26/04/2023 | Yazar: Gözde Demirbilek

SPoD’un #KimseyiGerideBırakmadan kampanyasını Yardımcı Genel Koordinatör Oğulcan Yediveren Oğulcan Yediveren’e sorduk.

“Farklı partilerden adayların insan haklarının siyasete malzeme edilmemesi için bir arada çalışmasını önemsiyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’ne (SPoD) süreci boyunca LGBTİ+’ların sandığa güvenle gidebilmesi ve demokratik siyaset alanlarının korunabilmesi ve siyasal katılım ile birlikte karar alma, siyaset üretme alanlarında LGBTİ+’ların yer alabilmesi ve sözünü görünür kılması için çalışmalar yürüten #KimseyiGerideBırakmadan kampanyasını sorduk.

LGBTİ+’ların seçim sürecinde hedef gösterilmesi, milletvekili adaylarının imzasına açılan LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi ve derneğin seçimin ardından beklentilerine ilişkin sorularımızı SPoD Yardımcı Genel Koordinatörü Oğulcan Yediveren yanıtladı.

#KimseyiGerideBırakmadan süreci nasıl gidiyor?

Aslında kampanyayı planlarken daha coşkulu bir kampanya hayal etmiştik ancak 6 Şubat depremiyle birlikte tonumuzu biraz düşürmeye karar verdik. Çok coşkulu bir kampanya yürütmesek de aldığımız geri dönüşler çok güzel. Pek çok lubunya sosyal medya içeriklerimizin ve yürüttüğümüz çalışmaların onlara kendini daha güçlü hissettirdiğini söylüyor. Umarız bu olumlu geri dönüşler sandıkta da karşılığını bulur ve lubunyalar sandığa gidip kendileri için en doğru adaylara oy verirler.

Erdoğan’ın seçim yaklaşırken neredeyse her gün LGBTİ+'ları hedef göstermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hem anketler hem de sokak Erdoğan ve partisinin kaybedeceği yönünde emareler gösteriyor. Görünen o ki halkın önemli bir kesiminde AKP’nin hiçbir ikna ediciliği kalmadı. Bu sebeple, Erdoğan yapabileceği tek şeyi yapıp kutuplaştırıcı bir dilden medet ummaya çalışıyor. Zaten sağlık durumu da çok iyi durumda değil. Yeni ve yaratıcı hamleler yapacak bir gücü olmadığı için eski taktiklere sığınıyor denebilir.

Hazırladığınız LGBTİ+ Hakları Sözleşmesini imzalayan aday oranlarını nasıl görüyorsunuz?

LGBTİ+ Hakları Sözleşmesini imzalatmaya başlayalı neredeyse iki hafta oldu. Şimdilik imzalar YSP ve TİP’in milletvekili adayları ile sınırlı kalmış gözüküyor. CHP’den yalnızca bir aday imzaladı. Gelecek günlerde diğer partilerden adayların da imzalamasını öngörüyoruz.

Seçim süreci sona erdiğinde adaylardan beklentileriniz neler?

Seçimlerden sonra meclise giren adaylarla LGBTİ+ haklarına ilişkin çalışmalar yürütmeleri için bir komisyon kurmaları yönünde çalışmalarımızı ilerleteceğiz. İnsan haklarının siyasete malzeme edilmemesi ve asgari bir eşik olarak belirlenmesi için farklı partilerden adayların insan hakları için bir arada çalışmasını önemsiyoruz. 


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları, medya, siyaset
İstihdam