22/11/2023 | Yazar: Kaos GL

BOY, KIRIK’ın kuir üretimlerden ve LGBTİ+ sanatçıların işlerinden oluşan programı kapsamında 26 Kasım’a kadar gösterimde.

Farahnaz’ın hikayesi KIRIK’ta Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yalda Afsah ve Ginan Seidl’ın BOY (OĞLAN) filmi, KIRIK’IN kuir üretimlerden ve LGBTİ+ sanatçıların işlerinden oluşan programı kapsamında 26 Kasım’a kadar izleyiciye açık olacak. 2015 çıkışlı film, Afganistan’ın Mezar-ı Şerif kentinde bir “Bacha Posh” olarak büyüyen 13 yaşındaki Farahnaz’ın hikayesini anlatıyor:

“Bu kültürel pratik uyarınca, kız çocukları doğumdan veya genç yaştan itibaren oğlan gibi giydirilirler ve bu toplumsal işleve göre büyütülürler. Farahnaz, patriyarkal geleneklerin hâkim olduğu bir toplumda, bilinçli şekilde bir oğlanın özgürlükleri ve mesuliyetleri ile yaşıyor —futbol oynamaktan tutun, tek başına ebeveynlik yapan kız kardeşinin pazar alışverişini yapmaya kadar. Film Farahnaz’ın hikayesini anlatırken ona paralel olarak benzer şekilde bu gelenekçe belirlenmiş çocukluğunu yad eden, Londra’daki 24 yaşında başka bir Afgan’ı da izliyor.”

Filmi buradan izleyebilirsiniz.

Yalda Afsah hakkında

Alman-İranlı sanatçı ve yönetmen Yalda Afsah, gerçeklik ile sahneleme arasındaki arayüzü derinlemesine inceleyen filmleriyle, mekânın sinematik olarak nasıl inşa edilebileceğini araştırıyor. Afsah’ın işlerinin bu biçimsel niteliği, kavramsal yansımasını bakım ve kontrol, fiziksel kuvvet ve kırılmış irade, içgüdü ve manipülasyon arasındaki müphemliği ortaya çıkaran yakın tarihli insan-hayvan ilişkileri portrelerinde buluyor. Filmleri ve video enstalasyonları, belgesel odaklı olmalarına rağmen ekranda simbiyotik koreografiler yakalıyor gibi —insan ve gayri-insan baş karakterlerini eşit ölçüde tasvir ediyor ve kurguluyor. Afsah, işlerini Manifesta 13, Locarno Film Festivali, New York Film Festivali, Berlinische Galerie, Londra Güncel Sanatlar Enstitüsü, Neuer Berliner Kunstverein dahil çeşitli sergi ve festivallerde, yakın tarihli solo sergilerini ise JOAN Los Angeles, Between Bridges Berlin, Kunstverein München ve Halle für Kunst Steiermark’ta sunmuştur. 2019’dan beri Berlin Sanatçılar Programı’nda (BPA) mentorluk yapıyor ve kısa süre önce HFBK Hamburg’da zaman-bazlı medya bölümünde profesörlüğüne başladı.

Ginan Seidl hakkında

Ginan Seidl, 2012’den beri serbest görsel sanatçı, film yapımcısı ve görüntü yönetmeni olarak çalışıyor. Uzun metrajlı sanat filmlerinin yanı sıra, video enstalasyon ortamında üretim yapıyor. Halen Viyana’da Müzik ve Gösteri Sanatları Üniversitesi’nde sanatsal araştırma doktorası yapmakta olan Seidl, FILZ e.V. kolektifi (Leipzig Film İnisiyatifi) üyesidir ve rampe:aktion kolektifi ile kapsamlı işbirliği içindedir. FILZ e.V. ve Gegenkino üyeleri ile birlikte Leipzig’deki genişletilmiş medya festivali paradoks’un eş-küratörüdür.


Etiketler: medya, kültür sanat
İstihdam