04/06/2007 | Yazar: Kaos GL

Eşcinseller, bu seçim döneminde de siyasi partilerin haklarını görmezden gelmesinden rahatsız. Talepleri, en azından sorunlarını meclise taşıyacak vekiller. Bu nedenle kimi bağımsız adayları, kimi kadınları, kimi DTP'yi destekliyor.

Eşcinseller, bu seçim döneminde de siyasi partilerin haklarını görmezden gelmesinden rahatsız. Talepleri, en azından sorunlarını meclise taşıyacak vekiller. Bu nedenle kimi bağımsız adayları, kimi kadınları, kimi DTP'yi destekliyor.

KAOS GL

Ayça Örer

Türkiye seçime hazırlanırken, eşcinseller haklarına ilişkin düşüncelerin parti programlarında, mecliste dillendirilmemesinden şikayetçi.

Türkiye seçim sürecine hazırlanırken, seçim vaatlerinde anılmayan kesimlere düşüncelerini sorduk.

Güner: Nazik Işık'ı destekleyebilirim

Kaos GL'de proje koordinatörü olan Umut Güner, son süreçte Türkiye'ye gelen heyetlerin "kaç eşcinsel milletvekili var? Kaç tanesi sizi destekliyor?" sorularını yönelttiğini söylüyor.

Sorular karşısında sessiz kaldıklarını belirten Güner ekliyor: "Gelecek dönemde mecliste açık eşcinsel milletvekillerini görmeyeceğimi bilsem de, bizim mücadelemizi destekleyecek milletvekillerini görmek istiyorum."

Bu nedenle Güner, kadın adayları destekleme eğiliminde. Örneğin Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) aday olan Nazik Işık.

Kırancı: DTP'yi destekliyorum

Daha önce Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) üyesi olan Ebru Kırancı, bu seçimlerde de Demokratik Toplum Partisi'nden (DTP) aday olmak istemiş, ama geç kalmış. Onun oyu DTP'ye.

DTP'ye oy verme nedeni partinin eşcinsel haklarını gözetmesi.

Sulu: Oy vereceğim parti barajı aşamayacak, vermeyeceğim

Barış Sulu, oy kullanmayı düşünmüyor. Gerekçesi, oy vermek isteyebileceği Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Sosyal Demokrat Parti'nin (SODEP) barajı aşamayacak olması.

Oyunun boşa gideceğini, eşcinsel haklarının bu seçim döneminde de gündeme gelmeyeceğini belirtiyor. Kısaca "umutsuz."

Öz: Sorunun dillendirilmesi gerektiğini düşünüyorum

"Hiç temsil edilmiyoruz, adımız anılmıyor" diyen Yasemin Öz, mecliste "eşcinsel kimliğe sahip insanların da bunu açıkça dillendiremediğini" belirtiyor.

"Kişisel olarak taahhütte bulunanların desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Dillendirip soru haline bile getirilmeli" diyen Öz, yalnız eşcinsel haklarının değil her türlü ayrımcılığa karşı siyasi düşünceye sahip olanları destekleyeceğini söylüyor.

Çakır: Oyum bağımsızlara

Bağımsız ortak adaylara oy vermeyi düşünen Bawer Çakır, bunun nedenini şöyle açıklıyor:

"Şu ana kadar Türkiye'de seçimler öncesinde cinsel kimliklere yer vermedi. Bu süreçte eşcinsellere dair söylemlerinin olmaması benim için sorunlu. Muhalif hareketin içindeki bir insan olarak özgürlükçü düşünen insanlar belirleniyor ya onlara oy vereceğim" diyor.

Kaynak: BİA, 3 Haziran 2007


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam