16/09/2019 | Yazar: Yunus Emre Demir

11 Eylül’ü 12 Eylül’ü bağlayan gece Eskişehir Fakülte Performance Hall’de öpüşen iki kadını dışarı çıkartmak isteyen mekan güvenlikleri ve çalışanları, kadınlara ve arkadaşlarına saldırdı.

Eskişehir Fakülte Performance Hall’de homofobik saldırı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

11 Eylül’ü 12 Eylül’ü bağlayan gece Eskişehir Fakülte Performance Hall’de öpüşen iki kadını dışarı çıkartmak isteyen mekan güvenlikleri ve çalışanları, kadınlara ve arkadaşlarına saldırdı.

Eskişehir’deki Fakülte adlı barda 11 Eylül gecesi homofobik saldırı gerçekleşti. Barda eğlendikleri sırada öpüşen 2 kadını önce “burada böyle şeyler yapamazsınız” diye uyaran mekan çalışanları “kadın oldukları için mi?” diye sorulunca “Evet” yanıtını aldılar. Bu diyaloğun ardından mekandan çıkartılmak istenen LGBTİ+’lar olaya tepki gösterince güvenliğin saldırısına uğradılar. Mekanda önce sözlü olarak başlayan saldırının ardından LGBTİ+’lar mekanda darp edildi. Darp edilerek dışarı atılan LGBTİ+’lara saldırı, mekandan çıkarıldıktan sonra da devam etti. Mekan önünde taksi beklerken tekrar farklı kişilerce saldırıya uğrayan LGBTİ+’lar, kaçmaya çalışırlarken de yine saldırıya uğradılar.

Dışarıda da saldırmaya devam ettiler

Olay sırasında darp edilen Enes gecede yaşananları şu şekilde aktardı:

“Yaptıkları homofobiden sonra mekandan çıkmayacağımızı ve eğlenmeye devam edeceğimizi söylediğimizde küfür ederek ittirmeye başladılar. Bizi darp ederek dışarı çıkarttıktan sonra arkadaşlarım ayırmaya çalışsalar da sürekli farklı insanlar tarafından darp edildim. Kaçmaya çalıştığım sırada yine saldırmaya devam ettiler. Uzaklaşmak için taksiye bindikten sonra polis çağırdık ve polis ile birlikte mekana teşhis için tekrar gittik. Mekana geri döndüğümüzde darp eden kişiler mekanda değillerdi, o sebeple teşhis edemedik. Mekan, güvenlik kamerası olmadığını söyledi.”

“Mekanın önünde ambulansla ilk muayene yapıldıktan sonra polislerle birlikte hastaneye darp raporu almaya gittim. Darp raporunu aldıktan sonra karakola geçtik. Karakol boş olmasına rağmen 2 saat kadar ifade vermek için bekletildik. İfade verdiğim sırada anlattıklarım sıkça eksik yazıldı, düzeltmek zorunda kaldım.”

İfade verdikten sonra şikayetçi olarak karakoldan ayrılan LGBTİ+’lar, sürecin takipçisi olacaklarını söylediler.

Av. Hatice Demir: Şiddeti bildirmek ve takip etmek önemli

Olayın ardından görüş almak için konuştuğumuz Av. Hatice Demir, şiddet olayları sonrası yapılması gerekenleri anlattı: “Bir şiddet olayı yaşandığında polisi arandığı zaman polisin olay yerine gelmesi lazım. Polisin şikayetçileri ve eğer oradalarsa şüphelileri güvenliklerini sağlayarak karakola götürüp ifadelerini alması lazım. Eğer olayda darp varsa ifadeden önce darp raporu alınması ve darp raporu alınırken şiddet gören kişinin içeride doktorla baş başa olması gerekir.”

“Karakol aşamasında ise kişilerin bir arada tutulmaması gerekir. Eğer olay yerinde şüpheliler bulunamıyorsa polis tarafından derhal tekrar oraya götürülüp tespit yapılması istenebilir. Bu olayda tespit için gidildiğinde darp edenlerin mekandan uzaklaştığını görüyoruz. Eğer 1 güvenlik görevlisi şiddet uyguladıysa ancak kim olduğu bulunamıyorsa, o gece oradaki tüm güvenlik görevlileri şüpheli olarak ifade vermeli ve tespitleri yapılmalı. Kişiler eğer karakolda ifade verirken çeşitli kaygılarla her şeyi anlatamadılarsa, olayın sıcaklığıyla unuttukları detaylar varsa veya baskı altında hissetmişlerse değişiklik yapmak için savcılığa veya karakola gidip tekrar ifade verebilirler.”

*Bu haber Pembe Hayat’ın internet sitesinde de yayınlanmıştır.

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam