15/09/2011 | Yazar: Kaos GL

Azerbaycan yetkilileri 2012’de Bakü’de yapılacak Eurovision yarışması için eşcinsellerin de ülkeye gelmesinde hiç bir sorun olmadığında ısrarlı.

Azerbaycan yetkilileri 2012’de Bakü’de yapılacak Eurovision yarışması için eşcinsellerin de ülkeye gelmesinde hiç bir sorun olmadığında ısrarlı.
 
Ancak bu tür güvenceler, Azeri toplumunda eşcinsellerin gördüğü muameleyi birinci elden yaşayanlar için fazla bir anlam taşımıyor.
 
BBC’nin haberine göre kısa süre önce Fransa’dan siyasi sığınma hakkı alan eşcinsel Azeri sanatçı Babi Badalov, "Ağabeyim önce beni, sonra kendini öldüreceğini söyledi" diyor.
 
"Eşcinsel olduğum ortaya çıkınca kızkardeşim de telefonda bana bağırdı ve ülkeden uzak durmamı istedi. Bir daha onlarla görüşebileceğimi hiç sanmıyorum."
 
Azerbaycan’ın ücra bir köşesinde doğan Badalov, 15 yaşına gelince Bakü’ye taşınmış.
 
Ancak orada da cinsel yönelimini en yakın arkadaşlarından bile saklamış.
 
“Ailesi bir eşcinseli öldürmeye karar verse, insanların çoğu bunu onaylar”
Kendisi gibi sanatçı olan arkadaşı Tora Agabayova, "Eşcinsel olduğunu biliyorduk. Ama bize söylemiyordu. Evlenince çok şaşırdık." diyor ve ekliyor:
 
"Topluma uyum sağlamaya çalışıp duruyordu, çok baskı altındaydı. Sonunda kendi aslına sadık kalmayı tercih etti, bu yüzden de gitmek zorunda kaldı."
 
Yıllarca cinsel kimliğini saklamaya çalışan Badalov, 2008’de İngiltere’den sığınma hakkı istemiş, ancak Azerbaycan’da eşcinselliğin yasak olmadığı gerekçesiyle reddedilmiş.
 
İngiltere’de başvurusunun kabulu için kampanya yapılınca, ülkesinde kimliği ortaya çıkmış ve ailesi dehşete kapılmış.
Badalov’un ailesinin yaşadığı muhafazakâr bölgeden olan insan hakları eylemcisi Yadigar Sadıkov "Eşcinsellik buralarda fahişelikten beter. Ailesi bir eşcinseli öldürmeye karar verse, insanların çoğu bunu onaylar" diyor.
 
Ancak bir Azeri ile bir Ermeni arasındaki eşcinsel ilişki hakkında tartışmalı bir kitabın yazarı olan Ali Ekber Aliyev, Bakü’ye Eurovision’u izlemeye gelecek yabancı eşcinsellere kimsenin karışmayacağını söylüyor.
 
Aliyev, "kendi ailelerinden olmadığı sürece insanlar eşcinsellere aldırmıyor" diyor. Ancak özellikle taşrada toplumun hiç bir zaman eşcinselleri kabul etmeyeceğini kaydediyor.
 
Azerbaycan’da 2001 yılında eşcinselliğin suç olmaktan çıkarıldığına işaret eden Azeri yetkililer ise, bu görüşlere katılmıyor.
 
57. Eurovision Şarkı Yarışması 2012 yılı Mayıs ayında Azerbaycan’da yapılacak
Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen 56. Eurovizyon Şarkı Yarışması’nda Azerbaycan 221 puanla birinci olmuştu.
Yüksek Sadakat’in yarı finalde elenmesinin ardından “kardeş ülke” Azerbaycan’ın kazandığı yarışmada Türkiye Azaerbaycan’a 12 tam puan vermişti.
 
57. Eurovision Şarkı Yarışması, 2012 Eurovision Şarkı Yarışması olarak 22-26 Mayıs 2012 tarihleri arasında, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılacak.
 
Azerbaycan, 2011 Eurovision Şarkı Yarışması’nda Eldar & Nigar’ın seslendirdiği "Running Scared" şarkı ile birinci olmuştu.
 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam