11/12/2007 | Yazar: Ozan Gezmiş

MorEl Eskişehir’in 59. İnsan Hakları Günü nedeniyle düzenlediği etkinlikler sona erdi. 2 gün boyunca insan haklarının konuşulduğu Eskişehir’den muhabirimiz Ozan Gezmiş’in haberi.

Eskişehir’de ‘‘Herkes Farklı, Herkes Eşit’’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı MorEl Eskişehir’in 59. İnsan Hakları Günü nedeniyle düzenlediği etkinlikler sona erdi. 2 gün boyunca insan haklarının konuşulduğu Eskişehir’den muhabirimiz Ozan Gezmiş’in haberi.

MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu’nun 59. İnsan Hakları Günü nedeniyle düzenlediği etkinlikler bugün (10 Aralık) sona erdi. İki gün boyunca süren etkinliklerde insan hakları konuşuldu.


Eşcinsellerin uğradıkları ihlaller

9 Aralık Pazar günü Adımlar Kitabevi’nde Pembe Hayat Tiyatrosu’nun ‘Pembe/Gri’ adlı oyununun videosu ve insan hakları temalı ‘Uğur Kaymazlar Hakkında’ adlı kısa filminin gösterimin ardından eşcinsellerin insan hakları üzerine bir söyleşi düzenlendi. Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nden Buse Kılıçkaya, Kaos GL Derneği’nden Umut Güner ve Semih Varol’un katıldığı söyleşide eşcinsel ve transeksüel bireylerin maruz kaldıkları insan hakları ihlalleri üzerinden ayrımcılıkla nasıl mücadele edileceği ve örgütlenmenin gerekliliği hakkında konuşuldu.

Kadın, çocuk, eşcinsel… Her rengiyle insan hakları

10 Aralık Pazartesi günü Anadolu Üniversitesi’nde gerçekleşen panel ise ‘‘Her Rengiyle İnsan Hakları’’ başlığını taşıyordu. Moderatörlüğünü MorEl’den Pelin Kalkan’ın yaptığı panelin katılımcıları ise; Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu Başkanı Avukat Mürüvvet Beyaz, Eskişehir Barosu Kadın Hakları İzleme Komisyonu Genel Sekreteri Avukat Heval Yıldız, Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hatice Yeşildal, Uluslararası Af Örgütü LGBT Koordinatörü Umut Güner ve İnsan Hakları Derneği Eskişehir Temsilcisi Nurettin Aldemir’di.

İlk olarak söz alan Mürüvvet Beyaz, genel olarak uluslararası mevzuatta çocuk haklarının bugünkü durumu ve suça itilmiş çocuklarla gerçekleştirdikleri uygulamalar hakkında bilgi verdi. Ardında Avukat Heval Yıldız, kadınların mücadelesiyle başarı ve başarısızlıkla sonuçlanan anayasal değişiklikler hakkında açıklamalarda bulundu.

Yard. Doç. Dr. Hatice Yeşildal da, Birleşmiş Milletler’in (BM) Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) hakkında bilgi vererek, bugüne kadar hazırlanan gölge raporlarla kadınların hükümetler üzerinde baskı mekanizmaları kurabildiğini ve bu yolla önemli kazanımlar elde edildiğini belirtti.

Eşcinsel hakları için hiçbir sözleşme yok

Umut Güner ise sözlerine başlarken tıpkı çocuk haklarında ve kadın haklarında olduğu gibi eşcinsel hakları konusunda da bir sözleşme üzerinden konuşmaya başlamış olmayı arzu ettiğini ancak BM veya benzeri bir yapılanmanın bugüne kadar eşcinsellerin hakları için herhangi sözleşme, bildiri vb bir uygulama hazırlamadığını dile getirdi. BM'nin yayınlamaya çalıştığı bir bildirinin çeşitli uluslararası politik kaygılarla yıllardır kabul edilemediğini belirten Güner, hakların bir bütün olarak algılanması gerektiğini ve eşcinsel hakları denildiğinde en temel hak ve özgürlüklerle birlikte kadın, çocuk, engelli eşcinsellerin haklarının da bir bütün dahilinde tüm bu haklarla birlikte değerlendirilmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

Son olarak söz alan Nurettin Aldemir ise genel hatlarıyla insan haklarından, Türkiye’de insan hakları alanında çalışan örgütlerden bahsederek temel hak ve özgürlüklerin toplumun her kesimi için geçerli olması gerektiğini vurguladı ve etnik, dinsel, cinsel ayrımcılıklarla ilgili örnekler vererek konuşmasını tamamladı.

Yaklaşık 2 saat süren panel, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.


*Muhabirimizin diğer haberleri

[[Eskişehirli kadınlardan protesto]]

[[Karşı festivalde eşcinsellerin de sesi duyulacak!]]

[[Gizli sansürün 'Öykü'sü!]]

[["Var"ların "yok"ları için bu sefer ‘Ufuk’ta meclis var!]]

[[Bir psikiyatr buhranı "gözünden tanımak"]]

[[Engelleri yıktık!]]

[[Elimin hamuruyla reddediyorum!]]

[[Bu siteye erişim Engellenemez]]

[[Eskişehir'de "Yürüyoruz’]]

[[Eskişehir'de bir ilk!]]

[[Yerelden zafere ilk adım!]]



Etiketler: insan hakları
nefret