzerinde ciddi bir etkiye sahip oldu. Toplumda yaygın bir ayrımcılık vardı ve bazı üyelerimiz programlarda isimlerinin geçmesini istemiyordu. ABD’de eşcinsellerin durumu iyileştikçe koromuz da büyüdü. Şimdilerde, Boston Eşcinsel Erkek Korosu, ABD’deki en büyük eşcinsel korolarından biri. Pek çok sanat ödülü kazandı ve esas olarak üstün müzisyenliği, yaratıcı programları ve toplulukla kurduğu çığır açan ilişkiyle biliniyor.   
 
İnsanlara ilham vermek istediğini vurgulayan bir koro olarak, yalnızca eşcinsellerden oluşan bir koronun güçlendirici yanı nedir?
 
Müzik, topluluk ve bağlar kurmanın dönüştürücü bir parçası. Sınırları aşma ve farklı geçmişlere, dillere ve inançlara sahip insanlar arasında bağlantı yaratma gücüne sahip. Toplumsal adalet mücadelelerinin de uzun zamandır merkezinde yer almış durumda. Kültürel ilişkiler önyargıyı, güvensizliği ve korkuyu meraka, kabullenmeye ve anlayışa dönüştürmenin en etkili yollarından biridir. İnsanlar kendi deneyimlerini duyduklarında, kendi hayatları temsil edildiğinde bu güçlendirir ve ilham verir.
 
Koro, Türkiye’de ilk kez 13. İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü’nden bir gün önce, 27 Haziran’da sahne alacak. Koronun İstanbul konserine ilişkin ruh halini anlatabilir misiniz?
 
İstanbul’da gerçekleşecek performansımız için çok heyecanlıyız. Türkiye kültürü ve yemeklerini daha fazla öğreneceğimiz, köfte ve börek yiyeceğimiz zamanı iple çekiyoruz.
 
Konserde Türkçe şarkı söyleyecek misiniz? Klişe olsa da, Tarkan’dan Şımarık mesela?
 
Broadway şarkılarından Madonna gibi sanatçıların pop müziğine kadar geniş bir repertuarla sahne almayı dört gözle bekliyoruz. Tüm sürprizlerimizi keşfetmek için konserimize gelmeniz gerekiyor!
 
Boston Eşcinsel Erkek Korosu’nun 27 Haziran akşamı İstanbul Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde vereceği konserin biletlerini biletix’ten satın alabilirsiniz.
 
Fotoğraflar: ScarpettaPhotography.com
 
Koronun Kaos GL Dergisi’ne verdiği röportajın tamamını derginin “Yayıncılık” dosya konulu Mayıs-Haziran 2015 sayısında okuyabilirsiniz. 

Etiketler: kültür sanat
nefret