04/07/2012 | Yazar: Kaos GL

Ukrayna’nın eşcinselliği yasadışı sayma tehdidine eşitliğe inanan herkes karşı çıkmalıdır.

Eşcinsel Hakları İnsan Haklarıdır Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ukrayna’nın eşcinselliği yasadışı sayma tehdidine eşitliğe inanan herkes karşı çıkmalıdır.
 
Elton John
 
Cumartesi gecesi Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir AIDS bilinçlendirme konserinde sahne aldım. Bazıları benim gelmememi tercih etmiş olabilir. Neden? Çünkü kendi özgürlüğü için çok uzun süre beklemiş olan Ukrayna şimdi eşcinsellerin kendilerini en temel yollardan ifade etme özgürlüklerini – onur yürüyüşüne katılmak ya da eşcinsellik hakkında açık açık konuşmak – tehdit ediyor.
 
Ukrayna parlamentosunda bu hafta tartışılacak 8711 sayılı yasa tasarısı medyada lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) meseleleri hakkında konuşmayı suç sayıyor. Eşcinsel erkeklere HIV tavsiyeleri bile yasaklanabilir. Konuştuğum bazı yerel aktivistler alenen “gey” kelimesini kullanmanın bile yasadışı olacağına inanıyor. Ve cezalar ağır – yüklü para cezaları ya da 5 yıla kadar hapis. Birleşmiş Milletler’e göre yasa devlet-destekli ayrımcılık anlamına geliyor ve Ukrayna’nın imzaladığı anlaşmalarla korunan pek çok hakkı ihlal ediyor.
 
LGBT nüfusuna yönelik tehdit kuramsal değil; gayet gerçek. Bundan bir ay önce Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü için düzenlenen bir onur yürüyüşü başlamasına bir saatten az kala karşı gösteri var diye iptal edilmek zorunda kalmıştı. Polis onur yürüyüşündekilerin güvenliğini temin edemediklerini söylemişti. Organizatörlerden Svyatoslav Sheremet bundan hemen sonra ameliyat maskeleriyle yüzlerini gizleyen serseriler tarafından şiddetli bir biçimde dövülmüş, gözü yaralanan Sheremet’in yüzü ve vücudu yara bere içinde kalmıştı. Cumartesi gecesi bu cesur adamla sahne arkasında tanıştım.
 
Eşcinsel-karşıtı şiddet ve resmi taciz Ukrayna’ya mahsus değil. Sözde eşcinsel propagandasını yasaklayan yasalar ilk olarak Rusya’da, aralarında St. Petersburg’un da olduğu bazı şehirlerde geçti. Küçükleri koruma adı altında, LGBT kişilerin eşitliğini savunan her türlü yürüyüş, sergi ve hatta film festivali yasadışı ilan edildi. Kendinize bir sorun genç birinin bir eşcinsel film posteriyle ahlaksızlaşması ne derece mümkün diye, o zaman anlayacaksınız bu yasaların ne kadar saçma olduğunu. Bunlar LGBT kişilerin insan haklarına doğrudan ve kasıtlı yapılan saldırılardır.
Uzun müddet Rusya’nın egemenliğinden çekmiş Ukrayna’nın şimdi onun izinden gitmesi ne trajik. 1991’de Ukrayna eski Sovyet ülkeleri arasında eşcinselliği suç olmaktan çıkaran ilk ülkeydi. 20 yıl sonra eşcinselleri yeniden hapse tıkmakla tehdit eden ilk ülkeler arasında. 
 
Bunlar yeterince kötü değilmiş gibi bir de aralarında benim Elton John AIDS Vakfı’mın da bulunduğu HIV örgütleri yeni yasayla güvenli cinsel ilişki konusunda tavsiyelere en çok ihtiyaç duyan gençlere ulaşmanın daha zor olacağından eminler. Birleşmiş Milletler Ukrayna’da HIV salgınının ilerlemesinin sebeplerinden birinin LGBT haklarını korumaktaki başarısızlık olduğunu söylüyor.
 
İngiltere’de hepimiz eşcinselliğin “yaygınlaştırılmasına” karşı yasaları biliyoruz. 28.Kısım, yasalardan silinmesi yıllar sürmüş kanunlaştırılmış bir önyargı parçasıydı. Doğu Avrupa’daki bu yeni yasalar çok daha ileriye gidiyor.
 
Kiev’de sahne arkasında İngiliz LGBT hakları örgütü Kaleidoscope Trust’ın yönetici müdürü Lance Price geldi yanıma. Sıkı destekçisi olduğum bu örgütün basit bir mesajı var: LGBT hakları insan haklarıdır ve insan hakları LGBT haklarıdır. Özel ayrıcalıklar istemiyoruz, yalnızca diğer herkesin sahip olduğu yasal korumaları istiyoruz. 
 
Londra’da önümüzdeki Cumartesi gerçekleşecek World Pride öncesi Kaleidoscope bir kampanya başlatıyor – “Ya senin sen olman yasadışı olsaydı?” Düşünün ki mavi gözlü olmak ya da 1.80’den kısa olmak yasadışı ve cezası hapse atılmak ya da saldırı hatta ölümle yüzleşmek.
 
Ukrayna ve başka yerlerde eşcinsellerin bunu düşünmesine gerek yok. Cinselliklerinden ötürü suçlu bulunma ihtimaliyle zaten burun burunalar. Dünya çapında en az 78 ülkede eşcinsel davranışlar yasadışı. Beşinde azami ceza ölüm. 
Eşitliğe her yerde saygı duyulana ve cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliği ne olursa olsun herkes için insan hakları tüm dünyada kabul görene dek ne düşündüğümü söyleyeceğim. Bunu yapma özgürlüğüm var ve kimse bunu elimden alamaz. Dünyadaki her eşcinsel de aynısını hak ediyor.
 
Çeviri: Ömer Akpınar/kaosgl.org

Etiketler: insan hakları
İstihdam