16/07/2008 | Yazar: Kaos GL

Eşcinsel kültür/yaşam dergisi Kaos GL’nin ‘Ten ve Tutku’ konulu 101. sayısı çıktı. Dergide Yıldırım Türker’den Hande Öğüt’e, Fatih Özgüven’den Adnan Yıldız’a pek çok kalem eşcinsel tutkuyu anlatıyor.

Eşcinsel tutkunun ’Kaos’u Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı



Eşcinsel kültür/yaşam dergisi Kaos GL’nin ‘Ten ve Tutku’ konulu 101. sayısı çıktı. Dergide Yıldırım Türker’den Hande Öğüt’e, Fatih Özgüven’den Adnan Yıldız’a pek çok kalem eşcinsel tutkuyu anlatıyor.

KAOS GL - 03/07/2008

Derginin ‘Ten ve Tutku’ konulu dosyasında, beden politikaları üzerinden eşcinselliğin nasıl şekillendiği, cinsellikle aşkın birbirinden ayrılıp ayrılamayacağı tartışılırken şehvet ve tutku arasındaki o ince sınır da kapanıyor.

Kaos GL’den kadınlar tarafından düzenlenen 3. Kadın Kadına Öykü Yarışması’nda birinci seçilen ‘Sappho’yla Sevişmek’ adlı öyküyü yayımlayan dergide Hande Öğüt ve Fatih Özgüven de birer öyküleriyle tutkuyu anlatıyorlar.

Aykan Safoğlu’nun sıra dışı yönetmen Kenneth Anger filmleri üzerinden tutkunun ahlakla ilişkisini tartıştığı dosyada, eşcinsel tutkuyu anlatan filmlerden yapılmış bir seçki de yer alıyor.

Dosyaya özel hazırlanmış iki söyleşi ise çok tartışılacağa benziyor. BDSM’den (Bağlanma-Disiplin-Sadizm-Mazoşizm) ‘Erkek Efendi’, ‘Kadın Efendi’ ve ‘Kadın Köle’yle yapılmış olan söyleşi, ‘seks fantezisi’ ya da ‘çeşitlilik’ sayılan BDSM’ye başka bir pencereden bakmamızı sağlıyor. ‘Hayatı cinsellik olmadan sürdürebilen ve bununla mutlu olabilenlerin sitesi’ sloganıyla kurulan aseksuel.com’un yöneticisi ile yapılmış söyleşi ise okuru ‘cinsellik olmadan yaşanır’ diyenlerin dünyasına davet ediyor.



Dosya dışı da rengarenk

Derginin dosya dışı konuları da dikkat çekiyor. Bunlardan biri yerel mahkemenin Lambdaistanbul’a verdiği kapatma kararı… Dava sürecinin kronolojisini çıkaran dergi, kararın eşcinsel harekette ve medyada nasıl yorumlandığını belgeliyor.

3. Homofobi Karşıtı Buluşma’nın ardından kalanları fotoğraflar eşliğinde anlatan dergide ayrıca, Yıldırım Türker imzalı ‘İnkârdan Affa’ başlıklı yazı öne çıkıyor. Eşcinsellerin kendi stratejilerini yaratmaları gerektiğini söyleyen Türker, ‘Özellikle bu topraklarda LGBTT hareketi, batıdaki muadillerinin yıllar önce mücadele edip hayattan elemiş oldukları ilkel bir dille yüz yüze gelmek zorunda’ diyor.

Bilge’yi ve Arkadaş’ı hatırlamak

Dergi, Türkiye edebiyatının en önemli iki kalemine de selam gönderiyor. Salih Canova imzalı ‘Sevgisiz Bir Çağın Sevgi'li Yazarı’ başlıklı yazı, ölümünün 13. yılında Bilge Karasu’yu hatırlıyor, hatırlatıyor. Türkiye şiirinin en ayrıksı şairlerinden sayılan Arkadaş Z. Özger de Bawer Çakır’ın ‘Arkadaş Z. Özger’i Seviniz’ adlı yazısıyla tozlu sayfalardan çıkıyor.

Yüz yüze söyleşiler

Kaos GL’nin söyleşilerine gelince… Geçtiğimiz aylarda ‘Sevişen Erkekler Matinesi’ kitabı yayımlanan Çağlar Yerlikaya’yla aşk, tutku ve edebiyat üzerine konuşan dergi, yeni oyunları ‘Çirkin İnsan Yavrusu’yla Oyun Deposu’nu konuk ediyor. Trans Erkek İnisiyatifi’nden Sinem Sinan Göknur’un transeksüel erkeklerin örgütlenme içinde ve toplumda yaşadıkları sorunları anlattığı dergide, çağdaş sanatın en çok konuşulan çiftlerinden Ingar Dragset ve Michael Elmgreen’le queer kültür hakkında yapılmış özel bir söyleşi de yer alıyor.

Kaos GL mahallenizde

Mehmet Murat Somer’in Hop-Çiki-Yaya sözlüğüyle, Hande Yener’in son albümüyle, Mehmet Ergüven’in ‘Pusudaki Ten’ kitabıyla yer aldığı dergiyi mahallenizdeki Yay-Sat bayisinde bulabilirsiniz.


[[Kaos GL Dağıtım Noktaları]]

*Konuyla ilgili diğer haberler:

Kaos GL 100 - [[Türkiyeli eşcinsellerin 100 akı: Kaos GL]]

Kaos GL 37 - [[Evim Evim Güzel Evim!]]

Kaos GL 36 - [[Eşcinsellerin bir yılı]]

Kaos GL 35 - [[Kaos GL'den Türkiye’nin ‘gay ikonu’]]

Kaos GL 34 – [[Güz ve Yalnızlık]]

Kaos GL 33 – [[Yaz aşkı tadında dergi]]

Kaos GL 32 – [[Erkekliğim, cinnetim benim]]

Kaos GL 31 – [[Kaos GL’den 8 Mart armağanı]]

Kaos GL 30 – [[Orda bir ülke var uzakta…]]

İletişim için:

E-posta: editor@kaosgl.org

Tel: 0312. 230 03 58

www.kaosgl.org


Etiketler: medya
İstihdam