13/02/2015 | Yazar: Kaos GL

14. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, kuir film seçkisiyle bu yıl yine rengârenk.

!f 2015’in gökkuşağı filmleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
14. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, kuir film seçkisiyle bu yıl yine rengârenk. Festival kapsamında yapılacak “Gökkuşağı Partisi” ise 21 Şubat Cumartesi gecesi Babylon ve Babylon Lounge’da olacak.
 
Dün başlayan 14. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali,  22 Şubat’a kadar İstanbul’da, 26 Şubat-1 Mart 2015 tarihlerinde ise Ankara ve İzmir’de gerçekleşecek.
 
42 ülkeden 121 filmin gösterileceği festival,  İstanbul’da Beyoğlu Cinemaximum Fitaş, Cinemaximum Kanyon, Cinemaximum; Ankara’da Cinemaximum Armada ve İzmir’de ise Cinemaximum Konak Pier sinemalarında gerçekleşecek. !f² ile de 34 şehir, 40 farklı noktaya film götürecek.
 
Festivalin programında izleyeceğimiz LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) temalı filmler ve filmlerin gösterildiği bölümler şöyle:
 
Love is Strange/Aşk Başkadır
DİGİTURK GALALARI
2005’te Sundance’ten büyük ödülü kapan “Forty Shades of Blue” ve 2012’de !f İstanbul’da gösterilen, Berlin’den Teddy ödüllü “Keep the Lights On/Işık Açık Kalsın” filmleriyle dikkatleri çeken Ira Sachs’ın son filmi “Love is Strange”, 39 yıllık bir beraberliğin ardından evlilik kanunundaki değişimle birlikte evlenmeye karar veren ve sonrasında yaşadıkları homofobiye karşı bir arada kalma mücadelesi veren Ben ve George’un yaşadıklarını anlatıyor. Gey çifti canlandıran John Lithgow ve Alfred Molina’nın performanslarıyla çok konuşulan ve şimdiden oyunculuk dalının Oscar gözdeleri arasında yer alan film, Ira Sachs’ın “Madame Satã”nın da yazarı Mauricio Zacharias ile birlikte yazdığı senaryosuyla da çok konuşuluyor.
 
Cut Snake/Kesik Yılan
DİGİTURK GALALARI
“Walking on Water” ve “The Home Song Stories” ile pek çok ödül toplamış, Avutralya’nın en önde gelen yönetmenlerinden Tony Ayres’in kara film türündeki son çalşması Cut Snake/Kesik Yılan, hikâyesi ve anlatımıyla yılın en beklenmedik, en tekinsiz filmlerinden birine dönüşüyor. Filmin sonuna kadar sabredin, asıl hikâyeye ulaşacaksınız!
 
52 Tuesdays/52 Salı
Keş!f Uluslararası Yarışma
Melbourne Kuir Festivali’nden Seyirci Ödülü, Berlin’in Generation’ından Kristal Ayı, Sundance’ten de Yönetim Ödülü’nü kazanan “52 Tuesdays”, yılın en konuşulan ve ödüllü kuir filmlerinden biriydi. Annesi cinsiyet geçiş sürecinde olan genç bir kadının yaşadıklarını anlatan bu etkileyici drama, Huffington Post’ta “çığır açıcı ve yeni bir nefes” sözleriyle karşılanmıştı.
 
The Amina Profile/Amina Profili
Aşk ve Başka Bi’ Dünya Yarışması
Sophie Deraspe’nin Suriye’deki LGBTQ’lara yapılan ayrımcılığı ve medya etiğini sorguladığı, iki kadın arasındaki basit bir internet flörtünün uluslararası bir entrikaya dönüşmesinin akıllara durgunluk veren gerçek hikayesini konu alan ve ilk gösterimini 2015 Sundance’te yapacak olan film, son yılların en tuhaf hikayelerinden birini belgeliyor.
 
Dyke Hard
OYUN
Başarısız lezbiyen rock grubu olan Dyke Hard’ın amatör grupların yarıştığı bir müzik yarışmasına katılmak üzere yola koyulmaları ve yol boyunca birbirinden tuhaf insanlarla karşılaşmalarını anlatan bu İsveç bilimkurgu müzikali, B sınıfı ve camp film tutkunları için gerçek bir hazine. John Waters’ın özellikle ilk dönem filmlerini aratmayacak ölçüde pervasız ve kötü olan Dyke Hard, Pink Flamingos’dan (1972) bu yana yapılmış en camp filmlerden biri!
 
Regarding Susan Sontag / Susan Sontag Hakkında
SANAT HAYAT İÇİNDİR!
İlk gösterimini Sundance’te yapan ve Tribeca’da en iyi belgesel seçilen film, 40 küsur yıl boyunca Amerika’yı şekillendiren kültürel ve siyasi etkiler konusunda yazmış ve konuşmuş, neslinin ikonlarından Susan Sontag’ın hayat hikâyesi. Arşiv görüntüleri, yazdıkları ve yakın çevresiyle yapılan görüşmelerden oluşan film, Sontag’ın yaşamındaki belirleyici anları yakın plan belgelemesiyle de çok önemli.
 
To Be Takei / Takei Olmak
SANAT HAYAT İÇİNDİR!
Star Trek’in Kaptan Zulu’su, Clinton hükümetinde Japon- Amerikan ilişkilerinin elçisi, eşcinsel haklarının sesli savunucusu, 7 milyondan fazla takipçisiyle facebook fenomeni 77 yaşındaki George Takei’nin hayatını anlatan film, bu renkli ve etkileyici kişiliğin çocukluğundan bugüne geçirdiği zorlu hayatı da belgeliyor.
 
The Ceremony/Seremoni
SANAT HAYAT İÇİNDİR!
Dünyanın en ünlü dominatrixi Catherine Robbe-Grillet’nin sado-mazo partileriyle ünlü evine konuk olduğumuz film, efendi ve kölelerin deneyimlerini aktarışıyla da merak uyandıran bir belgesel.
 
Burroughs: The Movie/Burroughs
AZİZ(E)LER, ŞAİRLER VE MECZUPLAR
Karanlık ve rahatsız edici eserleriyle ünlü, beat kuşağının yaratıcılarından Amerikalı yazar William S. Burroughs’un trajik ve sıradışı yaşamının bilinmedik derinliklerine inen “Burroughs” belgeseli, 31 yıl sonra restore edilmiş kopyasıyla gösterilecek. 80’lerin o tuhaf ve kendine özgü havasını bizlere hatırlatan bir armağan niteliğinde olan film, yazarın takipçilerinin kaçırmaması gereken bir belge.
 
Will You Dance with Me?/Benimle Dans Eder Misin?
AZİZ(E)LER, ŞAİRLER VE MECZUPLAR
20. yıl önce kaybettiğimiz İngiliz yönetmen Derek Jarman’ın 1984’te video kamerayla çektiği 70 dakikalık filmi “Will You Dance with Me?” ilk kez günışığına çıkıyor. Jarman’ın yapımcı ve yönetmen arkadaşı Ron Peck tarafından bulunan film, Londra’da Benjy adlı bir gey barda geçiyor. BFI’ın meşhur küratörlerinden William Fouler “Bir filmde dansın bu kadar iyi göründüğünü görmemiştim” sözleriyle tanımladığı film, bir yandan 80’ler LGBT kültürüne dair eşsiz bir belge sunarken, Jarman’ın deneysel çalışmalarını takip edenler için de büyüleyici bir deneyim sağlıyor.
 
Three Stones for Jean Genet/Jean Genet İçin Üç Taş
AZİZ(E)LER, ŞAİRLER VE MECZUPLAR
2013 Nisanında Jean Genet’nin Fas’ın Laraş kentinde bulunan mezarını ziyaret eden Patti Smith, 30 yıl boyunca Genet için sakladığı taşları bırakıyor. 7 dakika süren bu enfes film, işte bu yolculuğu anlatıyor.
 
Fassbinder – To Love without Demands/Fassbinder: Talepsiz Sevmek
AZİZ(E)LER, ŞAİRLER VE MECZUPLAR
Sinema tutkunlarını heyecanlandıracak bir diğer film ise, Danimarkalı sinemacı Christian Braad Thomsen’ın, yakın arkadaşı Rainer Werner Fassbinder’le 1970 yılında yaptığı uzun konuşmalar ve röportajları buluşturduğu “Fassbinder – To Love without Demands/Fassbinder: Talepsiz Sevmek”. İlk gösterimini yapacağı Berlinale’den hemen sonra ilk kez !f’te gösterilecek olan bu nefis arşiv belgesel, Fassbinder’in annesi Lilo Pimpout’la yaptığı ses röportajlarını ve kült oyuncuları Irm Hermann ve Harry Baer’le olan güncel mülakatları da içine alarak kült yönetmenin pek bilmediğimiz, hayatının değişik dönemlerin ışık tutan oldukça samimi bir portresini çiziyor.
 
Appropriate Behavior/Makûl Davranış
GÖKKUŞAĞI
Ödüllü komedi dizisi The Slope’un yaratıcılarından ve oyuncusu Desiree Akhavan’ın Brooklyn’de yaşayan biseksüel ve İranlı genç bir kadının yaşadıklarını konu alan filmi romantik komedilerdeki cinsiyetçiliğe de adeta nanik yapıyor.
 
I am Michael/Ben, Michael
GÖKKUŞAĞI
Justin Kelly’nin meşhur gazeteci Benoit Denizet-Lewis’in ‘Benim Eski Gay Arkadaşım’ adlı makalesinden uyarlanan film, eşcinsel hakları savunucusu, hayatını o ana kadar kuir kimliğiyle sürdürmüş Michael Glatze’in 2007 yılında arkadaşlarını ve yakınlarını şoke eden bir kararla “eşcinsellikten vazgeçtiğini” açıklayıp rahip olmasının hikâyesini konu alıyor. Başrollerini James Franco, Zachary Quinto ve Emma Roberts’ın paylaştığı, Gus Van Sant’in de yapımcı olarak yer aldığı film, Sundance ve Berlin film festivallerinin ardından ilk kez !f’te!
 
Stories Of Our Lives/Yaşamımızdan Hikâyeler
GÖKKUŞAĞI
Nairobi merkezli disiplinlerarası örgütlenme Nest Kolektifi’nin 2013’te Kenya’da kuir olma deneyimlerini araştırdığı projesinde topladığı hikâyelerden uyarladığı beş kısa filmden oluşan film, Afrika’da LGBTİ haklarının ne durumda olduğunu gözler önüne seren çarpıcılıkta.
 
Sand Dollars/Kum Parası
GÖKKUŞAĞI
Geraldine Chaplin’in Chicago’dan ödüllü etkileyici performansıyla hafızalara kazınacak “Sand Dollars”, Dominik Cumhuriyeti’nde Avrupalı zengin ve yaşlı bir kadının adanın yerlilerinden genç ve yoksul bir kadına olan aşkı üzerinden aşk, bağlılık ve sömürü kavramlarına duygusal bir bakış getiriyor.
 
Gökkuşağı Partisi
 
13 Şubat’ta !f İstanbul Açılış Partisi’ni Kloster’da yapacak olan !f music, bir !f klasiğine dönüşen “Gökkuşağı Partisi”ni de 21 Şubat Cumartesi gecesi Babylon ve Babylon Lounge’a taşıyacak.
 
İtalyan ikili Hard Ton’a emanet olan Babylon gecesini Tufan Demir açacak, bir Gökkuşağı klasiği olarak DearHead kapatacak. Babylon Lounge’da ise kabin Zozo & m-IN ve Elif Tanribilir’e emanet. Gecede ayrıca, partinin “en güzel drag”inin seçileceği Umut Sürel Ödülü bu yıl ikinci kez sahibini bulacak. !f music parti biletleri, öğrenci 30 TL, tam 40 TL olarak biletix’te satışa sunulacak.
 
Ayrıntılı bilgi için: www.ifistanbul.com 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam