08/11/2012 | Yazar: Seçin Tuncel
British Council Eşit Fırsatlar Programı kapsamında Ankara ofisi çalışanlarına yönelik cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı duyarlılık kazandırmak için ‘homofobi ve ayrımcılık’ temalı bir atölyeyi Kaos GL Derneği ile birlikte organize edecek.
British Council Eşit Fırsatlar Programı kapsamında Ankara ofisi çalışanlarına yönelik cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı duyarlılık kazandırmak için “homofobi ve ayrımcılık” temalı bir atölyeyi Kaos GL Derneği ile birlikte organize edecek. 8 Kasım 2012’de British Council Ankara Ofisinde organize edilecek atölyeye Kaos GL’den Umut Güner kolaylaştırıcı olarak katılacak.
Homofobi ve Ayrımcılığa Karşı Atölyeler
Homofobik ayrımcılık söz konusu olduğunda hepimiz çok rahat bir şekilde “ben homofobik değilim” deyip işin içinden sıyrılabiliyoruz. Ancak, homofobi diğer ayrımcılık türleri gibi “ben … değilim” demekle kurtulabileceğimiz yada arınabileceğimiz bir ayrımcılık türü değil.
Cinselliğin bir tabu gibi görüldüğü, yaşanmasından geçtik konuşulmasının bir ayıplandığı bir toplumda eşcinsel, biseksüel ve trans varoluş üzerine konuşmanın kendisi cinsellikten bahsediliyormuş gibi algılanabiliyor. Bu da kişilerin bu konuyu konuşmaları önünde bir direnç olarak karşımıza çıkabiliyor.
Ayrımcılıkla mücadele ederken deneyimlediğimiz bir diğer konu ise, bu konuda duyarlık kazanan kişilerdeki kafa karışıklığı.. Farklı alanlarda toplumun farklı kesimlerinin ayrımcılığa uğradığının farkına varan katılımcılar “bütün” bu ayrımcılıklarla nasıl mücadele edeceklerini bilemediklerini dile getiriyorlar. Biz de bunun için “farklı kimlikler benzer ayrımcılıklar atölyesini” geliştirdik. Bu atölyeyi her uyguladığımız da bize atölye sonuçlarını değerlendiren katılımcılar şunu söylüyor, homofobik tutum, cinsiyetçilik, militarizm, ırkçılık, totaliterlik, muhafazakarlık, üstün insan inancı birbirini besleyen ideolojiler ve bu ideolojilerden arınmanın tek bir yolu var, her hangi birine fazladan bir anlam yüklemeden hepsine karşı hep birlikte mücadele etmek.
“Sıkça Sorulan Sorular Atölyesi”
LGBT bireylerle ilgili ayrımcılığı konuşulur hale getirmenin en önemli araçlarından biri insanların zihinlerindeki sorulara yer verilecek bir ortamı oluşturulması hedefleniyor.
Bu atölyede ortaya bir kutu koyarak işe başlıyoruz. Sonrasında katılımcılara renkli kağıtlar vererek LGBT mevzuuna ilişkin sormak istedikleri her türlü soruyu cevaplayacağımızı hatırlatıyoruz. Katılımcıların çekimser kalabileceğini düşündüğümüz ve tartışılmasını istediğimiz bazı soruları yazmalarını isteyebiliriz.
Sonra kutudan soruları katılımcıların alıp okumasını istiyoruz. Bu soruları belli başlık altında tasnifleyip cevaplamaya başlıyoruz. Bu atölye farklı toplumsal kesimlere uygulanabilir nitelikte ve on seneye aşkın bir süredir uygulanıyor.
Etiketler: insan hakları