07/08/2006 | Yazar: Kaos GL

Tarkan’ın Eva dergisine, eşcinselliğin psikanalizle düzelebileceği açıklamasına tepki geldi. Psikanalist ve terapistler ‘değişmek zor’ derken, ILGA eski Genel Sekreteri Kürşad Kahramanoğlu, ‘Tarkan bunları baskı altında söylemiş olmalı’ dedi.

Tarkan’ın Eva dergisine, eşcinselliğin psikanalizle düzelebileceği açıklamasına tepki geldi. Psikanalist ve terapistler ‘değişmek zor’ derken, ILGA eski Genel Sekreteri Kürşad Kahramanoğlu, ‘Tarkan bunları baskı altında söylemiş olmalı’ dedi.

KAOS GL

Tarkan, Bulgar dergisi Eva’yla yaptığı söyleşide özel hayatını anlattı. Eşcinsel olmadığını, ancak eşcinselliğin çocukluktaki birtakım sorunlar nedeniyle oluştuğunu ve psikanalizle düzelebileceğini söyleyen Tarkan’ın bu fikri psikiyatr ve psikanalistler tarafından çürütüldü. Onların görüşü eşcinselliğin bir hastalık olmadığı ve psikanalizin cinsel kimliği çok ender durumlarda değiştirebileceği yönünde...

1 Haziran’da, Sofya’da kapalı gişe konser veren Tarkan’ın Eva dergisi muhabiri Roslava Kumanova’yla yaptığı söyleşide polemiğe neden olan sözleri şunlardı:

‘Eşcinsel değilim. Hakkımdaki dedikoduların çoğu yalan. Bunlara aldırmamamı gerektiğinin de farkındayım, ancak her gün hakkında yalanlar çıkıyor.
Geçmişte yayımlanan fotoğraflara gelince. Arkadaşlarla birlikte bir çıplaklar plajına gittik. Aramızda kızlar da vardı, ancak onlar karenin dışında kaldı. Herhalde Türkiye’de böyle şeylerden hoşlanırlar, bilmem... Resimler yayınlandıktan sonra hemen basın toplantısı düzenleyip ‘tamam, homoseksüelim, madem ki böyle hoşunuza gidiyorsa’ dedim.
Homoseksüellerin, çocuklukta yaşadıkları sorunlar yüzünden öyle olduklarını düşünüyorum ve bu insanların psikanalizle kendilerini düzeltebileceklerine inanıyorum.’

Psikanaliz Neyseniz O Olmaya Yarar

Onur Saltuk Dönmez, Psikanalist

Bu soruya genel bir yanıt vermek zor. Bazen düzelebilir, bazen de düzelmeyebilir. Ancak ‘düzeltme’ ifadesine karşıyım; çünkü psikanaliz bir şeyleri düzeltmez. Buradan yola çıkmaz. Psikanaliz kendiyle barışık insanlar yaratır. Eşcinselse eşcinseldir ve kendi gerçeğini kabul eder. Eğer eşcinselliği bir tepki sonucu meydana gelmişse analizan (psikanalizden geçen kişi) analistiyle bir aktarım ilişkisi kurar. Yani analistini annesinin, babasının, kardeşinin yerine koyar. Bilinçdışı süreçleri ona aktarır, eğer bir sorun varsa, bu yolla düzelebilir.
Analizan analistine bir şeyleri değiştirmek için taleplerle gelebilir, ancak analiz sürecinde aslında değişmeyen şeyleri kabullenmeyi öğrenir. Çünkü psikanaliz neyseniz o olmaya yarar.

Çok Ender Durumlarda Mümkün

Ayhan Erakay, Cinsel Terapist

Buna inanmıyorum. Çünkü cinsel kimlik doğuştan itibaren gelişir. Çocuk aile, okul ve sosyal çevredeki etkilenimlere açıktır ve bu çevrelerdeki etkilenimler cinsel tercihte belirleyici olur. 4–5 yaşlarında başlayan cinsiyet farkındalığı okul çağında da devam eder.
Bugüne kadar eşcinsel olup da beni değiştirin diye gelen bir danışanım olmadı. Daha çok ailelerin bu konuda taleplerle var. Cinsel rolün cinsel kimliğe uygun olmadığını anlayan aile telaşa kapılıyor ve eşcinselliğin bir hastalık olarak görüyor. Ailenin eğitim seviyesine göre çocuğa yaklaşımı da farklı oluyor. Nispeten iyi eğitimli bir aile, ‘yardım edin düzelsin’ diyor, diğer grup ise ‘düzeltin ya da biz düzeltelim’ diye yaklaşıyor. Baskıcı bir tutum bu.

Hiçbir psikolojik ya da psikiyatrik tedavi eşcinselliği değiştiremez. Yalnız, kişinin çocukluk çağından taşıdığı bir cinsel kimlik çatışması varsa, bunun için psikanaliz işe yarayabilir. Cinsel kimlik henüz belirlenmemiş mümkündür ancak kimlik oturduktan sonra imkansız. Bu saatten sonra yapılabilecek şey, kişiye kimlikteki farklılığıyla başaçıkmasında yardımcı olmaktır. Çünkü bu çok zor bir durumdur, depresyon başta olmak üzere pek çok ruhsal rahatsızlıklara yol açar, sosyal başarıyı engeller. Cinsel terapi eşcinsellere kimlikleriyle barışıp uyum içinde yaşamalarına yardım eder.

Tarkan Uzman Değil Ki, Bir Pop Star

Kürşad Kahramanoğlu, Gazeteci-Yazar, ILGA* eski Genel Sekreteri

Böyle bir şey söylediğini zannetmiyorum. Kendisi bana söylemeden de inanmak istemiyorum. Bunu kendi özel tecrübelerinden yola çıkarak söylediyse yazık. Üzülmek lazım... Tarkan bir psikiyatr ya da uzman değil ki, bir pop star. Onu aydın görüşlü biri diye düşünürdüm. Bu açıklaması ki eğer doğruysa, dünyadan ne kadar habersiz olduğunu gösteriyor. Böyle bir şeyin mümkün olmayacağını psikanalizler de, dünyanın önde gelen bilim adamları da, psikolojiyle uğraşan herkes biliyor. Anlıyorum ki bu konuda Tarkan’ın çok üzerine gidiyorlar. Niçin bu soruyu sordular, onu düşünmek lazım. Bu işlerle uğraşmayı bıraksınlar.

* ILGA: Dünyanın büyük gey ve lezbiyen federasyonu

Kaynak: NTV, 2 Ağustos 2006


*İlgili haberler:

[[Korku ruhu kemirir!]]

[[Tarkan: ‘Eşcinsel değilim’]]

[[Tarkan’a medya da tepki verdi!]]

Etiketler: insan hakları
nefret