25/02/2011 | Yazar: KAOS GL

Trabzon’da 14 yıl görev yaptıktan sonra eşcinsel olduğunu açıkladığı için kendisine maç verilmeyen hakem Halil İbrahim Dinçdağ’ın, Türkiye Futbol F

Eşcinsel Hakeme Görev Vermeyen Federasyon Ayrımcı Değilmiş Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Trabzon’da 14 yıl görev yaptıktan sonra eşcinsel olduğunu açıkladığı için kendisine maç verilmeyen hakem Halil İbrahim Dinçdağ’ın, Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) açtığı davanın ilk duruşması Sarıyer Adliyesi’nde görüldü.

Federasyon, Dinçdağ'ın açtığı davada kendini savundu. "Askerlikten muaf olanlar hakemlik yapamazlar" hükmüne işaret etti. Dinçdağ cinsel yöneliminin kamuoyuna açıklanmasıyla hayatının altüst olduğunu söylüyor.
 
Eşcinsel olduğu için askerlikten muaf tutulan ancak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) hazırladığı terhis raporu nedeniyle bir daha hakem olarak görev verilmeyen Halil İbrahim Dinçdağ'ın Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) aleyhine açtığı davanın ilk duruşması gerçekleştirildi.

Dinçdağ'ın cinsel yönelimini kamuoyuna açıkladığı gerekçesiyle açtığı davanın ilk duruşmasında TFF tarafından mahkemeye cevaben bir metin gönderildi.

Sarıyer 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde göreülen davada federasyon kendini savunarak yasal düzenlemeler nedeniyle Dinçdağ'a görev verilmediğini öne sürdü.

"TFF Merkez Hakem Kurulu (MHK) ve bunun yetkisini delege ettiği kurullar, hakem kadrolarını belirleme ve görevlendirmeler konusundaki tasarruf haklarını kullanırken din, dil, ırk ve cinsiyet gibi farklılıkları gözetmesizin, tamamen objektif bir şekilde hareket etmektedir.

Davacı tarafa askerliğe elverişli olmaması nedeniyle MHK, Hakemliğe Giriş Unvan ve Klasmanlara Ayrılma ile Vize Yenileme Kural, Prensip ve Yöntemleri İç Talimatı'nın 'Sağlık problemleri nedeniyle askerlikten muaf tutulanlar hakemlik yapamazlar' hükmünü içeren 25. maddesinin uygulanması gerektiği belirtilmiştir. MHK, anılan talimat hükmünü yorumlayarak davacı tarafın müsabakalarda görev alamayacağına karar vermiştir."

TFF, Dinçdağ'ın cinsel yöneliminin medyaya sızdırılmadığını da iddia etti.

"Hayatım alt-üst oldu"
Dinçdağ, yaptığı yazılı açıklamada olayın medyaya yansımasının ardından radyo sunuculuğu ve hakemlik işlerini kaybettiğini. 16; tüm iş başvurularının da reddedildiğini söyledi.

Arkadaş çevresinin de artık eskisi gibi olmamasından ve yalnızlığa itilmekten şikayetçi olan Dinçdağ, pek çok kişinin artık kendisiyle görüşmeme ve dolaşmama kararı aldığını söylüyor ve ekliyor: "...İnşallah her şey iyi olur." 
 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam