22/03/2007 | Yazar: Kaos GL

Eşcinsel evliliği Episkopallerle Anglikan Kilisesi'ni ayırma noktasına getirdi. Aynı cinslerin evliliği nedeniyle ültimatom veren Anglikan Kilisesi'ne Episkopal Başpiskopasları rest çekti.

Eşcinsel evliliği Episkopallerle Anglikan Kilisesi'ni ayırma noktasına getirdi. Aynı cinslerin evliliği nedeniyle ültimatom veren Anglikan Kilisesi'ne Episkopal Başpiskopasları rest çekti.

Episkopaller, ültimatomun sorunun çözümüne katkı sağlamayacağını ifade ederken, kendilerine bu konuda söz hakkı verilmeden karar alınmasını kınadı. Anglikan Kiliseleri ile Episkopal Kilisesi liderlerinin bir araya gelerek çözüm yolları aramasının en iyi yöntem olduğu belirtildi.

Azınlıkta olan bazı koyu Episkopal din adamları ise alınan kararın yanlış olduğunu ve bir an önce eşcinsel evliliğinin kutsanmasından vazgeçilmesini istediler.

'İnsanlar Tanrı katında eşit'

Huston'da salı günü bir araya gelen Başpiskopaslar, Anglikan Kiliseleri'nin kendilerini bu mezhepten atma tehdidini görüştü. Dünya genelinde 70 milyon üyesi bulunan ve İngiltere merkezli olan Anglikan mezhebinin Amerika'daki temsilcilerine Episkopaller deniyor.

Bazı çevreler Episkopal başpiskoposlarının verilen ültimatoma uymama kararlarının iki kilisenin ayrılması anlamına geleceğini belirtiyor. Episkopal Kilisesi yetkilileri kendilerini mezheplerine "derinden bağlı" olarak açıklarken, eşcinsel evliliğini kutsamalarını savundular.

'İnsanlar Tanrı katında eşit' olduğu ilkesi gereği hareket ettiklerini belirten Başpiskoposlar, "Saygısızlık etmiyoruz. Episkopal çizgiden saptığımız yok ancak biz kendi yolumuzda devam etmeyi doğru buluyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

İki Kilise arasındaki görüş ayrılığı parçalanmayı da beraberinde getiriyor. Başpiskoposların söylediği gibi Episkopaller bundan sonra İngiltere'den bağımsız olarak hareket edeceklerini resmen dile getirmiş oldu.

Onur kırıcı buldular

Anglikan Kiliseleri tarafından kendilerine verilen ültimatomu "onur kırıcı" olarak yorumlayan Başpiskoposlar, kendi içlerinde de bölünmeye gitmeyeceklerini açıkladılar. Anglikan Kiliseleri'nin ruhani lideri olan Başpiskopos Rowan William ile yüz yüze görüşme isteklerini aktaran Episkopaller, verilen kararların çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Geçtiğimiz ay Tanzanya'nın Dares Salam şehrinde bir araya gelen Anglikan Kiliseleri'nin temsilcileri yaptıkları toplantı sonucunda, Episkopalleri Mart ayının sonuna kadar eşcinsel evliliğini kutsamaya son vermeye çağırmıştı. Ayrıca ültimatoma Episkopallerin uymaması durumunda kendilerinin Anglikan'ın mezhebinden afaroz edileceği tehdidinde bulunmuşlardı. 





Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam