07/07/2021 | Yazar: Kaos GL

Pride Eskişehir aktivistleri Onur Yürüyüşü esnasında gözaltına alındıklarında polisin telefondan 15 günlük etkinlik yasağı kararı gösterdiğini ancak bu kararın Valilik sitesinde yayınlanmadığını duyurarak “Hukuksuz kararı tanımıyoruz” dedi.

Eskişehir Onur Yürüyüşü yasağı kamuya duyurulmadı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

30 Haziran Çarşamba günü 1. Eskişehir Onur Yürüyüşü için Adalar Migros ve çevresinde bir araya gelen kişiler, yürüyüş başlamadan önce polis tarafından ağır güç kullanılarak gözaltına alınmış, ifadeleri alındıktan sonra aynı akşam serbest bırakılmışlardı.

Pride Eskişehir, gözaltı sürecinde polislerin aktivistlere yürüyüşten önceki gece çıkan 15 günlük etkinlik yasağı kararını telefondan gösterdiğini ve kararın Valilik sitesinde yayınlanmadığını duyurdu. Komite yayınladığı açıklamada, kamuya duyurulmayan ve sebep gösterilerek çoğu 18 yaşın altında LGBTİ+ kişilerin gözaltına alındığı bu kararı tanımadığının altını çizdi:

“30.06.2021 tarihli Eskişehir 1. Onur Yürüyüşünde gözaltına alındığımızda, yürüyüşün yasaklandığına dair bir karar olduğu söylenmiş ve yasağa dair karar metni olduğu ileri sürülerek polislerce telefondan bir metin gösterilmiştir. Yürüyüşten bir gece önce aceleyle hazırlandığı belli olan bu metne göre etkinlik, gösteri vb. her türlü aktivitemiz Eskişehir içinde 15 günlüğüne yasaklanmıştır. Ancak Valilik bu kararı kamu ile paylaşmamıştır. Valilik sitesi duyurular kısmında bu yasak kararı yayımlanmamıştır.

Kamuya duyurulmamış bir yasaktan dolayı çoğu hukuken çocuk, 18 yaşın altında, birçok LGBTİ+ sert müdahale hatta işkenceyle gözaltına alınmıştır. Kamuya duyurulmamış bir yasağın hükmü yoktur. Anayasal bir hak olan yürüyüşün yasaklanması hukuka aykırıdır.

LGBTİ+’ların yaşamlarını savunmak için alanlarda görünür olmaları yasak değildir, bedenlerimizde tahakküm kurmaya çalışan homofobik, transfobik devletin bir gecede çıkardı ve kamuya duyurmadığı bu hukuksuz kararı tanımıyoruz.”


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam