27/02/2024 | Yazar: Damla Umut Uzun

Kaos GL, “Paydaşlar ve İttifaklar” buluşmalarına Eskişehir’de başladı. Şehirdeki hak örgütlerinin katıldığı toplantıda, 2023 LGBTİ+’ların İnsan Hakları Raporu tartışıldı.

Eskişehirli hak örgütleri, LGBTİ+ hakları için bir araya geldi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği, yükselen LGBTİ+ karşıtlığına dikkat çekmek ve LGBTİ+ hak mücadelesinde insan hakları hareketindeki işbirliği ve ittifaklarını güçlendirmek için düzenlediği Paydaşlar ve İttifaklar toplantılarının ilkini Eskişehir’de düzenledi.

24 Şubat’ta Eskişehir’de düzenlenen Paydaşlar ve İttifaklar toplantılarının ilkine Eskişehir Onur Haftası, Anadolu LGBTİ+, LİSTAG gibi LGBTİ+ örgütleri, CEİD, yerelde faaliyet gösteren insan hakları örgütleri, feminist aktivistler ve sendika temsilcileri katıldı.

Etkinlik Kaos GL İnsan Hakları program koordinatörü Kerem Dikmen, hazırladığı Vazgeçmek Yok – 2023 LGBTİ+’ların İnsan Hakları Raporu’nun bulguları ve ihlallerdeki dikkat çekici trendleri katılımcılarla paylaştı.

Sunumun ardından katılımcılarla yerelde insan hakları hareketinde karşılaştıkları öznel sorunlar, mevcut ittifaklar ve işbirliklerinin analizi, kesişimsel bir aktivizmin potansiyelleri ve LGBTİ+’ların maruz kaldığı nefret siyasetine karşı birlikte neler yapılabileceği tartışıldı.

LGBTİ+’ların 2023’ü: LGBTİ+ karşıtı propaganda kamusal alana hakim oldu

Kaos GL Derneği, LGBTİ+’ların İnsan Hakları 2023 Raporu’nu yayınladı. “Vazgeçmek yok” üst başlığıyla yayınlanan rapor, derneğin 2007 yılından beri sürdürdüğü insan hakları izleme çalışmalarının bir ürünü. Medyaya yansıyan ihlaller ile Kaos GL Derneği ve ilişkide olduğu diğer sivil toplum örgütlerine başvurular üzerinden hazırlanan rapor, 2023’te LGBTİ+ haklarının durumunu gözler önüne seriyor.

Raporda, LGBTİ+’ların temel hakları 23 ayrı hak kategorisinde ele alınıyor. İhlallerin ayrıca bir sıralamasının da verildiği rapor, LGBTİ+’ların 2023 Adliye Ajandası’nı da paylaştı.

Genel seçimlerin yaşandığı 2023 yılını siyaset açısından değerlendiren rapora göre; iktidar da muhalefet de LGBTİ+ hakları konusunda sınıfta kaldı:

“AK Parti - MHP ortaklığı; siyasal hayatın her alanında merkezileştirdiği devlet gücünü LGBTİ+’lar üzerinde sözlü ve zaman zaman fiziki şiddete dönüştürürken, iktidar adayı siyasi partiler veya ortaklıklar bu tabloyu değiştirecek önerilerde bulunmaktan uzak. Nefret söylemi, ittifaklar üzerinden siyasi yelpazenin neredeyse tamamına sirayet etmiş durumda.”

Raporda, LGBTİ+ var oluşunu tehlike olarak gösteren propagandanın kamusal alana hakim olduğu da vurgulanıyor:

“LGBTİ+ karşıtı nefret söylemi, dolaylı olarak hak ihlallerinin arttığı bir zemini yaratıyor. LGBTİ+ var oluşunu kriminalize eden, hastalık veya kaçınılması gereken bir tehlike gibi gösteren propaganda, kamusal alana hakim olmuş durumda.”

Rapora ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları
İstihdam