31/05/2011 | Yazar: Kaos GL

Eşcinsel olduğu için mesleği elinden alınan hakem Halil İbrahim Dinçdağ’ın?, Türkiye Futbol Federasyonu’na karşı açtığı maddi ve manevi tazminat davasının ik

Eşcinsel Olduğu İçin İşinden Atılan Hakem Dinçdağ’ın Davası 20 Ekim’e Ertelendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Eşcinsel olduğu için mesleği elinden alınan hakem Halil İbrahim Dinçdağ’ın?, Türkiye Futbol Federasyonu’na karşı açtığı maddi ve manevi tazminat davasının ikinci celsesi bugün Sarıyer Adliyesi 2. Asli Hukuk Mahkemesinde görüldü.
 
Mahkemeye ulaşan polisin yaptığı sosyal ve ekonomik araştırmada, hakemlikten atılan Dinçdağ’ın işsiz olduğu, ekonomik durumunun kötü olduğu ve ablasının yardımıyla geçindiği anlaşıldı.
 
Tanıkların dinlenmesi için duruşma 20 Ekim 2011 tarihine ertelendi.
 
Kaos GL’nin görüştüğü Avukat Fırat Söyle, mahkemenin iki veya üç celsede karara varmasını beklediklerini söyledi.
 
“Eşcinsel olduğum için beni işimden ettiler”
“Eşcinsel olduğum için beni işimden ettiler. Koca camiada eşcinsel olan bir tek ben olmadığıma göre Fedarasyon, diğerlerine ne yapmayı düşünüyor?” diye soran Halil İbragim Dinçdağ, bugunkü duruşmanın ardından Kaos GL’ye yaptığı açıklamada, “Eşcinsel oldukları için işlerini yapmalarına müsade edilmeyen insanlar ya kendilerini gizlemeye ya da açlığa mahkum ediliyorlar” dedi.  
 
Türkiye Futbol Federasyonu 2009 yılında eşcinsel hakem Halil İbrahim Dinçdağ’ı haksız yere hakemlikten men etmiş ve kendi rızası dışında eşcinsel olduğu bilgisini basınla paylaşmıştı. 
 
O tarihten itibaren mesleğini icra edemediği için yaşadığı haksızlıklara karşı Federasyon'a karşı maddi ve manevi tazminat davası açarak hukuk mücadelesi başlatan Halil İbrahim Dinçdağ, LGBT örgütlerce destekleniyor.
 
“Toplumsal ve hukuksal pek çok değişimin önünü açacak bir hukuk mücadelesi”
LGBT örgütler, bugünkü duruşmanın ardından Sarıyer Adliyesi’nin önünde bir basın açıklaması yaptılar. LGBT örgütlerin ortak imzalarını taşıyan basın açıklamasını, “mesleğini icra etme imkânı elinden alınmış olan Halil İbrahim Dinçdağ’ın hukuk mücadelesini desteklemek için buradayız” diyerek Yeşim Başaran okudu.
 
LGBT örgütler, davayı, “toplumsal ve hukuksal pek çok değişimin önünü açacak bir hukuk mücadelesi” olarak görüyorlar ve davayı takip ediyorlar.
 
“Merkez Hakem Kurulu özel hayatın gizliliği maddesini ihlal etti”
2009 yılı Mayıs ayında, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) “özel yaşama saygı” hakkını ihlal ederek Halil İbrahim’in eşcinsel olduğu bilgisini basına verdi. Bugüne kadar gelen süreç futbol hakemi Halil İbrahim Dinçdağ’ın eşcinsel olduğu için askerlikten muaf raporu alması ile başladı. Merkez Hakem Kurulu TFF yönetmeliğinin “sağlık problemi nedeniyle askerlikten muaf tutulanlar hakemlik yapamazlar” maddesine dayanarak onun hakemlik yapamayacağına karar verdi.
 
Başaran, LGBT örgütleri adına yaptığı açıklamada,“özel hayatın gizliliği” maddesine dikkat çekti:
 
“Halil İbrahim Dinçdağ, askerlikten muaf olmasının nedeninin bir sağlık problemi değil, eşcinselliği olduğunu söylese de, Merkez Hakem Kurulu kararından vazgeçmedi ve onun konuyla ilgili dilekçesini basına sızdırarak özel hayatın gizliliği maddesini ihlal etti.”
 
“Ayrımcılık yaşamsal haklardan mahrum bırakıyor!”
Türkiye Futbol Federasyonuna karşı maddi ve manevi tazminat davası açarak hukuk mücadelesi başlatan Halil İbrahim Dinçdağ’ın davasını destekleyen LGBT örgütleri açıklamalarını şöyle tamamladılar:
 
“Cinsel yönelimimiz veya cinsiyet kimliğimiz işaret edilerek en sıradan yaşamsal haklardan mahrum bırakılabiliyoruz. Halil İbrahim bunu bir kader olarak kabullenmedi, kurulu düzenin değişmesi için ayağa kalktı.”

Açıklamayı imzalayan kurumlar
LGBT örgütleri ile birlikte üç kurumun daha destek verdiği basın açıklamasının imzaları şunlar:

İllet
İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği
Kadın Kapısı Derneği
Kaos GL Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği

Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği
MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği
Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği

VolTrans Trans Erkek İnisiyatifi
Amargi Kadın Kooperatifi
Feminist Kadın Çevresi
Yeryüzüne Özgürlük Derneği
 

Fotoğraf: İlker Kılıç


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
2024