12/02/2016 | Yazar: Kaos GL

!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali Gökkuşağı seçkisi: Gezi direnişini anlatan #direnayol ve bir dolu gökkuşağı filmi seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

!f İstanbul’da gökkuşağı ve #direnayol Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali Gökkuşağı seçkisi: Gezi direnişini anlatan #direnayol ve bir dolu gökkuşağı filmi seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

                                                     #direnayol'dan bir kare

15. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, 18-28 Şubat 2016 tarihlerinde İstanbul’da, 3-6 Mart 2016 tarihlerinde ise Ankara ve İzmir’de gerçekleşecek. Bu yıl “!f İstanbul birleştiriyor!” sloganıyla yola çıkan festival, bağımsız sinemanın en iyilerini, yılın çok konuşulan ve bol ödüllü filmlerini sinemaseverlerle buluştururken, !f music partileriyle İstanbul’un eğlence hayatına alternatif olacak, !f² ile de 33 şehir, 50 farklı noktaya film götürecek.

Festival mekânları

15. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, 18-28 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da Beyoğlu Fitaş, Cinemaximum Nişantaşı City’s, Cinemaximum Kanyon, Cinemaximum Budak; 3-6 Mart tarihlerinde de Ankara’da Cinemaximum Armada ve İzmir’de ise Cinemaximum Konak Pier sinemalarında gerçekleşecek. Bu yıl !f music partileri Babylon’da, festival etkinlikleri ise DEPO ve SALT Galata’da düzenlenecek.

Gökkuşağı: Gökkuşağının altında hepimize yer var!

!f İstanbul’un ilk yılından beri, sevmekten korkmayanların ve gökkuşağının altında hepimize yer var diyenlerin filmlerini buluşturduğu  “Gökkuşağı” bölümünde izleyeceğimiz filmler şöyle:

Beş yıl önce !f’te gösterilen “William S. Burroughs: A Man Within” filmiyle tanıdığımız Yony Leyser’in seyirciyi günümüz Berlin yeraltı dünyasında ve sıradışı barlarında gezintiye çıkararak dokunaklı, ayrıksı ve kışkırtıcı insan hikâyeleri anlattığı ilk kurmacası “Desire Will Set You Free/Arzu Seni Özgür Bırakacak”; Bombay’lı müzisyen Sahil ve New York’ta hayatına devam eden işkolik Jai’in birlikte çıktıkları kısa tatilde iki erkeğin arasındaki ilişkiyi konu alan Hindistan yapımı “Loev/Akş”; Karolina Bielawska’nın kendisi olmayı hayatındaki herkesten çok isteyen bir kadının hikâyesini konu alan belgeseli “Call Me Marianna/Bana Marianna De”; “La Nana/Hizmetçi”, “Old Cats/Yaşlı Kediler” gibi filmlerinde yarattığı özgün kara mizahıyla eleştirmenleri ve seyirciyi büyüleyen Şilili yönetmen Sebastián Silva’nın, bir gey çiftin en yakın arkadaşlarından taşıyıcı anne olmasını istemeleri sonrası gelişen olayları anlattığı, 2015 Berlin’den Teddy Ödülü’nü almış “Nasty Baby/Yaramaz Bebek”; “American Pie/Amerikan Pastası”nın yaratıcısı ve fenomen televizyon dizisi “Mozart in the Jungle”ın senaristi Paul Weitz’ın yönettiği, Lily Tomlin’in yılın en çok övülen performanslarından birini verdiği komedi “Grandma/Anneanne”; Havana’nın kendine has havasında geçen, içten hikâyesini klişelere düşmeden anlatmayı başaran, İrlanda’nın 2016 Oscar adayı “Viva” ve Rüzgâr Buşki’nin yönettiği, 2013 Haziran’ında İstanbul’da geçen, direnişin rengarenk filmi “#direnayol”.

#direnayol

“Dur! Alanıma girme. Rahmime girme. Yaşam alanımdan uzak dur.”

(Filmden)

Gökkuşağı belgesellerinde önde çıkan filmlerden biri Gezi direnişini anlatıyor:

Rüzgâr yakın arkadaşı trans ve LGBT aktivisti Şevval’in belgeselini yapmak isterken hayat onu 2013’ün haziran ayında İstanbul’da Gezi Parkı ve takip eden Onur Haftası’nın ortasında başka bir belgeselin içine sokar. Sonuç olarak Kanka Productions, Gezi Parkı’nda ve değişen politik havada LGBT bireylerin rolünü ve Gezi’nin onlar üzerindeki etkisini anlatan bir belgesel yapar.

#direnayol, üç sene önce aniden dalgalanan hayatın içindeki değişimi LGBT’lerin gözünden anlatırken, insanların yüzlerindeki umudu ve mutluluğu, yeni bir mizah anlayışının geliştiği günleri aktarıyor. #direnayol’la Gezi süreci’nin hemen ertesine denk gelen 2013 Onur Yürüyüşü’nde, tüm renklerle ve umutlu insanlarla yeniden karşılaşıyoruz.

Rüzgâr Buşki 1986’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İletiş im Fakültesi’nde Gazetecilik okudu. Berlin’de yaşayan Buşki, Berlin Sanat Üniversitesi’nde Multimedya ve Çağdaş Sanat eğitimine devam ediyor.

Biletler biletix’te!

15. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin biletleri  5-7 Şubat tarihlerinde İstanbul için, 19 - 21 Şubat tarihlerinde de Ankara ve İzmir için biletix’te % 10 indirimle ön satışa çıkacak. Bu yıl festival biletleri biletix’ten ve sinema gişelerinden satın alınabilecek.

Ayrıntılı bilgi için: www.ifistanbul.com


Etiketler: kültür sanat
İstihdam