03/07/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Sivas katliamının 22. yıldönümünde katledilen 35 kişi dün Ankara’da anıldı.

Eşcinseliz buradayız! Sivas’ı, Maraş’ı unutturmayız! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sivas katliamının 22. yıldönümünde katledilen 35 kişi dün Ankara’da anıldı.

Sivas Madımak Otelinde 2 Temmuz 1993 yılında yakılarak katledilen 35 kişi 28 Haziran’da Ankara’da anıldı. Alevi grupların çağrısıyla toplanan binler Toros Sokak’tan Kolej Meydanına yürüdü. Yürüyüş sırasında “Sivas’ta yakanlar AKP’yi kuranlar”,”Sivas’ın ışığı sönmeyecek”,”Katil Devlet Hesap Verecek” sloganları atıldı.

LGBT Dernekleri de alandaydı
 
Yürüyüş ve anma törenin de Kaos GL ve Pembe Hayat Derneklerinin yanı sıra bağımsız LGBT aktivistleri de bulundu. LGBT’ler, “Eşcinseliz buradayız! Sivas’ı, Maraş’ı unutturmayız!” sloganları attı.
Eyleme DİSK, KESK, TTB, Divriği Kültür Derneği, Halkevleri, Partizan, Kaldıraç, Aka Der, HDP/HDK bileşenleri, KP, TMMOB örgütler gibi çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi parti ve sendika da destek Verdi.
 
Aleviler 22 yıldır yanıyor
 
Yürüyüşün ardından Kolej Meydanı’nda gerçekleştirilen miting ilk önce Madımak Katliamı’nda, Haziran İsyanı’nda ve devrim mücadelesinde hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından Tertip Komitesi adına basın açıklamasını Alevi Bektaşi Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Başak yaptı. Başak 22 yıldır Alevilerin canının, teninin maddi ve manevi varlığının yanmaya devam ettiğini, Madımak Katliamı’nın yarattığı bireysel, toplumsal travma ve buna bağlı ötekileştirme, asimile etme politikasının AKP tarafından hala devam ettirildiğini söyledi. Madımak Katliamı’nın Pir Sultan Abdal’a idam kararı veren zihniyetle aynı zihniyetin ürünü olduğunu belirten Başak katliamın sorumlularının yargılandığı davanın zaman aşımından düşürüldüğünü ancak insanlık suçlarının zaman aşımı kapsamına alınmaması gerektiğini bir kez daha söylediklerini ifade etti.
 
Miting konuşmaların ardından sahnede semah dönülmesiyle sonlandırıldı.

Etiketler: insan hakları
nefret