14/01/2022 | Yazar: Aslı Alpar
17 Mayıs Derneği yayımladığı “Çankaya Kent Masalları” araştırma raporunu, Ankara, Çankaya Belediyesi’nin Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlediği toplantıyla tanıttı.
Fotoğraflar: Aslı Alpar / Kaos GL
17 Mayıs Derneği yayımladığı “Çankaya Kent Masalları” araştırma raporunu, Ankara, Çankaya Belediyesi’nin Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde bugün (14 Ocak) düzenlenen bir toplantıyla tanıttı.
Çankaya Kent Konseyi Kadın Meclisi, Ayrancı Semt Meclisi, Çankaya Belediyesi Kadın ve Aile Müdürlüğüne bağlı Eşitlik Birimi, Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği ve Ankara Tabip Odası LGBTİ+ Komisyonu’ndan temsilcilerin katıldığı toplantıda raporu 17 Mayıs Derneği’nden Anjelik Kelavgil sundu.
Rapor, Ankara'nın Çankaya İlçesinde yaşayan ve/veya çalışan LGBTİ+’ların sağlık hakkına erişimde karşılaştıkları sorunlar, sorunların çözümüne dair beklentileri ele alıyor.
“Çankaya’da yaşayan ya da çalışan LGBTİ+’ların büyük çoğunluğu, cinsel yönelim/cinsiyet kimliklerini gizlemek zorunda kalıyor”
Anjelik Kelavgil, “Araştırmaya katılan LGBTİ+'ların yüzde 64.71'inin Çankaya sınırları içinde cinsel yönelim, cinsiyet kimliği nedeniyle ayrımcılık yaşadığını belirtti” diyor.
Araştırmanın kısıtlılıklarından bahseden Kelavgil, transların ve kırk yaş üzerinin çevrimiçi düzenlenen araştırmaya katılımının az olduğuna dikkat çekiyor.
“Araştırmaya katılan LGBTİ+’ların neredeyse yarısı Çankaya’da LGBTİ+ olarak yaşamak ve çalışmaktan memnun değil ya da kısmen memnun” diyen Kelavgil ekliyor “Çankaya’da yaşayan ya da çalışan LGBTİ+’ların büyük çoğunluğu, dışarıdan gelebilecek tehditlere karşı kendilerini koruma altına almak için cinsel yönelim/cinsiyet kimliklerini gizlemek zorunda kalıyor.”
Çankaya’da LGBTİ+’lar belediyenin hangi hizmetlerine erişebiliyor
Araştırmanın sağlık hizmetlerine LGBTİ+’ların erişimine dair kısmını Kelavgil şöyle özetledi: “Çankaya Belediyesi’nde LGBTİ+’ların büyük bir çoğunluğu belediyenin sadece sağlık hizmetlerinden faydalanıyor. Bu durum, belediyenin ‘herkese’ sunduğu hizmetlerin aslında herkese açık olmadığını ya da herkes tarafından bilinmediğini gösteriyor. Katılımcılar; anonim HIV test merkezi gibi hizmetlerde yaşanan deneyimin genellikle olumlu olduğunu ancak bu merkezlerin şu anda açık olup olmadığının ve yeni adresinin bilgisi paylaşılmadığı için hizmetten yararlanılamadığını belirtti. Aile hekimi ile diş polikliniği ile ilgili deneyimler ise genellikle olumsuz.”
Talep açık: Eşit yurttaşlık!
Kelavgil konuşmasının sonunda şunları söyledi: “LGBTİ+’ların şiddete uğradığı anlardaki önleyici acil protokollerin acilen hayata geçmesi gerekiyor. Protokollerin içerisinde bir sığınmaevi olması gerekiyor, bunun için geç bile kalındı. Acil durumda ‘sığınma evinde yer yok’ bahanesiyle LGBTİ+’ların şiddet failiyle yan yana getirilmemesi gerekiyor. Failin karşısında hayatta kalanı güçlendiren mekanizmaların yerine getirilmesi gerekiyor. Eşit yurttaşlık temelinde LGBTİ+’ların ihtiyaçlarını karşılayan bir belediyenin mümkün olduğunu düşünüyoruz.”
Toplantı katılımcılarının katkı ve sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.
Etiketler: insan hakları, yaşam, kent hakkı