10/06/2024 | Yazar: Kaos GL

Eskişehir Onur Haftası Komitesi, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanların gözaltı aracında işkence gördüğünü ve Eskişehir polisinin transları tehdit ettiğini belirtti.

Eskişehir Onur Haftası Komitesi: “Eskişehir polisi transları tehdit ediyor!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eskişehir Onur Haftası Komitesi’nin paylaşımında şu ifadeler yer aldı:

“Gözaltı otobüsünde havasız bırakıldık, işkence gördük, hakarete uğradık ve hastanede bunu belgelemek isterken Yunus emre hastanesi acilinde görev yapan doktorlar darp raporumuzu vermedi. Avukatımızla görüşmemiz engellendi, su-yemek-tuvalet gibi temel ihtiyaçlarımızı gidermemiz Eskişehir emniyeti tarafından engellendi ve emniyet binasında bir Trans arkadaşımız açıkça tehdit edildi! "Burası Emniyet, başına bişe gelse kimse seni bulamaz"  gözaltında yüzlerce insanımızın kaybını hala sokaklarda sorarken Türkiye polisi aynı tehditleri savurmaya devam ediyor! transfobik-homofobik ve nefret saçan gözleri ile bize saldıran polislere tekrar söylüyoruz:

Nefretiniz bizim mücadelemizden büyük olamaz! Bizleri kriminalleştiren devlet ve tüm organları ile mücadele etmeye devam edeceğiz. LGBTİ+ dayanışmasını yasaklayamazsınız! Tehditlerinizi, şiddetinizi tüm Türkiye ve dünya kamuoyuna ifşa ediyoruz!”

Ne olmuştu?

4. Eskişehir Onur Yürüyüşü’nde basın açıklamasının yapılacağı Ulus Anıtı polis tarafından 9 Haziran’da saatler öncesinde ablukaya alındı.

Saldırı öncesinde herhangi bir yasaklama kararı, LGBTİ+ aktivistlerine ve avukatlarına bildirilmedi.

Kitlenin yasaklama kararını görmek istemesi talebine polis gözaltı ile karşılık verdi. Saldırıyı kayıt altına almak isteyen gazetecilerin çekim yapması engellendi.

Henüz açıklama ve yürüyüş gerçekleşmeden gözaltına alınan 10 kişi sağlık kontrolü için Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Sağlık kontrolünde avukatları ile görüştürülmeyen LGBTİ+ aktivistleri, durumu sloganlar ile protesto etti.

Müvekkillerini görmek istediğini belirten Avukat Hasan Çayır polisten “Görüştürmüyorum bu benim inisiyatifim yanıtını aldı.” Ayrıca; gözaltına alınan LGBTİ+ aktivistlerine, avukatlar tarafından su verilmesi de polis tarafından engellendi.

Eskişehir Onur Haftası Komitesi, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda gözaltına alınanlardan 6 kişinin serbest bırakıldığını 4 kişinin ise henüz gözaltında olduğunu söyledi.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, onur yürüyüşü
İstihdam