12/07/2010 | Yazar: KAOS GL

Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Konferansı’nda konuşan Sosyal Değişim Derneği Üyesi Levent Şensever, nefret suçları ile nefret söylemlerinin ağırlıklı olarak et

Etnik Kökene Nefret Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Konferansı’nda konuşan Sosyal Değişim Derneği Üyesi Levent Şensever, nefret suçları ile nefret söylemlerinin ağırlıklı olarak etnik kökeni farklı insanlara yönelik yapıldığını belirterek bu suçların oranının yüzde 42 olduğunu belirtti.
 
Alevi Kültür Dernekleri, Alevi Enstitüsü, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı ile AB Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı (EIDHR) tarafından 17 aydır yürütülen ayrımcılık konulu çalışmanın sonuçlarına ilişkin düzenlenen "Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Konferansı" devam ediyor.
 
Konferansın ikinci gününde Alevi örgütü temsilcilerinin yanı sıra, yerli ve yabancı konuklar ile Kürd-Der Başkanı Ahmet Aday katıldı. Konferansın "Ayrımcılığın araştırılması, izlenmesi ve belgelenmesinde STK’ler" başlıklı oturumunda konuşan Başkent Kadın Platformu ile CEDAW STK Yürütme Kurulu Üyesi Zeynep Göknil Sanal, Türkiye’de insanların başkalarını kendilerine benzetmekten vazgeçmediği sürece ayrımcılığın devam edeceğini belirterek, "Yurtdışına çıktığımız zaman bu sorunların açıkça konuşulduğunu görüyoruz. Kürt sorunu yurtdışında en çok ilgi çeken sorunların başında gelmektedir. Türkiye’ de korkarak tartışsak bile orada bütün yönleriyle tartışılmaktadır " dedi.
 
Vakit Nefrette Birinci
Sosyal Değişim Derneği üyesi Levent Şensever ise "Ulusal Basında Nefret suçları" başlıklı bir sunum yaptı. Şensever, nefret suçlarında insanların bir gruba üye olduğu için öldürüldüklerini kaydetti. Yaptıkları araştırmalara göre Türki ye’ de son yıl içerisinde 4 bin 992 olay yaşandığını vurgulayan Şensever, bunların 2 bin 106’ sının etnik kökenleri farklı kişilere karşı yapılan nefret suçlan ve söylemleri olduğunun altını çizdi. Bu suçların Türkiye geneli oranın da yüzde 42 olduğunu belirten Şensever, nefret söylemini basında en çok kullanan gazetenin de Vakit gazetesi olduğunu söyledi. Türkiye Körler Federasyonu adına konuşan Arzu Şenyurt Akdağ, görme engellilerin hayattan boyunca ayrımcılığa maruz kaldıklarını dile getirirken, Kaos GL adına konuşan Umut Güner ise kendilerinin nefret suçlarının baş mağduru olduklarını söyledi.


Etiketler: insan hakları
nefret