24/04/2007 | Yazar: Kaos GL

CNN Türk'te her pazartesi yayınlanan Cosmopolis programı, eşcinsellikle ilgili ikinci bölümünü yayınlayamadan aniden yayından kaldırıldı. Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği’nden Ayşegül Savaşta süreci ve tepkileri anlatıyor.

CNN Türk'te her pazartesi yayınlanan Cosmopolis programı, eşcinsellikle ilgili ikinci bölümünü yayınlayamadan aniden yayından kaldırıldı. Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği’nden Ayşegül Savaşta süreci ve tepkileri anlatıyor.

KAOS GL

Ayşegül Savaşta

CNN Türk TV kanalında her pazartesi 22.30'da bir program yayınlanıyordu. Bugüne kadar kaçınız Cosmopolis programını izleyebildi bilmiyorum ama ben düzenli olarak seyretmeye çalışırdım. Geçtiğimiz iki Pazartesi üstüste program yayınlanmayınca bu durum dikkatimi çekti. Biraz araştırdım ki program yayından kaldırılmış. Halbuki izleyenlerinin hiç de az olmadığını kendi çevremden biliyorum. Kendince bir düzeyi olan, cıvık cıvık bir program olmamasından dolayı da belirli azınlığa hitap eden bir programdı Cosmopolis.

Programın yayından kaldırılmasını ilk duyduğumda "Normaldir, demek artık yayınlamak istemiyorlar programı ya da başka bir format düşünüyorlardır programın içeriğinde" diyerek kendimi avuturken, Lambdaistanbul Gey Lezbiyen Biseksüel Travesti Transseksüel Dayanışma Derneği'nden gelen e-postayla işin renginin farklı olduğu ortaya çıktı. Aslında, programın yayından kaldırılmasının arkasında başka nedenler yatıyormuş.

Programı her hafta kadın gazetecilerimizden Sevim Gözay sunuyordu. Programın bugüne kadarki formatı kendi deyişleriyle şöyle: "Farklı kültürlerin biraraya geldiği, karıştığı, birbirini etkilediği, değiştirdiği, yepyeni ve kısa ömürlü kültür adalarının oluştuğu kocaman ve devasa bir kentin nabzını tutmaya çalışan, duyduklarından yola çıkarak ayrıntıda gizlenmiş ama herkesin merak ettiği soruların cevaplarını arıyoruz..." Ama asıl olarak gündemin kıyısında duran konular araştırılıp bu konulara ilişkin cevaplara, doğru ve farklı sorular sorularak ulaşılmaya çalışılıyor. Açıkçası benim bugüne kadar izlediğim programlarda da bunu gerçekten başarıyordu. Nereye kadar... 2 Nisan Pazartesi akşamı yayınlanan bölüme kadar. "Bölüm" diye özellikle yazıyorum, çünkü o akşam yayınlanan bölümün sonunda, ikinci bölümü haftaya pazartesi günü, yine aynı saatte izleyebileceğimiz belirtiliyordu. Programın son izlediğim bölümündeki içerik aslında Türkiye gündeminde dönem dönem öne çıkmış ve tartışılan bir konuydu. Yani eşcinsellikti.

CNN Türk yetkilileri programın geri çekilmesini geçen günlerde "biz ara verdik" sözleriyle açıklarken, bu ara vermenin nedenini soranları hâlâ cevapsız bırakıyorlar.
En son yayınlanan ve bir süredir kamuoyunun tartıştığı bir konuyu ele alan Cosmopolis programı, son bölümde yayınladığı "eşcinsellik" teması ile bir nebze de olsa olumlu sonuçlar doğurmuştu diyebilirim kendi açımdan.

Mektup

Ne kadar tartışmaktan, konuşmaktan, bu konu üzerinde yazmaktan uzak durulursa o kadar eşcinsellik üzerinde bir baskı oluşacağını düşünüyorum. Ben bu yayınlanan programın devamının da, en azından ilk bölümü izleyenlerin devamını izleme haklarına olan saygı çerçevesinde CNN Türk ekranlarından yayına verilmesini isterim. Eşcinseller, en büyük sıkıntılardan birinin "ötekileştirilen" insanlar konumunda görülmeleri olduğunu, toplumun bu önyargıyla kendilerini baskı altına almaya çalıştığını sürekli belirtiyorlar zaten. CNN Türk'ün Cosmopolis programına, kendi deyişleriyle ara vermesi üzerine değerlendirmelerini belirtenler ise yaşananları şöyle yorumluyorlar.

"Sevim hanımın hazırlayıp sunduğu Cosmopolis adlı programın geçen hafta eşcinselliği konu alan programının ikinci bölümü beklediğim halde yayımlanmadı. Neden olduğunu anlamadım ancak içeriği yüzünden olabileceğini düşündüm öncelikle. Bir şeylerin var olduğunu bildiğimiz halde daha ne kadar yok gibi davranabilir, öğleden sonra kadın programlarındaki dayatmalarla ne kadar toplumsal olarak ilerleyebiliriz inanın bilmiyorum. Ama tek bildiğim eğer öyle bir şey varsa, CNN Türk gibi haberlerine ve bakışına güvendiğimiz, sağlam diyebileceğimiz bir kanalın böyle bir şeye sessiz kalmaması ve programı tıpkı diğer Cosmopolis programlarından ayırmadan yayımlaması". (ayçan)

"Bu programın yayından kaldırılması tam bir skandal. Birinci bölümünü izlemiş, çok beğenmiş ve ikinci bölümün izlenmesi için çevreme bilgi dağıtmıştım, maalesef medyamızın demokrasi anlayışı bu kadar. Lütfen herkes yığınsal olarak protesto etsin". (can)

Ayrıca, Lambdaistanbul Gey Lezbiyen Biseksüel Travesti Transseksüel Dayanışma Derneği yetkilileri yakında programın yayından kaldırılmasına ilişkin protestoda bulunacaklarını belirterek, CNN Türk'e iletilmek üzere bir mektup kaleme aldıklarını ve bu mektubu herkesin CNN Türk'e göndermesini istiyorlar. Derneğin, CNN Türk okur servisine gönderilmesini istediği mektup aynen aşağıdaki gibidir.

"CNN Türk Genel Yayın Yönetmenine;

2 Nisan 2007 Pazartesi günü yayınlanan Cosmopolis programında, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği gönüllülerinden Yeşim Başaran ve Hasbiye Günaçtı yer aldı. Programın sunucusu Sevim Gözay, 9 Nisan 2007 Pazartesi tarihli Cosmopolis programına Bilgi Gökkuşağı LGBT, Bü-Legato ve Kaos Gey ve Lezbiyen Araştırmaları Derneği'nden gönüllülerin katılacağını duyurdu.

Eşcinsellik, çeşitli medya kanallarında genellikle magazin unsuru olarak ya da marjinal bir biçimde yer alıyor. Dolayısıyla toplumsal gerçekliği olduğu haliyle yayınlaması ve tartışmaya açması açısından, Cosmopolis programının eşcinselliği konu alan ilk bölümünü büyük bir heyecanla karşıladık. CNN Türk gibi haber etiğini önemseyen bir kanaldan beklenmesi gereken şey de buydu.

Ancak, duyurulanın aksine, ne birinci programın tekrarı ne de ikinci programın kendisi yayınlandı. Kanalınızı aradığımızda, programın tekrarlarıyla birlikte yayın akışından kaldırıldığını öğrendik. Bunun üzerine program yapımcılarını aradığımızda ise, kanalınız tarafından yapımcılara 'bu konuya biraz ara verelim' dendiği bilgisini aldık.
Eşcinsel ve biseksüeller olarak bu programda yer almayı istememizin nedeni, halihazırda yaşamakta olduğumuz ayrımcı tutumları mercek altına almak idi. Yayınlanan ilk program, pek çok insanın kendilerini kimliklerine dair iyi hissetmelerine neden olmuştu. Sadece onların değil, benzer bir biçimde aile, akraba, arkadaş ve diğer çevrelerinin de konuyla ilgili soru işaretlerine yanıt bulmalarını sağlamıştı. Ancak, ilgiyle bu programın yayınlanmasını bekleyenler programın tekrarının ve devamının kaldırıldığını görünce büyük bir hayalkırıklığına uğradı.

Biz eşcinsel ve biseksüeller olarak, programın tekrarlarının ve ikinci bölümünün niçin yayınlanmadığını merak ediyoruz ve bu konuda sizden bilgi almak istiyoruz. Çünkü şu an pek çok insan derneğimizden bu konuda bir açıklama bekliyor. Bizler de sizden gelecek açıklamalar ışığında, Türkiye ve dünya kamuoyunu bilgilendirmeyi düşünüyoruz.
Ülkemizdeki demokrasi ve farklılıklarla birlikte yaşama kültürüne katkısı olacağını düşündüğümüz Cosmopolis programının eşcinsellikle ilgili olarak çekilmiş olan son iki bölümünün yayın akışına yeniden konmasını eşcinsel ve biseksüel bireyler adına talep ediyoruz.

Saygılarımızla..."


Kaynak: Radikal İki, 22 Nisan 2007

*Konuyla ilgili haberler:

[[Cosmo ‘sansür’ Polis]] - Yiğit Karaahmet

[[CNN'den eşcinselliğe gerekçesiz sansür]]

[[Cosmopolis'te eşcinsellik konuşulacak]]



Etiketler: medya
İstihdam