03/10/2023 | Yazar: Kaos GL

TBMM’yi ziyaret eden EŞİK Platformu, “yeni anayasa” adı altında LGBTİ+’ların hedef gösterilmesini gündemleştirdi: Yeni Anayasa gündeminin bir parçası olmayın, bu oyunu bozun, müzakere dahi etmeyin.

EŞİK, Meclis’te: İktidarın LGBTİ+’lara karşı nefret suçları insan haklarına saygısızlık Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

EŞİK Platformu, yeni Anayasa tartışmalarının gölgesinde açılan meclise gitti. TBMM’yi TBMM'yi ziyaret eden yüze yakın kadın ve EŞİK gönüllüsü, bugün (3 Ekim) meclis basın odasında CHP, EMEP, YSP ve TİP’li kadın vekillerle birlikte basın toplantısı yaptı.

EŞİK Platformu, meclis bahçesinde de çok sayıda kadın vekil ile bir araya geldi ve açıklamalarını okudu.

Meclis ziyaretlerinde yasal değişikliklerle kadınların ve LGBTİ+’ların haklarının geri alınamayacağını vurgulayan platform, şöyle dedi:

“Kadın erkek eşitliğine karşı söylemler, Mayıs 2023 seçimleri sürecinde iktidar bloğunun seçim gündeminin ana başlıklarından birini oluşturdu. Seçim sonrasında ardı ardına yapılan açıklamalarla, bu söylemlerin hızla yasalaştırılarak kalıcı hale getirilmesi süreci başlatıldı. Kadınları toplumdan izole ederek, itaatkar ev köleleri konumuna hapsetmek ve insanın varoluşu kadar eski cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimi yasaklanabilir bir fikirmiş gibi suç haline getirmek niyeti net olarak ortaya konuldu. Esasen 2010 yılında kamuoyu önünde ilk kez dile getirilen ‘kadın-erkek eşit değildir, eşitlik fıtrata aykırı’ anlayışı, bugün iktidarın temel yasaları değiştirerek kalıcı hale getirmek istediği toplum anlayışıdır.”

EŞİK Platformu, LGBTİ+’ları hedef alan Anayasa değişikliğini de gündeme getirdi. “Önce varoluşa saygı” diyen EŞİK, iktidarın LGBTİ+’lara saldırılarını insan haklarına saygısızlık olarak niteledi:

“Nefret suçlarını önleyecek hükümler içereceği iddiasıyla gündeme getirilen yeni Anayasa taslağını hazırlayan iktidarın, her gün her dakika RTÜK, Aile Bakanlığı gibi kamu kurumlarını da bir parçası yaparak LGBTİ+'lara karşı nefret suçu işliyor olması trajik bir ikilem olmasından öte, insan haklarına karşı büyük bir saygısızlıktır. LGBTİ evliliklere anayasal yasak getirme girişimleri ile ayrımcılık anayasal hale getirilmeye, aile çeşitliliği ve evlilik eşitliği yok edilmeye çalışılmaktadır. Anayasa'nın aile ile ilgili 41 maddesinde önerilen değişikliğin bir amacı da, erkek çok eşliliğinin önünün anayasal olarak açılmasıdır. Yeni Anayasa gündeminin bir parçası olmayın, bu oyunu bozun, müzakere dahi etmeyin.”


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları, aile, siyaset
İstihdam