29/07/2015 | Yazar: Kaos GL

Facebook, KaosGL.org’un Brezilya’da homofobiyi protesto etmek için soyunan eşcinsel çift haberini sansürledi.

Facebook’tan Kaos GL’ye ‘çıplaklık’ sansürü! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Facebook, KaosGL.org’un Brezilya’da homofobiyi protesto etmek için soyunan eşcinsel çift haberini sansürledi. LGBTİ’lere yönelik nefret söylemi ise sosyal paylaşım sitesinde ‘özgürce’ yer almaya devam ediyor!

Facebook Türkiye Yönetimi, KaosGL.org’un “Homofobiye karşı çırılçıplak” başlıklı haberini sansürledi. Topluluk kurallarına uymadığı gerekçesiyle sansürlenen haber paylaşımdan kaldırıldı.

Facebook’un, LGBTİ’lere yönelik hakaret, ayrımcılık, tehdit ve nefret söylemi içeren sayfaları kapatmazken KaosGL.org’un homofobiyi protesto eden bir haberini paylaşımdan kaldırması dikkat çekti.

Nefret söylemi yayında, homofobi protestosu sansürlü!

Homofobi ve transfobi karşıtlarının yoğun şikayetlerine rağmen “Mehmetçik” sayfasının Halkların Demokratik Partisi Milletvekili Sırrı Süreyya Önder üzerinden, “Lutiliği onur kelimesi ile normalleştirmeye çalışmak asıl ibnelik değil midir” paylaşımı yayından kaldırılmıyor. Aynı sayfada yer alan ve LGBTİ aktivistlerini hedef gösteren paylaşım ve fotoğraflar da sosyal paylaşım ağında ‘özgürce’ yer alıyor!

Politik Caps & Vine sayfasının Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Mahmut Tanal’ı LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne katıldığı için hedef gösteren fotoğrafı, yine aynı sayfanın LGBTİ aktivistlerini “top” olarak niteleyen paylaşımları da Facebook Topluluk Kuralları açısından sorun teşkil etmiyor.

“Nefret söyleminde çıplaklıktan daha hassas olmasını diliyorum!”

KaosGL.org editörlerinden Hakan Özkan, sosyal paylaşım sitesinin bu tutumunu şöyle eleştirdi:

“Facebook’un Topluluk Standartları’nı anlamak pek mümkün değil. Diğer sosyal medya sitelerinde gördüğümüz gibi süt sağma, regl kanı gibi sansüre uğrayan ve geniş yankı uyandıran sansür durumları mevcut. Özellikle Facebook şikayet butonu olarak “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dair nefret söylemi” kategorisini içeriyor da olsa, nasıl bir değerlendirme sürecinden geçtiği tartışmalı. Daha önce şikayet ettiğimiz, Facebook’un “topluluk kurallarımızı ihlal etmiyor” diye savunduğu sayfa toplu şikayet sonucunda kaldırıldı. Bu da açık şekilde Facebook’un özellikle nefret söylemindeki tutarsızlığını gösteriyor. Nefret söylemi içeren fotoğraflar, nefret söylemi içeren yorumları doğuruyor. Yakın zamanda gördüğümüz “gerçek isim politikası”nın Almanya’da reddinin Facebook için acilen dikkate alınan bir durum olmasını, özel hayatın gizliliği ve nefret söyleminde “çıplaklık”tan daha hassas olmasını diliyorum.”

“Heteroseksüel bir çift olsaydı yine de sansürlenir miydi?”

İlgili haberi Türkçeleştiren KaosGL.org editörlerinden Yıldız Tar da, “Fotoğraftakiler heteroseksüel bir çift olsaydı yine de sansürlenir miydi” diye sordu:

“Her gün birçok yayın organında buna benzer fotoğraflar kullanılıyor ve Facebook açısından sorun yaratmıyor. Ama söz konusu birbirine sarılmış bir şekilde poz veren ve bedenlerinin bir kısmı gözüken eşcinsel bir çift olunca, Facebook’un hassasiyetleri başlıyor. Kendi arzusu ve rızasıyla bedeninin istediği kısmını göstermek isteyen, dahası bunu homofobiyi protesto etmek için bir eylem haline dönüştüren insanların fotoğraflarını yayınlamanın neresi sorunlu? Kişilerin kendi rızaları dışında mahremiyetlerinin ortaya döküldüğü, boy boy paparazzi haberleri ve fotoğraflarının servis edildiği Facebook’un bu tutumu aynı zamanda eşcinsel düşmanlığıdır. Yayınladığımız fotoğrafların plajda mayoyla poz vermekten farklı olan ne tarafı var? Kaldı ki bu fotoğraflar daha fazla ‘çıplaklık’ da içerebilirdi. Görmek istemeyen bakmaz, olur biter. Açık olalım: Bu sadece çıplaklığa dönük bir refleks değil, birbirine temas eden iki erkeğin görüntüsüne katlanamamaktır!”

İşte o 'uygunsuz' haber!

Haber, Brezilya’da eşcinsel bir çiftin homofobiyi protesto etmek için Sao Paulo Paulista Meydanı’nda soyunmasını konu ediniyor. Haber konu olan ve KaosGL.org’un yayınladığı fotoğraflarda ise, çift birbirine sarılmış bir şekilde poz veriyor.

Habere ulaşmak için tıklayınız.


Etiketler: medya
İstihdam