19/04/2017 | Yazar: Aslı Alpar

‘Fanzin nedir? ‘Festivali nerededir? ‘LGBTİ fanzin var mıdır?’ Tüm soruların cevabı burada!

Fanzin Festivali ve LGBTİ fanzinleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Fanzin nedir? “Festivali nerededir? “LGBTİ fanzin var mıdır?” Tüm soruların cevabı burada!

İngilizce FANatic ve magaZINE kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşturulan, finansal kaynaklardan ve hiyerarşik yapılardan uzak alternatif basılı yayın olan fanzinler için bir festival düzenleniyor. Bu sene 21-23 Nisan tarihleri arasında ikincisi düzenlenen Fanzineist’te, 135’den fazla fanzin buluşacak.

“Fanzineist kapsamında”, Tasarım Atölyesi Kadıköy, Tight Aggressive ve Arkaoda gibi farklı mekânlar fanzin masalarına ev sahipliği yapacak. Festival programında ayrıca fanzin üzerine söyleşiler, film gösterimleri ve konserlerde yer alıyor.

21 Nisan Cuma günü İstanbul’da başlayacak ve üç gün sürecek olan festival, 15 farklı ülkeden 135'in üzerinde bağımsız yayıncıyı fanzinlerini paylaşmak üzere okuyucularıyla buluşturacak. Festival programı hakkında buradan bilgi alabilirisiniz.

LGBTİ fanzinler vardır!

Festivale gitmeden önce LGBTİ fanzinciliği hakkında bilgi edinmek için ise sizler için derlediğimiz aşağıdaki fanzinlere göz gezdirebilirsiniz.

1.KaosGL

İlk sayısını Eylül 1994’te çıkan KaosGL Dergi, ekibin matbaa basımına yeterli bütçesi olmaması ve fotokopi ile çoğaltılmasından ötürü fanzin statüsünde. LGBT’lerin kendi sözlerini söyleyebilecekleri, kendi sorunlarına sahip çıkarak söz alabilecekleri ve bunları paylaşabilecekleri bir alan yaratmak amacıyla yayın hayatına devam eden Kaos GL Dergi 153. Sayısını geride bıraktı. Dergiye abone almak için burayı ziyaret edebilir, tüm sayılara ve içeriklerine ulaşmak içinse şurayı tıklayabilirsiniz.

2.Hebûn Fanzin

Hebûn LGBT Diyarbakır Derneği üyelerinin altı sayı çıkardığı Hebûn Fanzin, LGBTİ haklarının yanı sıra toplumsal barış, antimilitarizm, cinsellik, göçmenler gibi konuları da merkezine alan bir fanzin anlayışı ile yayınlandı. İlk sayısı 2012 yılında çıkan Hebûn Fanzin’in tüm sayılarını buradan okuyabilirsiniz.

3.Morel fanzin

Eskişehir’de LGBTİ oluşumu olarak uzun bir dönem faaliyet gösteren Morel’in yayını olan Morel Fanzin ne yazık ki yayın hayatını sürdürmüyor. Yine de fanzin hakkında bilgi almak isterseniz şöyle buyurun.

4.LezBiFem’den 25 Kasım fanzini

Support New York tarafından hazırlanan “Queer İlişkilerde Duygusal Şiddet” fanzini Lezbiyen Biseksüel Feministler çevirisiyle 25 Kasım’a özel bir fanzine dönüştü. Çeviri fanzin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında basıldı ve dijital ortamda yayınlandı. Fanzine buradan ulaşabilirsiniz.

5.Transgender Güzeldir...

2011’de yayınlanan “Transgender Güzeldir” isimli fanzin kendisini şöyle anlatıyor: “Bizler trans kadınlar, trans erkekler, transgender, genderqueer, interseks bireyler... ya da cinsiyetimiz ne olursa olsun trans politikalarına, transfeminizme ve aktivizmine gönül koyanlar...” Tek sayılık fanzini okumak için buraya bakabilirsiniz.

BONUS FANZİN: Kuirzin

Queer Kıbrıs Derneği’nin bugüne dek iki sayı çıkardığı Kuirzin’i atlamak olur mu? Son sayısını Kasım 2016’da yayınlayan Kuirzin’i henüz dijital ortamda okuyamıyorsunuz. Ancak yakında Kuirzin hem yeni sayısıyla hem de dijital ortamda sizlerle buluşacak.


Etiketler: medya
İstihdam