29/03/2019 | Yazar: Gözde Demirbilek

Yurt kaydı “transseksüel olması” gerekçe gösterilerek silinen Şafak hakkını arıyor: “Erkek yurdunda kalamayız, kadın yurdundan atılıyoruz. Transseksüel olduğumuz için daha ne kadar ayrımcılığa maruz kalacağız?”

“Fazlasını değil hakkım olanı istiyorum” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yurt kaydı “transseksüel olması” gerekçe gösterilerek silinen Şafak hakkını arıyor: “Erkek yurdunda kalamayız, kadın yurdundan atılıyoruz. Transseksüel olduğumuz için daha ne kadar ayrımcılığa maruz kalacağız?”

Ataşehir Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan Şafak, geçirdiği operasyonun yurt arkadaşları tarafından öğrenilmesinin ardından yurt idaresi ile görüşmeye gitti. Yurt idaresi, yurttan ayrılması için Şafak’a 3 saat vererek kayıt silme kağıdını imzalamadığım takdirde disiplin kurulunu toplayacaklarını söyledi. Ardından hukuki işlem başlattığı takdirde “daha ağır cezalandıracaklarını” söyleyerek tehdit etti. 

“Ben yaşayacağım ve mücadele edeceğim”

Şafak yaşadığı ayrımcılığı şöyle anlatıyor:

“İdareye ‘transseksüel olmam’ şikayet edilmeden ben kendilerine bu durumdan bahsettim. Fakat dürüstlüğümün karşılığı idarenin kendi itibarını düşünmesi ile sonuçlandı. Çıkışımı verip hemen yarın yurttan ayrılmam iştendi. Ben de kendilerine eve çıkmak için maddi durumum olmadığını ve ailemden destek almadığımı belirttim. En azından işe girip ev ayarlayana kadar 1 aylık süre tanımalarını rica ettim. Fakat psikolojik durumum ve ‘Ruh sağlığı açısından cinsiyet değiştirmesi zorunludur’ raporumun varlığını göz önünde bulundurmadan ‘Bunu baştan düşünecektin, bize mi sordun?’ tarzında cinsel kimliğim ve psikolojik olarak bedensel değişime girecek olmam keyfi bir şeymiş gibi söylemlerde bulundular.” 

“Bana ulaşan bir avukatla paylaştım durumu. Kendisi yurda geldi. Kendimi savunma hakkım olduğunu belirtmeme rağmen görüşme talebi reddedildi. ‘Madem avukat sana yardım ediyor gönüllü olarak, ev de ayarlasın’ denildi. ‘Devlet bana yurtta kalma haklı vermişken neden başkalarına muhtaç olayım?’ şeklinde karşılık verdim ve bana ‘Kalma hakkın yok’ denildi. Bu tür birçok söyleme maruz kaldım ve tüm bunlara rağmen iyi niyetli olduklarını savundular. İyi niyetleri ise bana çıkmam için 1 gün süre tanımış olmaları. Ki ‘Bana yardımcı olduğunuzu düşünmüyorum’ dediğimde ise tanıdıkları 1 günlük süreyi 3 saate indirdiler ve kayıt silme kağıdını imzalamadığım takdirde disiplin kurulunu toplayacaklarını söylediler. Aynı zamanda hukuki işlem başlattığım takdirde daha ağır cezalandıracaklarını açık açık söyleyip resmen tehdit ettiler.” 

“Sonuç olarak ameliyatımın üstünden henüz iki hafta geçmişken, eve çıkmak için bir gelirim yokken, ailemin yurttan atıldığımı öğrenmesi durumunda başıma gelecek şeyler belliyken ben sırf TRANSSEKSÜEL OLDUĞUM İÇİN yurttan atıldım. Şimdi soruyorum; nasıl olur da barınma ve savunma hakkım elimden alınır? Yalnızca ben değil diğer transseksüeller de hiçbir gerekçe gösterilmeden yurttan atılıyor. Erkek yurdunda kalamayız, kadın yurdundan atılıyoruz. Transseksüel olduğumuz için daha ne kadar ayrımcılığa maruz kalacağız? Bizim yaşama hakkımız yok mu? Belki de yerimde bir başkası olsa yapacağı tek şey ona yaşama hakkı tanınmadığı için intihar etmek olurdu. Fakat ben yaşayacağım ve mücadele edeceğim. Fazlasını değil, hakkım olanı istiyorum.”

Şafak Ataşehir KYK Kız Öğrenci Yurdu idaresinin ayrımcı tutumuyla tanınmış barınma hakkının elinden almasıyla ilgili hukuki yollara başvuracağını ve mücadele edeceğini söyledi.

Öğrenci yurtları LGBTİ+ kapsayıcı olabilir mi?

LGBTİ+ gençler olarak eğitim hayatı boyunca pek çok sorunla karşılaşıyor. Bu sorunlar arasında barınma sorunu oldukça büyük bir yer kaplıyor. 

İzmir Genç LGBTİ+ Derneği, LGBTİ+ gençlerin öğrenci yurtlarında yaşadıkları deneyimleri görünür kılmak üzere geçtiğimiz yıl “LGBTİ+ Dostu Öğrenci Yurtları” projesini yürüttü. Projenin çıktıları; LGBTİ+ öğrencilerin yurtlarda yaşadığı sorun ve çözüm önerilerinden oluşan “LGBTİ+ Gençler Öğrenci Yurtlarından Ne İstiyor?” broşürü ve LGBTİ+ öğrencilerin kaleme aldıkları yurt deneyimlerinden oluşan “LGBTİ+ Yurt Deneyimleri” kitabı oldu. Yayınlara buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, barınma
2024