27/03/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Tunuslu Amina Tyler’ın feminist örgüt FEMEN için üstüz fotoğraf göndermesi sonucunda çıkan tartışmalar örgütün 4 Nisan için uluslararası bir eylem çağrısı yapmasına neden oldu.

FEMEN’den ‘İslamcılığa Karşı Üstsüz Cihat’ Çağrısı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Tunuslu Amina Tyler’ın feminist örgüt FEMEN için üstüz fotoğraflar göndermesi sonucunda çıkan tartışmalar örgütün 4 Nisan için uluslararası bir eylem çağrısı yapmasına neden oldu.
 
Bir sivil itaatsizlik eylemi olarak kadın bedeni üzerindeki din ve devlet baskısını protesto eden Amina hakkında dava açıldı. Vücuduna Arapça “bedenim bana ait, kimsenin namusunun kaynağı değil” yazan Amina’ya recm cezası uygulanması konuşuluyor. Zira Tunus’taki Ahlâkı Koruma ve Suçu Önleme Komisyonu Başkanı din adamı Almi Adil, Amina’nın şeriat yasalarına göre en az 80 kırbaç cezası alabileceğini, ancak taşlanarak öldürülmesinin daha uygun olduğunu söyledi. 
 
Amina’nın durumuyla ilgili güvenilir bir bilgi ise henüz bulunmuyor. FEMEN lideri Inna Shevchenko fotoğrafların ardından Amina’dan haber alamadıklarını ifade ediyor.
 
“Amina’nın durumuyla ilgili her gün yeni bir söylenti ortaya çıkıyor. Güvende olduğu, hastanede yattığı, sokakta tecavüze uğradığı, ailesiyle olduğu, barda bira içtiği ya da tutuklandığı yönünde bilgiler alıyoruz; ama Amina’dan ses seda yok.”
 
Shevchenko, Amina’nın “bir kadını öldürmenin onun haklarını tanımaktan daha kolay görüldüğü” insanlık-dışı gelenekleri yıkacak olanları temsil ettiğini söylüyor.
 
Arap Baharı Değil, Frijit Şeriat Kışı
İnternet sitesinden yaptığı açıklamada Kuzey Afrikalı kadınlar için Arap Baharı’nın “frijit bir şeriat kışına” döndüğünü belirten FEMEN, 4 Nisan gününü Amina’yla dayanışmak için uluslararası eylem günü ilan etti.  
 
FEMEN, 4 Nisan günü tüm dünyadan insanların “Bedenim İslamcılığa Karşı” yazılı üstsüz resimlerini FEMEN’in Facebook sayfasına yüklemelerini istiyor. FEMEN’in Üstsüz Cihat çağrısı şöyle:
 
“Dinî diktatörlükler kadınları köleleştirmekle başlar; ama bir kadının kendi özgürlüğüne sahip çıkması şeriat rejimini yok etmeye yönelik ilk adımdır. Üstsüz protestolar kadınların direncinin savaş bayrakları, kendi bedenleri üzerindeki hakları elde etmelerinin sembolüdür. Memelerimiz, sizin taşlarınızdan daha ölümcül.”  

Etiketler: kadın
İstihdam