26/05/2008 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün, Türkiye’de lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transse

Eşcinseller şiddete karşı hak arıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün, Türkiye’de lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüellere uygulanan şiddete ilişkin raporu açıklandı. ‘Kurtuluşumuz İçin Bize Bir Yasa Gerek’ başlıklı, Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet, Cinsellik ve İnsan Hakları konulu 100 sayfa, yedi bölümden oluşan rapor, tüyler ürperten şiddet yöntemleri ve tanıklıklarla dolu.
Sağlık sektörü profesyonellerine ve AB’ye tavsiyelerde de bulunulan Mayıs 2008 raporunda özellikle hükümete acil reform çağrısında bulunuldu. AB ve BM hukuk sisteminden, cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimliğiyle ilgili uluslararası emsal hukuk kararlarından örneklerin sunulduğu raporda, Türkiye’deki LGBTT’ye yönelik şiddet karşısında polisin, askerin, yargının ve sağlık çalışanlarının yanlı ve önyargılı tutumuna dikkat çekilerek, gelenek ve göreneklerin şiddetin ağırlaşmasındaki rolüne vurgu yapıldı.
Uluslararası sağlık kuruluşlarına ve AB’ye Türkiye’ye ‘baskı yapın’ çağrısında bulunulan raporda, gazeteci Baki Koşar’ın öldürülmesinden, Ankara’daki ‘Balyoz Timi’ne kadar oldukça önemli ayrıntılar yer aldı.

Ankara, İzmir ve İstanbul’da 2003’de, Ankara, İstanbul ve Van’da 2007’de yapılan dörder haftalık alan çalışmasıyla hazırlanan rapor için, hükümet yetkilileri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve sağlık sektörü çalışanlarıyla görüşüldü.

Raporda, yaşadıkları ağır şiddete karşın, en başta polis korkusu nedeniyle çaresizlik içinde susmak zorunda kalan eşcinsellerin, başta yaşam hakkı olmak üzere çalışma, ifade, konut dokunulmazlığı ve adil yargılama dahil pek çok temel insan hakkından mahrum bırakıldıklarının altı kalın çizgilerle çizildi.

Ayrıca Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transseksüel Programı’ndan Araştırmacı Juliana Cano Nieto imzalı Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü Tuğrul Pek ile İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’a örgütün tespitlerini aktaran birer mektup yazılarak, görüş ve değerlendirmeleri istendi. 28 Mart tarihine kadar yanıtlanması istemiyle gönderilen mektuplara ise yanıt verilmediği öğrenildi.

‘ÜSTLERİM TEHDİT ETTİ’

Askerliğim başladı... İlk 15 gün içerisinde bile bir şeylerin yanlış gittiğini anladım. İnsanlar benim farklı olduğumu düşünüyordu. Farklı görünüyor ve konuşuyordum. İlk başta bunun İstanbullu olduğum için olduğunu düşündüler. Ama sonradan bunun başka bir şey olduğunu fark ettiler. Yakın olduğum bir arkadaşım vardı ve ona gey olduğumu söyledim... Ve kâbus başladı. Öğrenenler benimle alay etmeye ve bana bağırmaya başladılar. Bir dolu sözel şiddete maruz kaldım. Ama bu çabucak daha saldırgan bir hale gelmeye başladı, farklı bir seviyeye taşındı. Dövüldüm. Üstlerime anlattım. Bana daha üstteki birisine bunu anlatamayacağımı, eğer öğrenirlerse bana daha kötü şiddet uygulayacaklarını, belki aç bırakacaklarını ve öldüreceklerini söylediler.

‘İLİŞKİNİN FOTOĞRAFINI İSTEDİLER’

Belki daha kötüsü, birçok hastadan, kendilerini cinsi münasebette gösteren fotoğraflarını çekmeleri istendi. Seyhan, hâlâ bir eşcinsel erkek görüntüsündeyken, transseksüel bir kimliğe geçmeden önce rapor için başvurdu. ‘Fotoğrafları sordular. İki farklı insanla 40 veya 50 farklı fotoğraf çekmem gerekti: ne istediklerini çok net anlatmışlardı’ diyor. 189 Barbaros’a bir doktor, ‘Eşcinsel olabilirsin ama ordunun bunu belgelemesi gerek. Biz kendi kendimize kimin eşcinsel kimin olmadığını bilemeyiz,’ dedi. Şaşırmıştım, düşünüyordum ki bir sabıka kaydı ya da başka bir şey istiyorlar. Ama masasının en alt çekmecesinden bazı fotoğraflar çıkardı. Rapor için başvuran diğer eşcinsellerin fotoğrafları, sevişirken veya oral seks yaparken çekilmiş. ‘Böyle belgeler’ dedi...

BALYOZ TİMİNDEN İŞKENCE

Bir gece arabamda çalışıyordum ve beni (Balyoz‘dan bahsediyor) durdurdular. Çankaya Karakolu’nda üçüncü kata götürdüler ve gözlerimi siyah bir bantla bağladılar. Beni nereye götürdüklerini bilmiyorum ama başka bir binaya geçmiştik. Soyunmamı ama gözlerimi açmamamı söylediler, üzerime kalın hortumlarla tazyikli su sıktılar. Bacaklarımı açtırdılar ve ameliyatlı bir transseksüel olduğum için vajinama basınçlı su sıktılar. Büyük bir acıydı.

‘HER TARAF KANA BULANMIŞTI’

Önce bu polis bana eliyle vuruyor, tokatlıyor ve saçımı çekiyordu. Daha sonra sigara içip, sigaralarını ayak parmaklarımda söndürmeye başladı. Sonra da beni yumruklamaya başladı. Her ses çıkardığımda daha da sert vuruyordu. Her seferinde hepimizin kökünü kazıyacaklarını söylüyordu. Ben hiçbir şey söyleyemedim çünkü başıma silah dayamışlardı. Arkadaki polis ayakkabımı aldı ve topuğuyla yüzüme vurmaya başladı. Dudaklarım, yanaklarım, bütün yüzüm yara bere içinde kalmıştı ve bu iki adam sırayla bana tecavüz ediyorlardı. ‘Lütfen durun’ dedim. Bu sırada yüzüm artık tanınacak halde değildi. Ama beni dinlemedi. Arabanın her tarafı kana bulanmıştı. Birisi beni bıçaklamak istiyordu, diğeriyse beynimi parçalamak...

POLİSE ŞİKAYET EDEMEDİLER

Dans ediyorlardı. İki adam onlarla birlikte dans etmek için ısrar etti. Onlar ise ‘Hayır!’ deyip kulübün korumalarına söylediler. Adamlar kulüpten atıldı. Birkaç saat sonra kızlar kulüpten ayrıldı. Park yerine giderlerken bir araba yanlarından geçti. Arabadan üç veya dört adam inerek kızlara tekme ve yumruk atmaya başladılar. Bu adamlardan ikisi kulüpte dans teklif eden adamlardı. Kızlar barın yöneticisine durumu anlattılar. Yönetici de kızları hastaneye götürdü. Fakat polise şikâyet edemediler çünkü açık lezbiyenlerdi.

LEZBİYEN KAFEYE POLİS BASKISI

‘Sessiz kalmak zorundayız. Eğer lezbiyen bir kafe olduğumuzu polis öğrense bizi kapatmaya çalışırlar. Lezbiyenlerin gittiği diğer bir kafe polisler yüzünden kapatıldı mesela. Oraya gittiler ve kafeye sadece kadınların geldiğini gördüler. Rüşvet istediler ‘Erkekler nerede?’ diye sordular. Ziyaretlerini sıklaştırdılar gün be gün. Sadece gelip etrafta dolaşıyorlardı. İnsanların rahatsız olmalarını sağlıyorlardı’

‘DALGA GEÇTİLER’

Askerlikten muafiyet için gereken süreçten yeni geçmiştim, fakat bir sebepten bunu kayıtlarıma koymamışlardı. Bu bahaneyle polis tarafından durduruldum ve karakola götürüldüm. Polislerden biri beni tartakladı. Beni dövdü, giysilerimi çıkarttırdı ve banyoyu çıplak temizlettirdi. Şikayetçi olmak istiyordum. Daha yüksek rütbeli bir memura şikayet ettim. İlgileneceğini söyledi, ama sonra durumla dalga geçti. Beni taciz eden memurdan özür dilememi istedi!

‘BAĞIRTILAR GELİYORDU’

Oraya gireli daha 10 dakika kadar olmuştu ki müzik birden sustu. Her zamanki kimlik kontrolünü bekliyorduk. 10 dakika sonra şüphelenmeye başladık. Birkaç kişiyi topladım ve gidelim dedim. Kapıya vardığımızda iki polis memurunun girişin önünü kestiğini gördük. Sonra içeriden bağırtılar duymaya başladık. Polis küfrediyor ve insanlara hakaret ediyordu. (...) Sonra arkadaşlarımızdan birisi polise gidip sorunun ne olduğunu sordu. Polis ona ‘Problem sizsiniz!’ dedi.

TAVSİYELER... TAVSİYELER... TAVSİYELER... TAVSİYELER...

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ’NE

- Cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimliğine yönelik şiddet ve ayrımcılığı bitirin. İnsanların cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimliğini temel alarak taciz etmek, tutuklamak ya da cezalandırmakta sık kullanılan ‘ahlaksızlık’ ‘teşhircilik’ ve ‘toplum ahlakına karşı suçlar’ gibi belirsiz ve geniş kapsamlı yasaları kaldırın.

- Askerlik yasasını cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimliği temelinde askere almamayı kaldıracak şekilde değiştirin.

- Her bireyin kendi tanımladığı toplumsal cinsiyet kimliğine Yogyakarta Prensipleri’nde belirlendiği şekilde (uluslararası insan hakları hukukunun cinsel yönelim ve cinsel kimliğe nasıl uygulandığının yetkin ve geçerli bir yorumu) tam saygı ve hukuki tanımayı garantileyin.

- Seks işçiliğiyle ilgili yasa ve düzenlemelerin adil olmaları cinsel yönelim ya da kimlik temelinde ayrımcılık yapmamaları ve seks endüstrisindeki tüm bireylerin haklarını kapsamlı bir biçimde korumalarını garantilemek için inceleyin.

- Avrupa Birliği’nin ‘istihdam ve meslek edinmede eşit muamele için genel bir çerçeve kuran’ 200/78/ED numaralı yönergesine riayet edin.

- Adalet sistemi içinde çalışan tüm görevlileri, cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimliği konuları da dahil olmak üzere, ayrımcılık karşıtlığı ve insan hakları ilkeleri konusunda eğitin.

- Aile içi şiddet konusunda Ailenin Korunması Kanunu’nda yer alan koruma kararlarının ayrımsız bir şekilde tüm aile bireyleri ve aynı cinsten çiftlerin partnerleri tarafından yararlanabilir olmasını sağlayın.

- Aile içi şiddet kurbanlarına verilen hizmetlerin cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimliği meselelerine karşı duyarlı olduğundan emin olun ve ayrımcı olmadığını garantileyin.

- Tüm lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel derneklerinin toplanma, örgütlenme, yasal statü kazanma, bilgi paylaşma ve yayma izni olmasını sağlayın.

- Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel dernekleriyle insan hakları savunucuları olarak yaptıkları çalışmalara etkili bir destek verebilmek amacıyla yapıcı bir diyalog içine girin.

TÜRKİYEDEKİ SAĞLIK SEKTÖRÜ PROFESYONELLERİNE

- Eşcinselliği ‘kanıtlamak’ için aşağılayıcı tıbbi muayeneler yapan doktorları uygun bir şekilde cezalandırın.

- Travesti ve transseksüellerle görüş alışverişinde bulunarak cinsiyet düzeltme ameliyatlarının da dahil olduğu, travesti ve transseksüeller için yapılan tıbbi müdahaleler konusundaki standartlar ile cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimliği konusu da dahil olmak üzere, sağlık bakımı alanında ayrımcılığı önlemek için standartlar oluşturun.

DÜNYA TIP BİRLİĞİ VE DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’NE

- Türk tıp profesyonellerinin, işkence yapmalarını, zalimane, insanlıkdışı veya aşağılayıcı muamelelerini ve askerliğe sevk edilmemesi için rapor alanlara uygulanan aşağılayıcı ve rızasız vücut muayenelerine katılmalarını kınayın.

AVRUPU BİRLİĞİ’NE

- Cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimliği ile ilgili hususların Türkiye’nin izlenme sürecine; Türkiye’nin yasalarının AB standartlarına uyumlaştırılma sürecine ve AB tarafından fon ayrılan adli eğitim, polis eğitimi veya diğer eğitimlere dahil edilmesini sağlayın.

- Yukarıda belirtilen değişiklikleri tavsiye ederek, katılım sürecine giren tüm ülkelerin cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimliği konularında yasa veya politika ile ilgili değişim sağlamaları konusunda baskı yapın.

- Cinsel yönelim ve cinsel kimlik konularının, bu konulardaki korumaların istihdam alanıyla sınırlı olmamasını sağlamak amacıyla, Birlik Antlaşması’nın 13. maddesinin uygulanması ile ilgili yeni direktiflere entegrasyonu sağlayın.

*Raporun tamamına aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:

http://hrw.org/reports/2008/turkey0508/turkey0508tuweb.pdf


*Konuyla ilgili haberler:

[[LBGTT raporu]] - Yıldırım Türker

[[Tuncel: ‘Az gelişmiş ülkelerde farklılıkların kabulü çok zor’]]

[[‘Eşcinseller korku içinde’]]

Etiketler: insan hakları
nefret