01/05/2006 | Yazar: Kaos GL

Eşcinsel masal kitabına dava Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eşcinsel evliliğin onaylandığı ilk eyalet Massachusett’de, bir ilkokul öğretmeni, iki erkeğin âşkını anlatan bir masal kitabı yüzünden velilerle davalı oldu. ‘Kral ve Kral’ adlı çocuk kitabında, birbirlerine âşık olan iki prensin masalı ve ‘mutlu sonları’ anlatılıyor.

KAOS GL

Mahmut Şenol

Eşcinselliğe ve evliliklerine onay veren Massachusett Eyaleti’nin Lexington Mahkemesi yargıçları önümüzdeki günlerde, ilginç bir davayı karara bağlayacaklar.

ABD’de eşcinsel evliliğin yasal bulunduğu ilk eyalet olan Massachusett’’in Lexington Kenti İlkokulu’nda, 2.ci sınıfın müfredatına alınmış bir masal kitabı dava konusu oldu.
Veliler, öğrencilere ‘Kral ve Kral’ adlı çocuk kitabını dağıtan öğretmeni ve okul yönetimini dava etti. Masal kitabında, iki prensin bir yolculuğa çıkıp birbirlerine âşık oldukları, sonra maceradan vazgeçip ‘yuva kurmak’ üzere evlendikleri anlatılıyordu. Kitabın kapak resmindeyse, iki prensin öpüşürken temsil edilmiş resimleri vardı. Masal kitabında ayrıca prenslerin nasıl evlendikleri, ayrıca evlilik sonrasında yaşadıkları saray hayatı resimlerle açıklanıyordu.



Massachusett’li veliler, ‘Eşcinsel evliliğe evet dedik, ama çocuklarımıza bunu okulda öğütlemenizi kabul edemeyiz’, diye dava açtılar. Öğretmen Joseph Eastebrook ve okul yönetimi, ‘Davayı açanların yarıdan fazlası zaten eşcinsel. Çocuklar açısından ne fark ediyor ki?’ diye iddialara karşıt olarak yanıt verdiler.

‘Tricycle Press’ adlı çocuk kitapları basan bir yayınevinden çıkmış 32 sayfalık masal kitabının ilk sayfasında, masalın bir eşcinsel aile yaşamını anlattığı açıklanıyordu. Öğretmen Eastebrook, çevrede çok sayıda eşcinsel aileler olduğundan, onların çocuklarına böylesi bir masal anlatmayı, okutmayı yanlış bulmadığını savundu.

Geçen yıldan bu yana, eşcinsel evlilik serbest olduğundan, Massachusett öğretmenleri, öğrencilere ‘annen’ ya da ‘baban’ sözcükleriyle başlayan bir soru soramamaktaydı. Kimin anne ya da baba olduğu karıştığından, bu sorunu aşmak üzere, Eyalet Eğitim Komisyonu, ‘Who’s who in my family?’ Ailemde Kim Kimdir, başlıklı bir kitabı ilkokul 1.sınıflara ders olarak tavsiye etmiş bulunuyordu.


Kaynak: Açık Gazete, 28 Nisan 2006


Etiketler: insan hakları
İstihdam