29/12/2021 | Yazar: Selma Koçak

Coloradolu Avukat Lazarus Rise “Missing and Unidentified LGBT Individuals” (Kayıp ve Kimliği Belirlenemeyen LGBT Kişiler) adlı bir Facebook sayfası oluşturdu: “Kimsenin umurunda değil ve bu hiç adil değil. Dolayısıyla elimden geleni yapmaya çalışıyorum.”

Facebook sayfası LGBTQ kayıp kişiler hakkında çözülmemiş davalara dikkat çekiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Coloradolu bir avukat, kayıp ya da ölmüş ancak resmi olarak kimliği henüz belirlenmeyen LGBTQ’ları kapsayan, çözülmemiş davalara yardımcı olmak için bir Facebook sayfası açtı.

Kendisi de trans olan Lazarus Rise, Missing and Unidentified LGBT Individuals Facebook sayfasını Nisan 2020’de başlattı. 10 yıl önce araştırmacıların cis olduğunu düşündükleri kayıp bir kadının daha sonra trans olduğunun anlaşılması Rise’ı böyle bir ihtiyaç olduğu konusunda harekete geçirdi. 

Kimliği belirlenmeyen trans kadın ölü bulundu ve 1988 yılında Florida eyaletinin Clermont şehrinde öldürüldüğü kanısına varıldı. “Bunun gibi kaç insan var acaba – kimliği belirlenemeyen – trans olabilir ama bunu asla bilemezsiniz çünkü artık kendileri hakkında konuşamazlar?” diye soruyor Rise, Denver’da NBC’ye bağlı bir kurum olan KUSA’ya verdiği röportajda: “Dolayısıyla bu beni kayıp ve kimliği belirlenemeyen tüm insanlar hakkında düşünmeye itti, kimsenin farkında olmadığı ya da önemsemediği insanlar.”

Translar açısından en fazla ölümün yaşandığı yıl

LGBTQ’lar — translar ve özel olarak kabul gören cinsiyet normlarına uymayan kişiler— ABD’de orantısız bir şekilde ayrımcılık ve şiddete maruz kalıyor. Çoğunluğu siyah 50 trans şiddet nedeniyle bu yıl hayatını kaybetti. Bu da 2013’ten beri translara yönelik ölümle sonuçlanan şiddeti izleyen Human Rights Campaign’e göre 2021’i, translar açısından en fazla ölümün yaşandığı yıl olarak kayıtlara geçirdi.

Rise’ın kayıp LGBTQ’larla ilgili Facebook sayfası tüm kayıp LGBTQ’ları bulmaya adanmış olmasına rağmen özellikle “kimliği belirlenmeyen transları ve uyumsuz cinsiyetli insanları güçlü bir şekilde odağında tuttuğunu” kabul ediyor.

“Kimsenin umurunda değil ve bu hiç adil değil”

Kayıp insanlar sayfası, yakın zamanda 25 yaşında yerli bir trans kadın olan ve Mart 2019’da Oklahama eyaletinin Grove şehrinde kaybolan Aubrey Dameron ve Ekim 2020’de Texas eyaletinin Caldwell şehrinde kaybolan Siyah trans kadın Baby James Dawson olaylarına dikkat çekti. 

“Söz konusu kuir, siyah ya da kahverengi insanlar olduğunda büyük oranda temsil eksikliği var” diyor Rise ve devam ediyor:

“Kimsenin umurunda değil ve bu hiç adil değil. Dolayısıyla elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Sadece oraya koyduğum yazılar birilerine ulaşır ve bunlar hakkında konuşulmasını sağlayabilirsem amacıma ulaşmış olurum.”

“Translar, kimliklerini ve adlarını büyük bir mücadeleyle elde eden insanlar”

Rise, kayıp ve kimliği belirlenemeyen LGBTQ’ların gerçek adları ve zamirleriyle tanımlanmasını umduğunu ekliyor:

“Translar, kimliklerini ve adlarını büyük bir mücadeleyle elde eden insanlar. Dolayısıyla öldükten sonra saygı görebileceklerini umarak en azından bunları onlara geri verebilmeyi istiyorum.”

Human Rights Campaign tarafından geçen ay yayınlanan bir raporda, 2013’ten beri kayıtlara geçen trans ölümlerinin yüzde 80’inde kurbanlara öncelikle medya ya da yasalar tarafından yanlış cinsiyet atandığı ortaya çıktı. NBC News’in bulgularına göre bu yıl kaydedilen 50 trans ölümünün 30’unda, polis kurbanlara yanlış cinsiyet atadı ve doğumda verilen adlarını kullandı.

Kaynak: NBC News


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, nefret suçları, dünyadan
İstihdam