17/03/2025 | Yazar: Kaos GL
Eşitlik İçin Sosyal Hizmet Grubu, 18 Mart Dünya Sosyal Hizmet Günü kapsamında basın açıklaması yaptı. Grup, açıklamasında sosyal hizmet uzmanlarına, akademisyenlere, öğrencilere ve LGBTİ+’lara seslendi.

Yarın (18 Mart) Dünya Sosyal Hizmet Günü. Bu sene Dünya Sosyal Hizmet Günü’nün teması ise “Kalıcı Refah İçin Kuşaklararası Dayanışmanın Güçlendirilmesi”.
Eşitlik İçin Sosyal Hizmet Grubu, Dünya Sosyal Hizmet Günü’nden bir gün önce basın açıklaması yaptı. Grup, “Sosyal Hizmeti Hezimete Dönüştürmeyin” başlığını taşıyan açıklamasında “Dünya Sosyal Hizmet Günü, kuşaklar arası dayanışmayı yaşa ve cinsiyete dayalı ayrımcılığı yeniden üretmeden, eşitlikçi ve şefkat temelli bir toplum inşa etme umuduyla ele alınmalıdır” diyerek sosyal hizmet uzmanlarına, sosyal hizmet akademisyenlerine, sosyal hizmet öğrencilerine ve LGBTİ+’lara seslendi.
Açıklamanın tamamı şöyle:
“Sosyal hizmetin temel amacı, toplumsal eşitsizlik ve adaletsizliğe karşı bilgi üretmek ve uygulanabilir modeller geliştirmektir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini pekiştiren her türlü bilgi ve pratiğe karşı politika oluşturmak, sosyal hizmetin özünde yer alır. Dünya Sosyal Hizmet Günü, kuşaklar arası dayanışmayı yaşa ve cinsiyete dayalı ayrımcılığı yeniden üretmeden, eşitlikçi ve şefkat temelli bir toplum inşa etme umuduyla ele alınmalıdır.
2025 yılı Dünya Sosyal Hizmet Günü teması olan “Kalıcı Refah İçin Kuşaklararası Dayanışmanın Güçlendirilmesi”, bakımın yalnızca belirli toplumsal cinsiyet rollerine yüklenemeyeceğini ve herkesin ortak sorumluluğu olduğunu vurgulamaktadır. Buna karşın, Türkiye’de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı “Aile Yılı” ilan ederek sosyal hizmetin temel ilke ve değerlerine aykırı politikalar geliştirdiğini açıkça ortaya koymaktadır.
LGBTİ+’larla çalışan, dayanışan ve örgütlenen sosyal hizmet uzmanları olarak, mesleğimizin etik değerleri ve insan hakları ilkeleri doğrultusunda, ayrımcılığa ve toplumsal dışlanmaya karşı mücadele etmeyi bir sorumluluk olarak görüyoruz. Sosyal hizmet uygulamalarının kapsayıcılığını artırmaya yönelik çabalarımız sürerken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı politikaları ve nefret söylemi, sosyal hizmet alanını bir sosyal hezimete dönüştürmektedir.”
“Sosyal hizmet uzmanlarına sesleniyoruz”
“Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “Aile Yılı” teması altında ayrımcılığı ve nefreti meşrulaştıran uygulamalarına karşı durun ve yok sayılan LGBTİ+’ların yanında yer alın.
Kamu yetkililerinin nefret söylemi ve ayrımcı politikaları nedeniyle ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak dezavantajlı duruma düşen LGBTİ+’lara yönelik uygulamalara karşı ses çıkarın.
Ayrımcılık ve nefret söylemi nedeniyle sürekli baskı ve şiddete maruz bırakılan, yoksulluk, işsizlik ve sosyal adaletsizlik içinde hayatta kalmaya çalışan LGBTİ+’larla birlikte sosyal değişimi hedefleyin.
LGBTİ+’lar toplumun her kesiminde var. Hangi grupla çalışırsanız çalışın, LGBTİ+’larla temas edeceğinizi unutmayın. Yok saymak, var olanı ortadan kaldırmaz!
Sağlık çalışanları, ruh sağlığı uzmanları, eğitimciler ve bakım hizmeti veren diğer meslek gruplarının ayrımcı uygulamalarına, sosyal hizmet mesleğinin etik ilkeleri doğrultusunda karşı çıkın.
LGBTİ+’lar sadece danışanlarınız değil, meslektaşlarınızdır. LGBTİ+ meslektaşlarınızla ve bu alanda çalışan uzmanlarla dayanışma içinde olun.”
“Sosyal hizmet akademisyenlerine sesleniyoruz!”
“Sosyal hizmet mesleğinin etik ilke ve değerlerine aykırı bir eğitim anlayışına izin vermeyin.
Eğitim müfredatlarında toplumsal cinsiyet eşitliği, insan hakları ve kapsayıcılık ilkelerine yer verin.
Akademide, ayrımcılığı ve nefreti meşrulaştıran, sosyal hizmet mesleğini zedeleyen söylem ve uygulamalara karşı çıkın.
LGBTİ+ akademisyenlerin ve öğrencilerin sınıfta, kampüste ve akademik ortamlarda ayrımcılığa ve şiddete maruz bırakılmasına, yalnızlaştırılmasına izin vermeyin.
Akademik içeriklerde ve ders anlatımlarında LGBTİ+’ları yok sayan ya da ötekileştiren yaklaşım ve söylemlere karşı çıkın.
Sosyal hizmet alanındaki bilimsel etkinliklerde (seminer, panel, konferans vd.) LGBTİ+’ların temsil edilmesini ve seslerinin duyulmasını destekleyin.
Öğrencilerin, özellikle de LGBTİ+ öğrencilerin, danışmanlık ve destek hizmetlerine erişimini kolaylaştıracak mekanizmaların oluşturulmasına katkı verin.
Akademik ortamlarda ayrımcı tutumlar, söylemler veya uygulamalarla karşılaşan öğrencilerin şikayetlerini güvenli bir şekilde dile getirebilecekleri ortamların oluşturulmasına öncülük edin.
LGBTİ+ öğrencilerin staj, saha çalışması ve uygulama alanlarında karşılaştıkları ayrımcı uygulamaları takip edin ve bu tür durumlara müdahale edin.
Akademik çalışmalarda LGBTİ+’ların deneyimlerini görünür kılacak araştırmalara yer verin, bu çalışmaların desteklenmesi için çaba gösterin.”
“Sosyal hizmet öğrencilerine sesleniyoruz!”
"Sosyal hizmetin etik ilke ve değerlerine aykırı, sosyal adaletsizliği pekiştiren, toplumsal barışı tehdit eden, ayrımcılığı ve nefret söylemini meşrulaştıran akademisyenleri ifşa edin.
Derslerde veya akademik etkinliklerde önyargılı, ayrımcı ve dışlayıcı ifadelerin bilgi olarak aktarılmasına izin vermeyin.
Akademik ortamda nefret söylemine, ayrımcılığa ve dışlayıcı yaklaşımlara karşı sessiz kalmayın; ilgili üniversite birimlerine şikayette bulunun.
Sosyal hizmet eğitimi sürecinde LGBTİ+’ları yok sayan, ötekileştiren veya ayrımcı tutum sergileyen uygulamalara karşı itiraz edin.
Ders içeriklerinde insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık gibi temel sosyal hizmet ilkelerinin yer almasını talep edin.
Staj ve saha uygulamalarında ayrımcılıkla karşılaştığınızda bunu görünür kılın, etik ilke ve değerler çerçevesinde sürece müdahil olun.
Sınıf içinde ve dışında karşılaştığınız ayrımcı, dışlayıcı veya ötekileştirici durumları güvenilir akademik danışmanlarınızla paylaşın.
Sosyal hizmet eğitiminde cinsiyetçi, homofobik, transfobik, ayrımcı ifadelerle karşılaştığınızda, üniversitenin etik kurullarına ve destek mekanizmalarına başvurun.
Akademik içeriklerde LGBTİ+’ların deneyimlerinin görünür kılınması için talepte bulunun, bu konuların derslerde tartışılmasını destekleyin.
Mesleki etik ve değerlere aykırı durumlara karşı öğrenci toplulukları ve dayanışma ağları aracılığıyla kolektif bir ses oluşturun.”
“LGBTİ+’lara sesleniyoruz!”
“Sosyal hizmet uzmanları, sosyal adaletsizliklerle mücadele etmek ve herkesin haklarına erişimini sağlamakla yükümlüdür. LGBTİ+’ların maruz bırakıldığı ayrımcılık, baskı ve dışlanmaya karşı mücadele, mesleki sorumluluklarımızın bir parçasıdır. Gereksinimleriniz doğrultusunda sosyal hizmet uzmanlarına ve ilgili kurumlara başvurmaktan çekinmeyin. Her bireyin insan onuruna yakışır hizmet alma hakkı vardır.
LGBTİ+’ları yok sayan, ayrımcı uygulamalara imza atan kamu kurumlarına, özellikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına, sosyal hizmet etik ilkeleri doğrultusunda destek alma hakkınızı hatırlatarak başvurun.
Sosyal hizmet desteği talep ederken ayrımcılığa, baskıya veya yok sayılmaya maruz bırakıldığınız düşünüyorsanız, LGBTİ+ derneklerinden, baroların destek merkezlerinden ve kamu kurumlarının şikâyet mekanizmalarından faydalanın.
Sosyal hizmet uzmanlarının etik ilkelere uymak ve ayrımcılık yapmamakla yükümlü olduğunu unutmayın. Hizmet aldığınız yerde ayrımcılığa uğrarsanız bunu görünür kılın.
LGBTİ+’ların sağlık, eğitim, istihdam, sosyal hizmet gibi tüm kamusal alanlarda eşit hizmet alma hakkı vardır. Bu hakları talep etmekten çekinmeyin.
Sosyal hizmet uzmanlarından, kendinizi güvende hissetmediğinizde veya ayrımcılığa maruz kaldığınızda destek talep edin. Taleplerinizin dikkate alınması bir haktır.
Ayrımcılığa maruz bırakılmanız durumunda, sosyal hizmet uzmanlarının sizi doğru bilgilendirme, yönlendirme ve destek sağlama sorumluluğu olduğunu unutmayın.
Sosyal hizmetten yararlanırken mahremiyet, saygı ve güvenliğin sağlanması yasal bir zorunluluktur. Bu konularda hak ihlali yaşarsanız itiraz edin.
Sosyal hizmet alanındaki tüm hizmetlerin, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık olmaksızın yürütülmesi gerektiğini hatırlayın ve talep edin.
Herkes için adil ve eşit bir sosyal hizmet mümkün!”
Etiketler: sosyal hizmet, sağlık, sağlık hakkı