18/05/2023 | Yazar: Gözde Demirbilek

TİP’in adaylarından trans kadın aktivist Esmeray seçilemedi ancak kampanyası büyük ses getirdi. Esmeray, seçim sonrası ilk açıklamalarını KaosGL.org'a yaptı, siyasete parti içinde karar mekanizmalarında yer alarak devam edeceğini söyledi.

Esmeray: Korkup sinmememiz gerekiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde açık kimlikli LGBTİ+’ları listelerine taşıyan Emek ve Özgürlük İttifakı bileşeni Türkiye İşçi Partisinin 2. Bölge 3. Sıradan Milletvekili Adayı gösterdiği trans kadın aktivist ve oyuncu Esmeray Özadikti’ye seçim süreciyle ilgili sorularımızı sorduk.

Bu seçimlerin lubunyaların parlamentoda olabileceğini gösterdiğini ifade eden Esmeray, sokakta iyi bir ses getirdiğini düşündüğünü; bundan böyle de sokak ve Meclis arasında bir köprü görevi üstleneceğini söyledi.

"AKP seçmeniyle de görüştüğüm zamanlar oldu"

Seçim gününe kadarki süreç senin açından nasıl geçti?

Gayet güzeldi. Çok iyiydi, yani şu anlamda iyiydi: Bir karma grupla ve bir siyasi partiyle daha önce çalışmıştım. Hani seçim çalışmalarında da bulunmuştum. Aday olarak değil de sahada çalışmıştım. Fakat buradaki çalışmam, benim adaylığımın verdiği heyecan da vardı tabii. O da güzel bir şeydi. Fakat TİP'li arkadaşların bana davranışları, birlikte çalışma azmi, dayanışma şekilleri inanılmaz güzeldi. Çok şey yaptık, çok kişiye ulaştık, çok fazla mevkiye çıktık sosyal medyada özellikle çok yaygınlaştı. Biliyorsunuz diğer medya sansür uyguluyordu bize, bu diğer medyanın içinde Halk TV de var. Ben iki kere aramama rağmen bizi çıkarmadı.

Bayağı güzel bir ses getirdik LGBTİ+ Hareketi için olsun partimiz için olsun; aslında en önemlisi LGBTİ+ Hareketi için çok ciddi bir iş çıkardığımızı düşünüyorum. LGBTİ+ Komisyonundaki arkadaşlar çok canla başla çalıştılar yani beni, böyle bir şey gibi koruyorlardı: Sürekli yanımdalardı, bana iş yaptırmıyorlardı (teknik işler). Bunlar çok önemli şeyler. Güzel bir iş çıkardık, çok heyecanlı geçti çok güzel bir çalışmaydı benim için. Bir de şunu belirteyim: Hiç değmediğim insanlara değdim, halkın eli elimdeydi, hiç kötü geri dönüşler olmadı. Ve ilk defa bu kadar halkla yüz yüze geldim. AKP seçmeniyle de görüştüğüm zamanlar oldu, şunu da belirtebilirim AKP’nin bu kadar bizi korkunç göstermesi halkta bir karşılık bulmamış mesela. 

Adaylığının yarattığı etkiyi nasıl değerlendiriyorsun?

Adaylığımın yarattığı etki şunu gösterdi bize: Biz de gayet açıktan parlamentoda politika üretebiliriz. Ve çok yaklaştık aslında, ilk defa böyle yakın bir yerden gösterildi, daha yüksek bir yerden gösterseler daha iyi olurdu. Bu defa böyle olduk. Yani mesela çok apolitik lubunyalara ulaştık ve Türkiye LGBTİ Hareketi güçlendi bana göre, bayağı güçlendi. Bir de insanlar bir trans kadının aday olabileceğini gördüğünde, bu görüşmelerde ve saha çalışmalarında genç kuşaktaki çocukların gözünde ışık görüyordum. Belki kendilerini yalnız hissetmiyorlardı. Her gittiğim yere en az on – yirmi lubunya geliyordu yanıma “Yalnız değiliz, çok istiyoruz senin Mecliste olmanı” diyorlardı. Çok iyi bir ses getirdiğimi düşünüyorum.

"Korkup sinmememiz gerekiyor"

Lubunyaları sandığa oy kullanmaya çağırdığın bir video yayınlamıştın, seçim güvenliğiyle ilgili başvuru oldu mu?

Geri dönüşler oluyordu bana “Abla ben gideceğim oy kullanmaya” diye. Son an o çok kalabalıktı seçim sabahı sonrası, ne kadar cesaret edip çıktılar bilmiyorum ama güzel geri dönüşler geliyordu. Artık korkmadıklarını, gidip oy kullanabileceklerini söyleyen çok insan oldu bana. Bunun geri dönüşü oldu elbette.

Yeniden Refah ve Hüda-Par Meclise girdi, önümüzdeki günlerde sence bizi neler bekliyor?

Bütün ülkeyi kötü günler beklediği gibi bizi de çok kötü günler bekliyor. Korkup sinmememiz gerekiyor. Sadece seçimle ve adaylıkla var olmadı LGBTİ+ Hareketi, yıllardır biz nelerle baş ettik mücadelemize yine devam edeceğiz. Fakat çok ciddi yaptırımlarla karşı karşıya gelebiliriz eğer ikinci turda kazanırlarsa. İkinci turda kazanamazlarsa o kadar etkisi olmaz, en azından Cumhurbaşkanlığı muhalefet tarafından olursa çok fazla bir şey yapacaklarını düşünmüyorum. Ama her şey onların elinde olursa yani dernekleri kapatmaya kadar gidebilirler çünkü seçim değerlendirmelerinin hepsinde o vardı. AKP de sürekli lubunyalara küfür ederek, LGBTİ’leri aşağılayarak seçim kampanyasını sürdürdü. Evet çok kötü günler bizi bekliyor ama mücadeleye devam edeceğiz bu kötü günlerde. Böyle düşünüyorum.

"Bundan sonra meclisteki vekillerimizle sokakta yaşanan sorunlar arasında köprü olacağım"

SPoD’un LGBTİ+ Hakları Sözleşmesini imzalayan TİP vekillerinin Meclisteki mücadelesi nasıl sürecek?

SPoD’u ilk ziyarete gittiğimde ilk imzalayanlardan biri ben oldum. Tabii ki takipçisi olacağım Mecliste yani çünkü bunu TRT’de konuşurken Sera Kadıgil de dile getirdi Erkan Baş da dile getirdi. Ve zaten partinin seçim beyannamesinde de bu var; LGBTİ+ hakları konusunda 10. maddeye cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibaresini sokmak. LGBTİ+ Hareketinden, birincil ağızdan tabii ki çok isterdik aday çıkarabilmek fakat partimizin iç gündeminden düşmeyecek bu mesele. Zaten iç gündemlerinden düşmediği için Türkiye İşçi Partisine evet dedim. Bundan sonra devam edecek ve en önemli şey de, özne olarak parti içinde olacağım. Ve takipçisi olacağım. Ben artık Meclisteki milletvekillerimizle ve sokakta yaşanan sorunlar arasında bir köprü görevi yapacağım. Bir ulak olacağım artık, bundan sonra benim görevim bu.

"Parti içinde karar mekanizmalarında devam edeceğim"

Lubunyalara adaylık süreciyle ilgili aktarmak istediğin tecrübeler neler oldu?

LGBTİ olmayan gruplarla yan yana geldiğimizde sanki onlardanmışım gibi davranışlar oluyordu, sanki onlardan biriymişim gibi davranışlar oluyordu. Bu bana güçlü hissettirdi, güçlü bir karakter karşılarında duruyor gibi davranıyorlardı. Evet böyle bir parti bunu böyle bir yerden göstermişse bunda bir güç var diye bakıyorlar. Adaylarda da güce bakıyorlar yani, kim güçlüyse kim vurgulu konuşuyorsa bu çok önemli, onu fark ettim.

Diğer yandan da çok Twitter üzerinden çok fazla lince maruz kalmadım, benim sayfamda hiç olmadı. Fakat arkamda yapanlar oldu, bazı lubunyalar da bunu yaptı. Şey çok yanlıştı: CHP son karalama kampanyası başlattı TİP üzerinden, stratejik oylar üzerinden özellikle ve biz sustukça hiç kimse CHP’ye muhalefet etmedi.

Hepimizin yükü çok ağır. Çok trans kadın öldürüldü, kapanmamış hesabımız var. Bundan sonra kapanmayacak hesaplarımız var. Bu süreçte bütün lubunyaların ideolojik davranmayıp partizancılık yapmayıp yanımda olacağını zannettim. Bunu politik lubunyalar için, birkaç tanesi için söylüyorum. Öyle olmadı ve çok kırıcı şeyler yaptılar. Sağ gösterip soldan vurdular, sol gösterip sağdan vurdular. Bunları yaşadık ve parti olarak da zaten çok hem ekonomik olarak fakir bir parti, çok zorlandık hem de üzerimize çok ciddi bir sansür uygulandı. Bütün bu imkansızlıklara rağmen Türkiye Cumhuriyetinde sosyalist bir partinin 1 milyon seçmene ulaşması bana göre bir başarıdır. Çok daha güzel olabilirdi, olmadı çünkü sandıklarda da oynandı. Görüyorsunuz, değişik bir atmosfer var bu seçimde. Bunu söyleyebilirim. Gerçekten Türkiye LGBTİ Hareketi için çok önemli bir şey yaptım, hatta tarih yazdık diyebilirim. Çok gündem oldu çok konuşuldu ve bundan sonra yoluma artık buradan devam edeceğim. Ve parti içinde daha da karar mekanizmalarında olacağım bir noktada çalışmalar yürüteceğim. Hemen aradılar beni zaten, başkanımızla da konuştuk. Beni tebrik etti ve güzel bir çalışma yürüttüğümüzü söyledi. 


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, nefret suçları, aile, siyaset
İstihdam