22/05/2006 | Yazar: Kaos GL

17-21 Mayıs 2006 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın konuklarından birisi de Murathan Mungan’dı. Mungan, Sabah’ın Günaydın ekine konuştu: ‘Eğer homofobikseniz, içinizde kendinizin eşcinselliğe yakın olup olmadığını sorgularsınız. Bu soru insanları homofobikliğe yöneltiyor. Korkuyorsunuz aslında. İçsel bir tehlike olarak gördüğünüz homoluktan nefrete yöneliyorsunuz.’

17-21 Mayıs 2006 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın konuklarından birisi de Murathan Mungan’dı. Mungan, Sabah’ın Günaydın ekine konuştu: ‘Eğer homofobikseniz, içinizde kendinizin eşcinselliğe yakın olup olmadığını sorgularsınız. Bu soru insanları homofobikliğe yöneltiyor. Korkuyorsunuz aslında. İçsel bir tehlike olarak gördüğünüz homoluktan nefrete yöneliyorsunuz.’

KAOS GL

Ceren Akdağ

Ünlü edebiyatçı Murathan Mungan, homofobiklik (eşcinsel düşmanı) haftası nedeniyle düzenlenen bir söyleşide tartışma yaratacak açıklamalarda bulundu. Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürü Araştırma ve Dayanışma Derneği tarafından Ankara'da düzenlenen söyleşiye konuk olan ünlü şair, 'Sistemleştirilmiş düşmanlık türü homofobi' başlıklı bir konuşma yaptı. Kendisi de eşcinsel olan Murathan Mungan, eşcinselliğe duyulan nefreti eleştirerek, "Aslında homofobikler içlerinde 'homo'luk hayranlığı taşıyor. Bu korku onları olumsuz tepki vermeye itiyor" dedi. İşte Murathan Mungan'ın konuşmasından ilginç başlıklar:

- Sosyal yalanları bırakın

Eşcinsellerin büyük çoğunluğu ya sanatçı, ya dekoratör ya da modacı. Bu bir özür dileme şekli gibi görünüyor. 'Geyim ama sanatçıyım' dediği zaman aklandığını düşünüyor. Geyler sosyal yalanları bırakmalı. Neyse o olmalı. Şarkı söyleyemiyorsa 'şarkıcıyım' diye dolaşmamalı. Anlattıklarımın büyük kısmını ben de kendi hayatımda yaşadım. Çok zorluk ve çile ile yüzleşmek durumunda kaldım. Yol o kadar karanlık değil. Hangi yoldan gittiğinize bağlı. Sımsıkı ayakta durmalı ve hakkınızı savunmalısınız.

- Ayrımcılık dilde başlar

Eşcinsel demek, ayrımcılığa yol açmaktır. 'Diğerleri', 'ötekiler' diyerek yabancı statüsüne koyarlar. Aşağılama sözcükleri içerir. Döneklik, arkadan hançerlemek gibi. Türkiye'de farklı olmanın, sıradışı olmanın bedelleri var.

- Eşcinsel evlilik taraftarıyım

Toplumsal normlarda bir yarılma yaşanması gerekiyor. Bu yüzden eşcinsel evliliği destekliyorum. Normalde evlilik saçma bir şey ancak aykırılık adına bu konuyu destekliyorum.

- Özür dilemeyin

Eşcinsellerin 'Niye böyle oldun?' sorusuna cevap vermesine gerek yok. Özel ve kamusal hayat ayrıdır. Ancak varlığınızı kabul ettirmelisiniz. Ne özür dilemeli ne de açıklama getirmelisiniz.

- Hayranlık duyuyorlar

Homolara nefret duyanlar aynı zamanda içlerinde hayranlık da taşıyor diye düşünüyorum.

- Dünya kadınlaşmaya başladı

Kadınların enerjisi erkeleri biçimlendirmeye başladı. Dünyada kadın enerjisi hakim oluyor artık. Erkek bu yüzden panik oldu. Homofobikliğin nedenlerinden birisi de bu.

- Yaşlı erkeklerin homo olma ihtimali daha fazla

Erkekler yaşlandığı zaman cinsel anlamda gücü düştüğünde içindeki dişisel duygular ortaya çıkar. Ancak bu dişisel duygular aynı zamanda karşıtlığı yani homofobikliği de ortaya çıkarır. Dolayısıyla yaşlı erkeklerin homo ya da homofobik olma ihtimali daha fazladır.

Kadınlar da eşcinsellerden korkar

Eşcinselliğe duyulan nefret aslında sadece erkeklere has bir duygu değil. Kadınlar da böyle şeyleri hissedebilir. Bunun arkasındaki neden ise çok basit. 'Rekabet edememe' korkusu. Çünkü kadın diğer kadınlarla nasıl rekabet edeceğini bilirken, eşcinsellerle yarışma konusunda kendini yetersiz görür. Bu da onu eşcinsellerden nefret etmeye iter.

Gey kulüpler para için açılıyor

Son dönemlerde İstanbul'da birçok gey klüp açılmaya başlandı. Ancak bu yanlış değerlendirilmemeli. Asıl amaç para kazanmak ve çoğunlukla da mafya tarafından açılıyor. Etrafta geylerin çoğaldığını görmemiz eşcinselliğin aleniyet kazandığı anlamına gelmiyor. Sadece etrafta dolaşıyorlar. Yoksa hak-hukuk elde etmiş değiller.

Homofobiklik ırkçılıktan tehlikeli

Toplumda Yahudi ya da zenci karşıtlığı gibi bir çok ayrımcılığa rastlayabilirsiniz. Ama homofobiklik bunların hepsinden daha güçlü bir düşmanlık. Eğer homofobikseniz, içinizde kendinizin eşcinselliğe yakın olup olmadığını sorgularsınız. Bu soru insanları homofobikliğe yöneltiyor. Korkuyorsunuz aslında. İçsel bir tehlike olarak gördüğünüz homoluktan nefrete yöneliyorsunuz.

Lezbiyenler toplumda daha şanslı

Erkek egemen toplumlarda içinde erkeğin olmadığı aykırı ilişkileri kabul ettirmek daha kolay. Islah edilebilir olarak nitelendirilip daha az tehlikeli görülebilir. Lezbiyenlik sadece bir fantazi olarak görülüyor.

Kaynak: Sabah Günaydın, 22 Mayıs 2006





Etiketler: insan hakları
İstihdam