29/08/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

LGBTİ+ hak savunucuları boğazı kesilerek öldürülen seks işçisi trans kadın Esra Ateş’i İzmir’de andı.

Esra Ateş, İzmir’de anıldı: Kimliklerimiz hafifletici sebep olamaz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+ hak savunucuları boğazı kesilerek öldürülen seks işçisi trans kadın Esra Ateş’i İzmir’de andı.

LGBTİ+ hak savunucuları İzmir Onur Yürüyüşü Komisyonu çağrısıyla evinin önünde boğazı kesilerek öldürülen seks işçisi trans kadın Esra Ateş’i andı. Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen savunucular, “Katilleri tanıyoruz!” dedi. Basın açıklamasını Nora Voclain okudu.

Esra Ateş cinayetinin takipçisiyiz!

Basın açıklamasının tam metni şöyle:

“Trans kadın seks işçisi Esra Ateş birkaç gün önce evinin kapısı önünde boğazı kesilerek katledildi. Esra’nın katilinin daha birkaç gün önce Bursa’da işkence edilerek öldürülen Begüm’ün katiliyle; Hande Kader’i yakarak katledenlerle; Eylül Cansın’ı intihara sürükleyenlerle; Muhammed Wisam Sankari’yi kafasını keserek öldürenlerle aynı olduğunu biliyoruz! Trans cinayetlerinin faillerinin erkek egemen, LGBTİ+fobik, militarist sistemden doğduğunu, beslendiğini, güçlendiğini biliyoruz; bu sisteme karşı mücadele ediyoruz.”

Trans cinayetleri politiktir!

“Soruyoruz: Mesele yasaklamalar olunca tüm güçlerini seferber eden devlet yetkilileri seks işçisi bir trans kadın öldürülürken müdahale edemeyecek kadar aciz midir? Yoksa seks işçilerini korumak mı istememektedir? İstanbul’un göbeğinde işlenen bu cinayetin ve her gün, her gece sokaklarda güvencesiz şekilde çalışırken seks işçilerinin uğradığı saldırıların sorumlusu sadece failler midir? Onur Yürüyüşü’nü yasaklarken Esra'nın yaşadığı sokak dahil Taksim’in her yerine kolluk güçlerini yerleştiren devlet yetkilileri neden LGBTİ+’ları, kadınları, çocukları, seks işçilerini koruyamamaktadır?”

“LGBTİ+ cinayetlerinin failleri yargılanırken tıpkı kadın cinayetlerinde yaptıkları gibi ‘haksız tahrik’ ve “iyi hal” indirimleriyle faillere güç vermekte, yeni cinayetlerin ve saldırıların önünü açmaktadır!”

Dönmeyiz, dönmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz!

“Trans kadınlar kadındır! Öldürülen kadın Esra Ateş'in faili, Esra'nın trans kimliğini gerekçe göstererek onu öldürdüğünü "Kadın sandım erkek çıktı, öldürdüm" gibi nefret dolu bir cümleyle itiraf etmiştir. Bu itiraf gösteriyor ki trans kadınlar sadece varoluşlarıyla nefretin, şiddetin ve cinayetin öznesi haline getiriliyor. Bu itiraf gösteriyor ki failler, trans kadınların cinsiyet kimliklerini, öldürmek ve şiddet uygulamak için gerekçe gösteriyor; cinsiyet kimliklerimizi iyi hal indirimi için kullanıyor. Bizler bir kez daha diyoruz: Trans kadınlar kadındır! Trans kadınlar, kadındır!”

“Bizler LGBTİ+’lar ve LGBTİ+ hak savunucuları olarak trans kadın cinayetlerine sessiz kalınmasını kabul etmiyoruz, bu cinayetlerin görünmez kılınmasını kabul etmiyoruz! Trans kadınlar erkek egemen gerici sistem tarafından geleceksizliğe, ölüme ve yalnızlığa mahkum edilmekte; medya tarafından nefret, güldürü ve fetiş malzemesi haline getirilmek istenmekte ve toplum tarafından tecride mahkum edilmektedir. Trans kadınlar özgürleşmeden cis kadınların yani trans olmayan kadınların özgürlüğü de mümkün olmayacaktır!”

“Seks işçileri işçidir! Diğer tüm işçilik biçimlerinde olduğu gibi seks işçileri de güvenli çalışma alanlarına ve güvenceli çalışma koşullarına erişmelidir. Seks işçilerini güvencesizliğe terk eden sistemden hesap sorulmadan diğer iş alanlardaki ihlaller de son bulmayacaktır! Saldırılar bir bütünün parçasıdır ve mücadele herkes için olmalıdır!”

Susma haykır translar vardır!

“Bizler burada olan ve olamayan LGBTİ+’lar ve LGBTİ+fobi karşıtları olarak Esra’yı kaybetmenin acısını ve öfkesini yaşıyoruz. Tüm transfobiklere, kadın düşmanlarına ve orospufobiklere karşı mücadelemizi büyüterek sürdüreceğimizi; Esra Ateş cinayetinin takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz. Trans kadınız, orospuyuz, işçiyiz; alışın, buradayız, gitmiyoruz! Susma haykır translar vardır!”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret